mam pytanie- czy jak jutro wysadzę troszkę pelargonii z nasion nie będzie za późno? Oglądam wasze okazy i podziwiam >Nabrałam takiej ochoty mieć parę sztuk na balkonie , że sama jestem na siebie zła dlaczego wcześniej nie trafiłam na ten wątek
Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
- Andzia1967
- 200p

- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Witam w niedzielne popołudnie
mam pytanie- czy jak jutro wysadzę troszkę pelargonii z nasion nie będzie za późno? Oglądam wasze okazy i podziwiam >Nabrałam takiej ochoty mieć parę sztuk na balkonie , że sama jestem na siebie zła dlaczego wcześniej nie trafiłam na ten wątek
pozdrawiam Ania
-
pomidorzanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Andzia siej śmiało, najwyżej zakwitną Ci pod koniec czerwca
a to przecież jeszcze nie grudzień, myślę że warto
a to przecież jeszcze nie grudzień, myślę że warto
Pozdrawiam, Agata.
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Warto warto, kilka lat temu też w drugiej połowie lutego siałam i fakt, później kwitły ale tez pięknie 
- Andzia1967
- 200p

- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Marmarelka wobec tego pędze jutro po nasionka i pokaże wam jakie zakupiłam
pomidorzanka mogą nawet kwitnąc w lipcu byle w ogóle zakwitły. Pozdrawiam i dziękuje Wam dziewczyny za pomoc.
pomidorzanka mogą nawet kwitnąc w lipcu byle w ogóle zakwitły. Pozdrawiam i dziękuje Wam dziewczyny za pomoc.
- Tunia-mar
- 200p

- Od: 18 lut 2010, o 08:35
Mam pytanie odnośnie uszczykiwania pelargonii-kiedy należy to zrobić? Jak duża powinna być roślina? Moje dopiero obrastają w pierwszy liść właściwy więc nie spieszy mi się bardzo:):):)
Czy pikując pojedyncze roślinki urywacie kawałeczek głównego korzenia ( w sumie taki jest sens pikowania w odróżnieniu do rozsadzania,przesadzania),bo w sumie to nie wiem po co mam "pikować" (czyt przesadzać) roślinki skoro posiałam każdą do innego pojemnika,rosną pojedynczo,no chyba że braknie im w pojemniku miejsca no to przesadzę. Ale o pikowanie mi chodzi,z uszkodzeniem celowym korzenia (żeby się boczne korzenie lepiej wykształciły)-trzeba to robić?
Czy pikując pojedyncze roślinki urywacie kawałeczek głównego korzenia ( w sumie taki jest sens pikowania w odróżnieniu do rozsadzania,przesadzania),bo w sumie to nie wiem po co mam "pikować" (czyt przesadzać) roślinki skoro posiałam każdą do innego pojemnika,rosną pojedynczo,no chyba że braknie im w pojemniku miejsca no to przesadzę. Ale o pikowanie mi chodzi,z uszkodzeniem celowym korzenia (żeby się boczne korzenie lepiej wykształciły)-trzeba to robić?
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak się pikuje, to i tak naruszone są korzenie
. Kawałek głównego korzenia urywam tylko wtedy, gdy na długość nie mieści się w nowym pojemniku (bo nie może być podwinięty). Pikowanie ma na celu również wsadzenie po liścienie, żeby z tej części podliścieniowej wyrosły korzonki
. Nawet jeżeli rosną pojedynczo, to jeżeli są wyciągnięte wyjąć je z pojemniczka i ponownie wsadzić, zagłębiając niżej - no chyba, że jest jeszcze tyle miejsca wzwyż, że można dosypać ziemi
Uszczykiwanie robi się wtedy, gdy są już co najmniej 3 liście właściwe i jest za co uchwycić paznokciami lub malutkimi nożyczkami - chodzi o to, żeby uszczykując nie uszkodzić ich. Trzeba wyczuć ten właściwy moment, bo z kolei jak już wyrośnie więcej liści, to usuwając ich kilka tracimy jakiś czas wegetacyjny.
Uszczykiwanie robi się wtedy, gdy są już co najmniej 3 liście właściwe i jest za co uchwycić paznokciami lub malutkimi nożyczkami - chodzi o to, żeby uszczykując nie uszkodzić ich. Trzeba wyczuć ten właściwy moment, bo z kolei jak już wyrośnie więcej liści, to usuwając ich kilka tracimy jakiś czas wegetacyjny.
- Dziunia87

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ostatnie nasionko pelasi właśnie przebija się na powierzchnię, a 2 pozostałe "niedobitki" zgniły....(sprawdziłam pęsetą)

Na resztę nie mogę się napatrzeć
w tym roku chyba coś z tych pelargonii będzie

I cała paletka

ps. A jak Wasze?
Na resztę nie mogę się napatrzeć

I cała paletka

ps. A jak Wasze?
-
Mariola54

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Dziunia87 piękne pelasie.
Moje też są niczego sobie.
Jutro zrobię fotkę.
Moje też są niczego sobie.
Jutro zrobię fotkę.
A moje? starsze o 13 dni
ale bardzo podobne ..... 
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Moje podobne. Po dwa liście właściwe i widać zaczątek trzeciego
. Obniżyłam lampę doświetlającą i widzę, że przyspieszyły
.
- Dziunia87

Minimalna odległość świetlówek od wierzchołka roślin to 10cm 
- Dziunia87

Piekne
Piękne krępe okazy
Po jednej sztuce w doniczce?
Po jednej sztuce w doniczce?
Nie!po kilka,pokazuje się w nich niecierpek.
- Tunia-mar
- 200p

- Od: 18 lut 2010, o 08:35
Jode22 serdecznie dziękuję za wyjasnienie-ileż to się człowiek ciągle dowiaduje:):):)
Dziunia umarłam z zachwytu nad Twoimi pelasiami-ale piękne:):):)
Dziunia umarłam z zachwytu nad Twoimi pelasiami-ale piękne:):):)