Mój fijoł 14-niedługo wiosna

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój fijoł 14-niedługo wiosna

Post »

Ewcia nie rozumie swego roztargnienia zimowego, że też gdzieś Cię zgubiłam ;:131
Zdjęcia jak najbardziej na czasie odstesowacza czy poszukiwawczym czegoś nowego i wpływające pozytywnie w tej zimowej uarze

Pozdrawiam z zimowej Bydzi ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hmm piękna ta biała serduszka chyba muszę się za nią rozejrzeć.
Kiedy jak nie teraz mamy czas na przemyślenia koncepcji, jak wszystko się zazieleni będą inne ciekawsze rzeczy do zrobienia.
Hosty w fazie wystawienie kłów ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michał, specjalnie dla Ciebie wrzucałam serduszki :wink: Biała rosła kiedyś w innym miejscu, równie dobrym, tam się siała. Tak rosną dwa lata, teraz będzie trzeci rok.
Sabina, znam kokorycz z ogrodu dzieciństwa-pełno jej było wszędzie. Tę posadziłam poprzedniej wiosny.
Marta, im bliżej wiosny, tym szybciej czas biegnie :D
Maryniu, dziś rano tylko -11, więc dużo cieplej. Tylko wiatr według mnie zupełnie zbędny :evil:
Gosia, obserwacja kotów nie wydaje mi się szczególnie miarodajna w prognozowaniu pogody :D Patrząc na Łasicę musiałabym się załamać jej wyglądem-grubość kota (i futra) wróżyłaby przynajmniej -40 ;:306
Kasia, bo hosty ładne są :D Potrzebują tylko trochę tego miejsca, w którym nie urosną róże :wink:
Aga, dziękuję za dobre słowo :D
Ilona, dobrze ze choć teraz się znalazłyśmy :D
Agnieszka, moje serduszki nie znikają po kwitnieniu. Liście zostają aż do jesieni, wycinam grube łodygi. Posadziłam obie w półcieniu (słońce tylko do 10 rano), w dość wilgotnej glebie, która nigdy całkowicie nie wysycha. W czasie zeszłorocznej suszy ani razu nie podlewałam tego miejsca. Myślę, że takie warunki to gwarancja wyhodowania olbrzymek :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Co do serduszki to chyba masz rację.Zauważyłam że serduszki posadzone w półcieniu i w wilgotnej glebie nie tracą liści, a te które mam posadzone na bardziej słonecznym stanowisku po przekwitnięciu tracą liście.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewcia :) Twoje serduszki do mnie przemawiają bardzo dobitnie i jak w tym roku też spotkam je w LM to sobie kupię.
W poprzednim roku mieli tam bardzo wypasione sadzonki a ja nie mogłam się zdecydować na kupno, bo kiedyś, na początku mojego ogrodowania poniosłam klęskę w ich uprawie. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, już się upewniłam, że w dobrych warunkach liście pozostają. A wiesz, że różowa serduszka pokazała dwie kitki kwiatków latem? 8-) Chude i mikre, ale zawsze :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Zauważyłam, że serduszka nie lubi przesadzania, więc nie ruszam jej od dłuższego czasu :D
Białej nie mam (a taką ogromną miałam), bo poprzedniemu pieskowi spodobało się miejsce w którym rosła, więc wykopał ogromny dół...wyglądało to, jak lej po bombie :shock: ...ale ja sobie jeszcze kupię, bo cudowna z niej roślina.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, jeśli masz trochę wilgotnego miejsca w półcieniu, sadź serduszki :D
Iwona, może i nie lubi, ale moje obie przesadzone w tym samym czasie. Biała z miejsca przy obecnym tarasie, a różowa z ogrodu sąsiadki. Na niekorzyść białej mógł podziałać fakt, że w dodatku była dzielona.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

A mam takie zakątki u siebie, wydające się być idealnymi dla serduszki, muszę poszukać ofert sprzedaży ;:224
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

U mnie rośna serduszki okazałe i serduszki wspaniałe.Serduszka wspaniała szczególnie różowa bardzo się rozsiewa.Corocznie wyrzucam dużo małych sadzonek.gorzej jest z białą.Serduszka okazała niestety nie wysiewa się trzeba dzielić karpy :D
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

:wit
Wpadam się przywitać do nowej części .Oby wiosna się zbliżała ,bo na razie strasznie wieje i kurzy śniegiem .
Z serduszek to różowa najlepiej rośnie .Jest ogromna ,w tym roku wyrosła nawet do 1,5 m i ponownie kwitła latem ,ale wtedy to tylko kilka gałązek .Biała sadzona razem z nią ,w tym samym miejscu słabiej przyrasta ,ale razem tworzą świetny duet ;:224 .Mam jeszcze Gold Heart,ale jest jeszcze mała i niezbyt efektowna ,oby przetrwała i pokazała swoją moc .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszka, mam nadzieję, że znalazłaś upatrzoną roślinkę :D
Gosia, wspaniałe rosną jak szalone, sporo rozdaję, ale i okazałej zdarzają się siewki. Może wiosną znajdziesz :D
Andrzejek :wit Moja różowa porównywalnie rosła :D Może biała potrzebuje więcej czasu, bo u mnie przed przeprowadzką na nowe miejsce była dużo większa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Bodziszek żałobnik zawsze mnie przeraża jak go w ogrodach widzę..może dlatego, że w dzieciństwie nam mówiono, że jak zatrze się nim oczy to można wzrok stracić :roll: jakoś do dzisiaj nie sprawdziłam czy jest w tym ziarno prawdy, ale przy trójce małych dzieci wolę chuchać na zimne..Co do serduszki jestem pod wrażeniem, nie wiedziałam, że ona aż taka wysoka może urosnąć ;:oj
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co tak ładnie kwitnie na drugim zdjęciu?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabina, mnie na szczęście nikt tak nie wystraszył :D Ale mając małe dzieci lepiej dmuchać na zimne. Choć bez tłumaczenia, wyjaśniania i pokazywania się nie obejdzie. Ucz koniecznie, że nie wolno nic zjeść samemu bez pytania.
Michał, dziewanna :D Kupiłam sobie paczkę nasion trzy lata temu, pierwsze siewki zakwitły w tym samym roku, choć to dwuletnia.

Zrobiłam zdjęcie amsonii. Widać? :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”