Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

:wit

Marysiu, babcine kwiatuszki urocze, jeden z brązowymi oczkami, drugi z modrymi ;:oj
Nasionek kupiłaś dużo ! Ja też siałam te pełne kosmosy i ładnie się udały.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Maciejka musi być! ;:138 Uwielbiam ten zapach. Zawsze sieję na balkonie. Na działce też staram się gdzieś sypnąć ciut nasion.
Przed kupnem kolejnych nasion bronię się jak mogę :roll:
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu-próbowałam znaleźć tę tawułę, ale na 20 str zbiesił mi się Internet i zdjęcia wczytują się bardzo długo :( Ale oglądając po raz trzeci Twój wątek doszłam do jednej konkluzji. Nie mogę oglądać tego typu ogrodów. Mogę oglądać ogrody różane, dwukolorowe, trzykolorowe i wysmakowane. Mogłabym też sama mieć taki ogród bo one są rzeczywiście piękne. Ale jak wchodzę w takie ogrody jak Twój, Ewy, Marty i inne kolorowe, pełne życia i energii to dostaję jakiegoś amoku. Mój M twierdził, ze muszę zacząć leczyć swoje uzależnienie bo inaczej zacznę drewno na opał sprzedawać (to które on połupał) żeby kupować kwiatki. Och ile mi się u Ciebie kwiatków podoba. I tawuła jest piękna. Taka wysoka, była na jakimś zdjęciu w tle, a na innym sam kotek różowy pokazałaś :) Zwróciłam na nią uwagę bo teraz wiem czego mogę się spodziewać po swojej białej. I powiedz mi proszę co to za taki bardzo słodki kwiatek- rośnie obok tojeści kropkowanej-taki żółty (płatki strzępiaste, środek żółty i na płatkach przy środku czerwony szlaczek). Taki delikatny kwiatuszek-skojarzył mi się z kosmosem, ale to nie to.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo - motylki to kwiatki jednoroczne. Kilka lat temu dostałam nasiona od EwkiEs i teraz co roku gdzieś mi się na działce pokazują.
W tym miejscu, gdzie zostało zrobione to zdjęcie - chyba z kompostem przeniosły mi się nasionka - bo wysiewałam je zupełnie z drugiej strony domku.
Marysiu-Masko - ja sobie myślę, że szyszki na koreance byłyby nieco szybciej, gdyby nie została skoszona. Po tej "operacji" została jej jedna, jedyna zielona gałązeczka o długości nie więcej niż 5 cm. Do dziś jestem zdumiona, że udało się jej przeżyć...Ale jak nie specjalnie lubisz iglaki - to nie namawiam. Większość moich iglaków to prezenty. Początki mojej działki - to był "szał" na iglaki, strasznie były wtedy modne. Większość gości przyjeżdżało do nas z doniczką z igalkiem w garści ;:306
Marysiu-Mufko - dawno Cię u mnie nie było, tym serdeczniej witam :wit Nasionek kupiłam nie dużo tylko za dużo :;230
No niestety nie potrafię się powstrzymać a po za tym lubię siać! W tym roku będę miała sporo miejsca na jednoroczne. Tam gdzie w zeszłym roku miałam mieczyki i nornice, które je zeżarły. Postanowiłam, że tam nie będzie żadnych cebulowych ani kłączy, tylko jednoroczne :lol:
Izuniu - Nie wyobrażam sobie działki beż maciejki. Jak kiedyś zapomniałam kupić nasion - to sobie samosiejki od koleżanki przesadziłam :lol:
Aniu-Andziu - jesteś Matką Chrzestną mojej tawuły ;:138 Jakoś nigdy nie zmobilizowałam się do tego, żeby poszukać jej nazwy. Sadzonkę dostałam od sąsiadów z działek, bo im się rozmnożyła...Ja moją przycinam co roku po kwitnieniu, przede wszystkim dlatego że koło niej rośnie taki biało-zielony klon, który kilka lat prawie nie rósł a ja się bałam że ta tawuła go zagłuszy. Aniu ona rozmnaża się z rozłogów, które usuwam. Myślę, że wiosną jakieś odrosty się pokażą. Jak chcesz to mogę Ci zadoniczkować i podesłać.
-----------------------------
Aniu - poprawiłam podpis pod zdjęciem w/w tawuły
======================================================================================================

10.07.2014r. Co zakwitło...

Obrazek Liliowiec od koleżanki z forum Jolcijci
Obrazek Liliowiec Pink Lady
Obrazek Liliowiec NN
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Marysiu-bardzo chętnie ;:168 Ja się odwdzięczę swoją białą gdybyś chciała. Wiem, że one jak szalone się rozrastają z odrostów. Chyba muszę swoją przesadzić w inne miejsce. Oj w ogóle - jeszcze nie mam konkretnego ogrodu, a już chcę co rusz coś przesadzać widząc na Waszych zdjęciach docelowe rozmiary niektórych roślin ;:306
Mogę być matką chrzestną, bo generalnie jeszcze niczyją matką chrzestną nie jestem :D Sama się naszukałam zanim dowiedziałam się co to jest :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - dobrze robisz przesadzając rośliny teraz , kiedy po pierwsze są jeszcze nieduże i się nie naszarpiesz, łatwiej się przyjmują a ogród jest jeszcze w takiej fazie - że nie narobisz sobie demolki na rabatkach.
Białą tawułą jestem bardzo zainteresowana...wiosną. Jakoś sobie zorganizujemy tę wymianę. Ja często jeżdżę do W-wy, bo mam tam córkę i dwie wnusie oraz oczywiście zięcia też
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Marysiu, to prawda, rzadko coś napisałam, ale teraz obiecuję wiosenną poprawę w pisaniu, bo zaglądać przez płot, to oczywiście zaglądam :oops:
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Witaj :wit
Jak znalazłam u Ivona44 złocień wielki wirral supreme to od razu przypomniała mi się Twoja biała rabata-wklejam więc nazwę-cudny ;:138 ;:138
Sama też chętnie zakupię ;:108
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Marysiu, ja do Warszawy jeżdżę bardzo rzadko, bo logistyka u mnie szwankuje :;230 Ale Tobie się nie dziwię, gdybym miała takie śliczne wnuczki to też na koniec świata bym pojechała. Wymianę jednak na pewno jakoś zorganizujemy, ale rzeczywiście bliżej wiosny-maja :)
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Witaj MARIO :wit
Przypomniałaś na jednej z fotek motylki ;:333
Czy ja Ci się czasem nie przymilałem o nasiona :?: Choć może to była IRMINKA :wink:
Tak czy tak,podobają mi się motylki ;:108
Pozdrówki,
Slawek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196 Jeszcze raz powtórzę to, co napisałam u siebie.
Tylko te nasionka po zbiorze należało poddać stratyfikacji, najlepiej w lodówce przez kilka tygodni (2-3).
Tak właśnie zrobiłam i po tym od razu posiałam. Trochę trwało, nim wzeszły, ale dokładnie nie pamiętam.
Teraz wegetują na tym parapecie. Na dzień zdejmuję osłonkę tej szklarenki, żeby docierało do nich jak najwięcej światła, a na noc
nakrywam, bo rano otwierane jest na chwilę okno i obawiam się , żeby mi nie zmarzły.
Przy podlewaniu od czasu do czasu dostają odrobinę odżywki do kwiatów doniczkowych.
Jeśli nasion nie schłodziłaś , to nie jestem pewna, co powinnaś z nimi dalej robić. Może Grażynka Kogra coś Ci podpowie ?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - no to Ci obiecuję że moja Tawuła wierzbolistna od teraz będzie miała na imię Andzia :lol:
Widzisz - Ty się naszukałaś informacji a ja dostałam gotową podaną przez Ciebie jak na tacy :;230
Wiosną się (że tak powiem) spikniemy w sprawie tawuł
Marysiu-Mufko - a ładnie to tak cichcem? A ja przez to w depresję popadam, że tu nikt nie zagląda :cry:
Twoje wiosenne postanowienie bardzo mi się w związku z tym podoba!
Asiu - dzięki temu Twojemu postowi wzbogacę się o dwie fajne białe roślinki. Wielkie ;:196 za to!
Sławku - ja nie zbierałam nigdy nasionek motylków, ponieważ one się same u mnie sieją. Mogę spróbować w przyszłym roku...
A motylki wdzięczne i takie delikatne...
Krysiu - faktycznie dotąd nie przemroziłam nasion. Teraz już siedzą w lodówce, a wysieję po powrocie z Warszawy bo jak doczytałam potrzebują większych doniczek, niż te które dla nich przygotowałam.
========================================================================================================

10.07.2014r. Cd... Dziewczynki na wycieczce w Ogrodach Polskich we Franku...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Fruwające Motylki! ;:138 Jak oglądałam zdjęcia, to dosłownie czułam jak biegają.
Park piękny, aja znów rozmarzyłam się o zabudowie studni... ;:131
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Pięknie we Franku - ale chyba najlepsza z tego wszystkiego jest szkółka we Franku - to jak wisienka na torcie.
W zeszłym roku kursowałam tam ze 3 razy (ciągnie wilka do lasu).
Piękne wspomnienia.

Widać wnuczkom bardzo się podoba - pewnie będą "kwiatowe" za babcią ;:306
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Mario ,ale dziewczynki porosły pamiętam jak były małe :D .
Śliczne zdjęcia pamiątkowe.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”