Petunia z nasion Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion cz.2

Post »

madziarka pisze:Moje w dalszym ciagu nie wzeszly to chyba juz 16 dni zalamka
One potrafią długo wschodzić i są bardzo ciepłolubne - moje jak tydzień nie chciały się ruszyć, przeniosłam na kaloryfer i po dobie zaczęły wychodzić.
madziarka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 maja 2012, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grzeją sie maja mokro i nic. Chyba nie zgnily?
Madziarka
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasem po prostu tak jest...też nie mam wielkich sukcesów w wysiewie petunii, w zeszłym roku wzeszła mi jedna, w tym około 50% z wysianych...
madziarka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 maja 2012, o 22:35

Post »

Dwa lata temu wszystkie powschodzily bez problemu a w tym roku nic na 30 nasion nic.
Madziarka
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Powtórzę to, co ktoś już tu zauważył - petunie z własnych nasion o wiele lepiej kiełkują. Jedne z moich siewek są już takie. Myślę, że za kilka dni powinnam je przepikować.
Obrazek
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magda, faktycznie za moment powinnaś je popikować, bardzo ładne sieweczki, a będą miały luźniej :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

A z moich petuniek zostało zaledwie parę sztuk. Co prawda powschodziły sobie w 70 % ale to i tak dobrze, ucieszyłam się choć były bardzo mizerne. Z dnia na dzień nabierały "mocy", aż tu patrzę pewnego dnia jak moja mała córeczka (niespełna 2 latka) stoi sobie przy oknie i świetnie się bawi. No i co zrobiła? A tak powyrywała prawie wszystkie zielone sieweczki. Mam nadzieję ze chociaż jedna przetrwa bo siałam pierwszy raz i chciałabym zobaczyć jak sobie radzą.
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Napiszcie mi proszę jak pamiętacie -Ile dni tak orientacyjnie mija od pojawienia się siewek do pikowania lub do pojawienia się listka właściwego? Martwię się bo moje dzisiaj mają 8 dni - maja około 1 cm-1,3 cm i nie ma jeszcze listków właściwych. Są to petunie kaskadowe z Centrali Nasiennej ( w środku kłosek).Ponadto część z nich mi się położyła miejscowo. Nic już z nich nie będzie ;:145
Co robić - czy może przepikować teraz bez fazy liści właściwych - ale będzie to chyba przepikowanie godne neurochirurga ;:222 Coś się pewnie z nimi dzieje ;:145 Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Aniu moje tez sie ponad tydzien zbierały a właściwe miały chyba po 10-12 dniach dopiero, tez byłam troche przerażona ale po przekikowaniu się trochę rozkręciły :)
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Ja też odnoszę porażkę petuniową. Jestem wściekła na tyle nasion które wysiałam pusto. Wysiewałam 1 lutego więc chyba już mogę opróżnić pojemnik
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

MarmarelkoTo mnie troszkę pocieszyłaś - dziękuje ;:3
Nie wiem ,ale może źle rozumuje w razie co to mnie sprostujcie- chyba te kaskadowe petunie są bardziej delikatne .Jak tak pooglądałam zdjęcia z tego wątku to wasze zwyczajne jakieś takie masywniejsze . Moje były zwyczajne - nie otoczkowane i może dlatego jakieś takie mikre. I jak myślicie czy mogę je na noc stawiać na kaloryferku -tak robiłam dopóki mi nie zakiełkowały, teraz stoją na parapecie - może to przyspieszy tworzenie się liści właściwych i szybsze przepikowanie. Boje się że całkowicie mi się położą .
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie obejrzałam swoje petunie i wzeszły bardzo nierówno: nie miałam jak na szybko sprawdzić kolorów, ale 2 kolory wyszły prawie w 100 % a pozostałe dosłownie po kilka siewek....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Ale miałaś na kaloryferze czy parapecie Patrycja? Moje co prawda raczej nie są wyjątkowo dorodne ale sa, popikowałam po 3 do jednej doniczki bo przepikowana lobelia i poziomką mi trochę popadała, wiec wole dac wiecej i jedna wyrwać niz marnować tyle miejsca i doniczek :(

Ja sialam chińskie wiec nie wiem co z nich koniec koncow wyrośnie..
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Miałam na parapecie , ale jest zaraz nad kaloryferem i się nagrzewa- jest ciepły parapet. Jestem wściekła, na tyle nasion nic nie wylazło ;:145 ;:145 ;:145
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

U mnie czerwona bardzo marnie wzeszło kilka siewek a łososiowa wcale i to na niej najbardziej mi zależało. ;:98
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”