Pozostały mi jeszcze trzy rośliny.
Jedna z nich to popularna ''trawka'' ale co to jest dokładnie to tego nie wiem:

oraz jeszcze jedna którą zaszczepiłem ale coś nie bardzo ma ochotę się przyjąć:

Nie to nie jest marble queen, sam mam właśnie tą odmianę i na pewno nie jest to, co posiada Norbi.Meir pisze:Aha jeszcze tak w ramach wyjaśnienia. Epipremum aureum to nazwa gatunku, zaś mamy odmiany o różnie wybarwionych liściach. A ta to zdaje się jest "Marble queen" ale nie dam głowy.
A wiesz może jak się nazywa? Też nigdy nie byłam pewna czy to każde pasiasto-pstrokate jest "Marble queen" czy tylko te z bardzo drobnymi paskami.norbert76 pisze:Nie to nie jest marble queen, sam mam właśnie tą odmianę i na pewno nie jest to, co posiada Norbi.
Tak wygląda moje "marble queen":Meir pisze: A wiesz może jak się nazywa? Też nigdy nie byłam pewna czy to każde pasiasto-pstrokate jest "Marble queen" czy tylko te z bardzo drobnymi paskami.
Mam zielistkę od wielu, wielu lat i nigdy nie miałem z nią większego problemu. Natomiast zauważyłem, że gdy korzenie przerastają doniczkę, wtedy roślina bardzo wolno zaczyna rosnąć. Natomiast z trzykrotką też nie miałem problemu. Co prawda miałem inną odmianę, ale pielęgnacja jest podobna i nigdy nie sprawiała mi problemu. Tak, jak napisałem wcześniej, pędy z czasem robią się nieatrakcyjne, tracą dolne liście, więc co jakiś czas skracałem końcówki, ukorzeniałem w wodzie i z powrotem do ziemi.Norbi pisze:No dobrze, podpowiedzcie mi z własnego doświadczenia na co zwrócić uwagę przy zielistce i przy pasiatce. Jak widać ani jedna ani druga coś nie bardzo chce rosnąć. Mam pecha czy po prostu nie potrafię się zająć tymi roślinami pomimo tego że ponoć są łatwe a nawet bardzo łatwe w utrzymaniu?
norbert76 pisze:Tak wygląda moje "marble queen":Meir pisze: A wiesz może jak się nazywa? Też nigdy nie byłam pewna czy to każde pasiasto-pstrokate jest "Marble queen" czy tylko te z bardzo drobnymi paskami.
Natomiast to co ma Norbi (to, co jest na ostatnim zdjęcie z epipremnum, które zamieścił), to jest właśnie epipremnum pinnatum aureum