Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
HANAT
50p
50p
Od: 15 lut 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

Kolego kowalwojt jak ciąć dowiesz się z prelekcji dr Mirosława Sitarka z IO w Skierniewicach a także wiele innych cennych informacji.

http://www.hanat.pl/list/biznesowy-mode ... niowe.html

Miłej lektury ;:180
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

HANAT rzeczywiście pasjonująca lektura, ale dla większości forumowiczów zbędna. Nawet sadownicy, którzy brali bezpośredni udział w spotkaniu z dr Sitarkiem (dobrze, że mamy jeszcze takie osoby na Uczelniach), nie po takie informacje przyjechali. Najlepiej to było widać z dyskusji po prelekcji. Pytania dotyczyły problemów, których już nikt nie rozwiąże i często są one takie same jak naszych kolegów z forum. Najpierw się sadzi czereśnie a po wystąpieniu problemów, szuka się pomocy. Dobrze jak ktoś nie wstydzi się pytać wcześnie, tak do dwóch lat od posadzenia, bo można jeszcze coś naprawić. Później to już tylko pozostaje walka z przyrodą, której efekt jest zawsze taki sam. A wracając do prelekcji dr Sitarka, to problemy przez niego poruszone powinny bezwzględnie dotrzeć do zainteresowanych, już na etapie marzeń o własnym sadzie czereśniowym no i może do pasjonatów dwóch czy też kilku drzew czereśniowych, gdzie bardziej liczy się kilka owoców niż nakłady na ich uzyskanie. Wiem, że masz dużą, praktyczną wiedzę dotyczącą uprawy czereśni, więc chociaż w takim małym stopniu, przez swoje wpisy, wspieraj nawet tych najmniejszych, bo może coś z tego narybku jednak wyrośnie. Pozdrawiam. ;:136
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę że są tu prawdziwi fachowcy , jak to jest z tym przycinaniem czereśni , jedni radzą po owocowaniu ,a tu słyszę w kwietniu ,słyszałam też że w pierwszym roku w ogóle się nie przycina ,ale inni radzą przycinać,
już zgłupiałam .
HANAT
50p
50p
Od: 15 lut 2010, o 23:21
Kontakt:

Post »

Ważnym zabiegiem fitosanitarnym jest cięcie drzew, które umożliwia swobodny ruch powietrza i przenikanie promieni słonecznych koronie drzew. Prelekcja warta poświęcenia uwagi także polecam koledze wykład mgr Barbary Błaszczyńskiej - Integrowana ochrona sadów czereśniowych, wiśniowych, śliwowych. Konkretna odpowiedź z uzasadnieniem (patrz także także foto pod filmami) ;:180

http://www.hanat.pl/list/integrowana-oc ... zeres.html

Miłej lektury ;:180
badylarz
200p
200p

Post »

Reniak pisze:jak to jest z tym przycinaniem czereśni
:wit Problem Twój tkwi tylko w nazewnictwie. Czereśnie owocujące, rzeczywiście należy ciąć po zbiorach i należy zakończyć te prace gdzieś do połowy sierpnia. Najczęściej jednak na tym forum są zadawane pytania, dotyczące pierwszych trzech lat uprawy czereśni, a wtedy trudno mówić o zbiorach. Jest to okres formowania czereśni i wtedy większość cięć jest wykonywana w okresie wiosennym. Natomiast niemalże przez cały okres wegetacji formowanych drzew czereśniowych należy odginać przyszłe konary, nadając im odpowiednie pochylenie. Pozdrawiam.
matdor5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2014, o 02:47
Kontakt:

Post »

mam 35 letnią czereśnie i to normalne że "zdziczała" ale na wysokości około 1m zaczęły wybijać nowe pędy czy jak zetnę stare pędy to te nowe znowu zaczną rodzić dorodne i smaczne owoce czy lepiej ściąć całe drzewo
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Nie rób takich rzeczy. Odmłódź drzewo w czerwcu lub lipcu skracając gałęzie w koronie, jeśli już zależy Ci na nowych pędach.

P.S. Drzewa owocowe nie dziczeją. Mogą co najwyżej się starzeć.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Badylarz bardzo dziękuje ,teraz jestem " oświecona ".
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Moje obie, posadzone w zeszłym roku czereśnie przezimowały ;:138
Obrazek
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Basia C
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2014, o 18:58

Post »

witam Wszystkich ...własnie chyba nornica podżarła mi czeresienkę.Oj...trzyma sie chyba na kilku bocznych korznkach.Podniosłam ja i obiłam wokół niej ziemię.Planuję ją bardzo mocno przyciąc .ma ok 140 cm .Prosze o rady czy jest szansa ja uratować?

-- 20 mar 2014, o 07:29 --

a jeśli mozna jesze spytac to kiedy przeszczepić gałązki i czy udasię na wiśnię???-Chyba głupota no nie??? :?:
badylarz
200p
200p

Post »

Yvona pisze:Moje obie, posadzone w zeszłym roku czereśnie przezimowały
No to czas na formowanie, ale bez zdjęcia z przyłożoną łatą z podziałką nie wiem co Ci podpowiedzieć. Pozdrawiam.
Suszek
100p
100p
Od: 19 paź 2013, o 12:23

Post »

Pozwólcie że się upewnie, bo się trochę pogubiłem. Czereśnie generalnie tniemy latem po zbiorach (względnie wcale, jak nie trzeba, to tego nie lubią za bardzo)
ALE
Młode czereśnie z kolei tniemy na wiosnę (choć generalnie u pestkowcych drzewek wiosna i cięcie nie są dobrym połączeniem)

Jeśli tak, to czy można już teraz, czy lepiej poczekać do kwietnia z tymi młodymi czereśniami
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Dokładnie,

tnij teraz i zabezpiecz farba emulsyjna z dodatkiem miedzianu.

Pozdrawiam serdecznie
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Na mazowieckich piaskach , średniej wielkości (jaka podkładka) czarną, dużą, słodką czereśnię chce sąsiad posadzić. Jaką polecicie dobrzy ludzie? Ja czereśnie odpuściłam ze względu na chordy szpaków :evil: ale sąsiad się uparł. Czy jedno drzewko wystarczy, czy powinien zakupić dwie różne odmiany dla lepszego owocowania? ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
laura_sara3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2013, o 13:15

Post »

Witam, w sobotę posadziłam czereśnię, nie wiem czy dobrze wyszukałam ,że na razie żadnych cięć :?: , ale mam do was pytanie, co z wierzchołkiem :?: Kiedyś sprzedający powiedział mi ,że zaraz po posadzeniu wierzchołek czereśni trzeba przyciąć, czy tak :?: Jak wysoko :?: Pomóżcie ;:303
Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”