Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Z Twojej wyliczanki słabości sadzę prawie wszystko poza jeżówkami :D Natomiast pominęłaś hosty i paprocie :wink: No i nie wspomniałaś o piwoniach :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

a co to za marchewka
sweety pisze:Mercado de Paris 3
;:oj
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo! Hosty jak najbardziej. Paprocie jako dodatek. A piwonii mam 3 odmiany, w tym dwie malutkie, więc nie wiem czy się liczą. Pewnie jeszcze coś pominęłam. O np. zawilce. Za dużo tego jest :;230

Obrazek

Grażynko! To takie cudo

Obrazek

Podobno jest to odmiana o kulistym kształcie i średnicy około 4 cm. Ma słodki smak i jak zapewniają nie wykazuje tendencji do kumulowania azotanów. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, na surowo i po ugotowaniu. Ze względu na kształt nadaje się też do dekoracji :D
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Ale fajna ,muszę zapisać i kupić ,pierwszy raz widzę ,niczym pomarańczowa rzodkiewka ;:oj ;:215
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie :uszy też mi się spodobała. Mam nadzieję, ze będzie dobra do chrupania :D

Obrazek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu, wpadłam na chwilkę i zobaczyłam Twoja cudna marchewkę. W ub. roku siałam purpurową, urosło tylko kilka sztuk. Troche dziwnie wygladały i przyznam, że chyba tylko do sałatek - wszystkie zupy nabierały po niej dziwnego koloru - mozna było farbowac nią tkaniny ;:306
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Hurrraaa :heja Piszesz, że jest nas trochę w okolicach Bielska :tan
Wiem, że wiesz :wink: że planuję różankę , bo skrytykowałaś mój pomysł u Heni :evil: Żartuję oczywiście :wink: Każda opinia jest dla mnie ważna i cenna - może widzisz coś, co mi umknęło? A tak oprócz różanki to mam niezłą frajdę czytając Twój wątek i odkrywając "pokrewną duszę" ;:196
Lilie zaczęłam sadzić już dawno temu. Zawsze w donicach bo bałam się, że orientalne jednak nie przezimują w gruncie. Jeżeli chodzi o pełne - całkowicie podzielam Twoją opinię ;:108 Na liliowce też dostałam "fazę" tak ciutkę przed różami i mam ogromną ochotę na jeszcze więcej (i liliowców i róż ;:215 ) Ciekawe, że chociaż róże to królowe kwiatów, to ceny ich sadzonek są mikre w porównaniu do niektórych sadzonek liliowców. Widziałam już takie za jedyne 300 zł ;:oj Ale piękne były, że hej! Czekam na dalsze fotki niecierpliwie ;:65 Pozdrawiam, Ejka
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Miałam okazję użyć fasoli o fioletowych nasionach-piękne, można robić z nich korale :D Ale fasolką po bretońsku moi mężczyźni wzgardzili, bo kolor wyszedł zadziwiająco "szmaciany" :roll: Sama jadłam z zamkniętymi oczami albo po ciemku ;:306, ale ileż można jeść fasolkę?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Aniu,
Wpisuję się w nowym wątku, szybciutko, zanim zaczniesz z jeżówkami, bo znowu piękne zdjęcia zaprą dech, i jakże tak, na bezdechu się wpisywać?
Piękne lilie pokazujesz, między innymi, oczywiście, ale lilie lubię szczególnie. Mam ich też troszeczkę, nie są takie piękne jak twoje... bo przeważnie są żółte... Nie żebym miała coś przeciwko żółtym liliom jako takim, ale od jakiegoś czasu mniej więcej połowa nabytych cebul zakwita na żółto. Ktoś mnie przeklął chyba. I tak, żeby zmniejszyć ilość tych żółtych kupuję kolejne, z których połowa znów kwitnie na żółto. I tak w kółko. Tyle dobrego, że pachną ślicznie.

Niecierpliwie czekam na kolejne odsłony Twojego ogrodu, i te minione, i te - już niedługo przecież! - wiosenne (no dobrze, wczesno-przedwiosenne, bo w tym tempie to wiosenne będą za jakieś dwa wątki... ;:306 )
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu choć nie przepadam za liliowcami muszę przyznać że pojedynczy kwiat jest ładny, za to kępa jakoś niespecjalnie mnie przekonuje, no ale podobno nawet tą chorobą można się zarazić na forum :wink:
Też nie podobają mi się pełne lilie czy liliowce, zdecydowanie wolę jak pokazują śliczny środeczek :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, fajne te paryskie marchewki :D
Liliowce mnie nie chwytają za serce, ale Twoim zdjęciom trudno odmówić urody :wink:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny dzień pracy za nami :D Nie wiem, czy u Was też, ale u nas dziś dosypało. Ale żeby jakoś strasznie dużo, to nie ;:185 Zimno jednak jest nadal. Na termometrze mamy minus 10 stopni i wieje przenikliwy wiatr. Aż skóra na twarzy cierpnie :evil:

Aniu (wielkakulka)! Tak mi się te marchewki spodobały, że postanowiłam spróbować. Bo cóż mi szkodzi? Aczkolwiek raczej do chrupania niż do sałatek czy zup. A gdzie Ty się Aneczko podziewasz? Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku ;:168

Obrazek

Ejko (Elwi)! Połączenie aksamitnej purpury ze zwykła czerwienią wybitnie mi się pasuje. U mnie rośnie z paslewoymi: Marietheresią, Pastellą i Pashminą. One ładnie pogłębiają kolor Munstead Wood. Ale t oczywiście kwestia gustu. Lilie i liliowce poznałam tak na dobre na furum i jest jeszcze tyle ładnych odmian kosztujących znacznie mniej od wymienionej przez Ciebie kwoty, że nawet w tamtą stronę nie patrzę. A tu masz linka do wątku bielskiego :)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 44&start=0

Obrazek

Ewo (ewamaj66)! Ta fioletowa fasola szparagowa została zjedzona przez moich rodziców. Niestety muszę unikać groszku zielonego (jego nie jem w ogóle) i fasoli (tę jem bardzo rzadko). Powody elegancko przemilczę... Ale sadzę z upodobaniem ;:306

Obrazek

Ewelinko! Dziś chyba jeszcze nie, choć liliowce nie budzą takiego entuzjazmu co lilie. Żółtej lilii nie mam ani jednej i jakoś nie zamierzam tego zmieniać. Wyjątek zrobiłam w tym roku na Big Brother. Polecam Ci zakupy na forum u Ewy (Rozanka). I faktycznie jakoś szybko mi poszło z tymi 7 stronami ;:306

Obrazek

Majeczko (edulkot)! Można, zdecydowanie można. Ale przecież nie każdego wszystko 'rusza'. I może dobrze...
Niektóre liliowce mamią mnie nie tylko kwiatami, ale także ich zapachem. Jak ten

Obrazek

Kasiu (robaczek_Poznan)! Ciekawe czy marchewki się udadzą i czy będą smaczne. Uwielbiam na surowo i na parze te małe marchewki. Oby te były równie słodkie. Co do liliowców... Skoro choć zdjęcia Ci się podobają, to jeszcze jedno ;:224 :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Fioletowa fasola szparagowa podczas gotowania zielenieje i jest bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza odmianę Blauchilde.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu! Może posadzę dla rodziców. Owszem smakuje mi, ale niestety mój organizm jej nie trawi ;:185

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilie, liliowce bajeczne kolory, do tego jeszcze rzodkiewkowa marchew, ;:oj czego u Ciebie niema. ;:88
Teraz czekam na jeżówkową sesję 77 magiczna liczba, będzie na co popatrzeć. ;:112
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”