Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum
Masz już doświadczenia z kapustą ozdobną?

-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę, że będziesz niedługo siała i szklarenka pójdzie w ruch. A jak postąpisz z kapustą ozdobną?
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Marysiu - ja jeszcze nigdy sama nie siałam lewkonii. Miewałam ją na poprzedniej działce, ale kupowałam gotową rozsadę na ryneczku po drodze na działkę. U Was się chyba mówi "na placu"
Zdjęcie - proszę bardzo - możesz sobie wziąć.
Ewo - no to na pewno się wybiorę jak tylko sobie rabatkę przygotuję. Najpierw muszę kupić ziemię. Mam już jeden namiar ale jeszcze zapytam Madzi - może też zna kogoś...Jak się zorganizuję to się umówimy
Malva moschata jest bardzo wieloletnia. Pomyślimy....skoro Ci się podoba. A dzwonki to Dzwonek kropkowany. Ekspansywny jak jasny gwint. Nawet u mnie się plęgnie.
Irminko -
każdy, kto chwali moje wnusie jest moim najlepszym przyjacielem
Asiu - to będzie mój pierwszy raz! Oczywiście mam na myśli wysiew kapuchy ozdobnej
Grażynko - szklarenka już stoi w gotowości bojowej
Kapustę wysieję w marcu a na miejsce docelowe posadzę w maju. No zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno jeszcze poszukam informacji w necie i u doświadczonych forumków.
========================================================================================================
6.07.2013r. Co zakwitło....
Różowa róża NN
Lilia tango
Biały Groszek pachnący
-------------------------
Fotki różne
Bliźniaczki kontra Bracia
Fidel sobie zwisa z ganku
Zdjęcie - proszę bardzo - możesz sobie wziąć.
Ewo - no to na pewno się wybiorę jak tylko sobie rabatkę przygotuję. Najpierw muszę kupić ziemię. Mam już jeden namiar ale jeszcze zapytam Madzi - może też zna kogoś...Jak się zorganizuję to się umówimy
Malva moschata jest bardzo wieloletnia. Pomyślimy....skoro Ci się podoba. A dzwonki to Dzwonek kropkowany. Ekspansywny jak jasny gwint. Nawet u mnie się plęgnie.
Irminko -
Asiu - to będzie mój pierwszy raz! Oczywiście mam na myśli wysiew kapuchy ozdobnej
Grażynko - szklarenka już stoi w gotowości bojowej
========================================================================================================
6.07.2013r. Co zakwitło....
Różowa róża NN
Lilia tango
Biały Groszek pachnący-------------------------
Fotki różne
Bliźniaczki kontra Bracia
Fidel sobie zwisa z ganku- asma

moja kapusta zapomniana i na czas nie wysadzona z "siewnika"wyciągnęła się jak powojnik
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Marysiu
...tyle nasion już kupiłaś ...a ja żadnej jeszcze torebki nie mam ...oprócz oczywiście moich nasion pomidorów , papryk i onętków .
Śliczne Twoje Rusałeczki ...zapewne mają tyle lat , co moja wnusia Oliwka 9 , prawda ? Ubarwiają ogród i tyle radości wnoszą w nasze życie ...
Pozdrawiam serdecznie
Śliczne Twoje Rusałeczki ...zapewne mają tyle lat , co moja wnusia Oliwka 9 , prawda ? Ubarwiają ogród i tyle radości wnoszą w nasze życie ...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- amba19

Asiu - no to ja sobie przypnę karteczkę do nasionek kapusty z napisem - nie zapomnieć wysadzić w terminie
Jagódko - witaj na Kaszubach
Moje dziewczynki są trochę młodsze. W maju skończą siedem lat. Już jesteśmy umówione na wakacje - cały miesiąc u babci na działce
A z nasionkami zdążysz...dopiero się luty zaczął.Ja jeszcze muszę dokupić białe karłowe astry i groszek pachnący. Mam nadzieję, że wilec mi się wysiał....
7.07.2013r. Co zakwitło...
Dziewanna, sama się do mnie wprowadziła i sobie mieszka już kilka lat
Tawuła wierzbolistna
-------------------------------------
Fotki różne
Bubek pod krzaczkiem
Nigdy tak nie kwitła
Żabusia
Cztery konewki - jedna się wyalienowała 
I babci kwiatuszki

Jagódko - witaj na Kaszubach
A z nasionkami zdążysz...dopiero się luty zaczął.Ja jeszcze muszę dokupić białe karłowe astry i groszek pachnący. Mam nadzieję, że wilec mi się wysiał....
7.07.2013r. Co zakwitło...
Dziewanna, sama się do mnie wprowadziła i sobie mieszka już kilka lat
Tawuła wierzbolistna -------------------------------------
Fotki różne
Bubek pod krzaczkiem
Nigdy tak nie kwitła
Żabusia
Cztery konewki - jedna się wyalienowała I babci kwiatuszki

- asma

Kwiatuszki jak malowane:)
Z tego co pamiętam to kapusta żarłoczna i nawozu dużo jej trzeba,żeby się nie wyciągała
Z tego co pamiętam to kapusta żarłoczna i nawozu dużo jej trzeba,żeby się nie wyciągała
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Marysiu Droga!... zachwycam się jak zwykle Twoim cudownym ogrodem, a w nim tymi najukochańszymi kwiatuszkami...wnuczętami- urocze!
Nie mniej wrażeń wywołują urocze zakątki w ogrodzie, które uwielbiam odwiedzać, towarzyszą mi piękne futrzaki.
Wspaniałe spotkanie forumkowe...a zakupy nasionkowe uświadomiły mi,ze jeszcze o czymś zapomniałam..choć 27 paczek zakupilam
Pozdrawiam cieplutko!
Nie mniej wrażeń wywołują urocze zakątki w ogrodzie, które uwielbiam odwiedzać, towarzyszą mi piękne futrzaki.
Wspaniałe spotkanie forumkowe...a zakupy nasionkowe uświadomiły mi,ze jeszcze o czymś zapomniałam..choć 27 paczek zakupilam
Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Kwiatuszki Babci urocze a Bubek ma wyjątkowy wyraz twarzy. Nasionek a nasionek. Ja juz nie sieje kwiatków, za to mam coraz więcej krzewów, drzew i niektórych rodzajów bylin. Jedynie maciejkę sieję co roku we wszystkich zakątkach ogrodu. Ten zapach jest po prostu powalający.
- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ooooo tak-ja też zapach maciejki uwielbiam i dopóki nie miałam swojego ogrodu siałam ją po różnych stancjach w doniczce i trzymałam na zewnętrznym parapecie. Teraz-choć nie jest ładna ma swoje miejsce na reprezentacyjnej rabatce przy schodach 
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Marysiu-pięknie u Ciebie, a koty-wymiatają. Ja - ponieważ kotów mieć nie mogę, a chciałabym to sieję w tym roku kocimiętkę. (Chyba podświadomie chcę zwabić do siebie stadko sąsiadki 
Lubię takie kwiatki, które u Ciebie też znalazły swoje miejsce - goździki, liliowce, lilie. I coś co mnie zszokowało(pozytywnie oczywiście)-na jednym zdjęciu masz chyba tawułę (wierzbolistną-nibywierzbolistną
która jest ogromna
Ja mam białą, przytargałam ją z nasypu kolejowego (ktoś tam wysypał gruz i tawuła się rozpanoszyła). Nieprzycinana nie wyglądała zbyt pięknie i okazale. A Twoja jest wspaniała. Jak moja zacznie rosnąć to mi chyba pół rabatki zajmie-patrząc na Twoje zdjęcie 
Lubię takie kwiatki, które u Ciebie też znalazły swoje miejsce - goździki, liliowce, lilie. I coś co mnie zszokowało(pozytywnie oczywiście)-na jednym zdjęciu masz chyba tawułę (wierzbolistną-nibywierzbolistną
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu
Nasionka bardzo ciekawe zakupiłaś
Kosmos interesujący, ciekawe, czy będzie faktycznie jak to babcia mówiła '' dubeltowy''
Dziewuszki urocze
Fajny dzwonek biały i fioletowy o podłużnych kielichach, kropkowany ?
Ja też lubię i astry jednoroczne i groszek. Teraz szukam różowego na nową rabatę
Nasionka bardzo ciekawe zakupiłaś
Kosmos interesujący, ciekawe, czy będzie faktycznie jak to babcia mówiła '' dubeltowy''
Dziewuszki urocze
Ja też lubię i astry jednoroczne i groszek. Teraz szukam różowego na nową rabatę
- amba19

Asiu - dzięki za tę informację. Będę kapuchę podkarmiać poza kolejnością
Bogusiu - po obejrzeniu Twoich zakupów doszłam do takich samych wniosków
Ja też jeszcze o czymś zapomniałam...
Napisałam o Tym w Twoim wątku.
Madziu - ja bardzo lubię siać. Po pierwsze lubię patrzeć jak wschodzą malutkie roślinki, jak rosną, lubię je potem pikować - to takie uspokajające zajęcie zupełnie jak plewienie chwastów (plewić też lubię
) no a poza tym wydłuża mi to sezon ogrodniczy.
Aniu - witaj na Kaszubach
Maciejkę sieję od zawsze. Jak jeszcze pracowałam i spędzałam lato w mieście - to siałam ją w skrzyneczce na balkonie - chociaż jak napisałaś pięknie nie wyglądała, ale ten zapach - bezcenny. Nie bardzo wiem o którą tawułę pytasz?
Agnieszko - Ponieważ brakuje mi jeszcze białych karłowych astrów i krwawników- to wybrałam się do pobliskiego sklepu ogrodniczego na Dolnym Mieście i wróciłam ze słonecznikami i makami polnymi
Pełne kosmosy z tej firmy sieję już od kilku lat i zawsze coś tam mi wyrasta i kwitnie. Raz lepiej raz gorzej - jak to w życiu
8-9.07.2014r. Co zakwitło...
Pierwsze szyszki na mojej jodełce koreańskiej. Bardzo mnie ten widok ucieszył - bo roślinka po przejściach, ponad dziesięć lat temu została skoszona, została jej tylko jedna malutka gałązka. Drzewko przeżyło i rośnie sobie jako bonsai.
Motylki
Małe syrenki

Bogusiu - po obejrzeniu Twoich zakupów doszłam do takich samych wniosków
Napisałam o Tym w Twoim wątku.
Madziu - ja bardzo lubię siać. Po pierwsze lubię patrzeć jak wschodzą malutkie roślinki, jak rosną, lubię je potem pikować - to takie uspokajające zajęcie zupełnie jak plewienie chwastów (plewić też lubię
Aniu - witaj na Kaszubach
Agnieszko - Ponieważ brakuje mi jeszcze białych karłowych astrów i krwawników- to wybrałam się do pobliskiego sklepu ogrodniczego na Dolnym Mieście i wróciłam ze słonecznikami i makami polnymi
Pełne kosmosy z tej firmy sieję już od kilku lat i zawsze coś tam mi wyrasta i kwitnie. Raz lepiej raz gorzej - jak to w życiu
8-9.07.2014r. Co zakwitło...
Pierwsze szyszki na mojej jodełce koreańskiej. Bardzo mnie ten widok ucieszył - bo roślinka po przejściach, ponad dziesięć lat temu została skoszona, została jej tylko jedna malutka gałązka. Drzewko przeżyło i rośnie sobie jako bonsai.
MotylkiMałe syrenki

- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Co to za fajne motylki?
Wnuczki urocze
A bubek jak zwykle super minki 
Wnuczki urocze
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Marysiu ale fajne motylki ! te na gałązce i te w basenie
A chociaż nie sadzę iglaków to tą jodłę dla tych szyszek posadziłabym, tylko 10 lat na szyszki czekać to ponad moje siły