Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Tak, nie przyszło mi to do głowy. Moich nie hartowałam jakoś specjalnie, ale wcześniej leżały w pudełku w piwnicy, w temp. może 8-10 stopni, więc chyba spoczynek zimowy zaliczyły. :D Życzę powodzenia i pokaż koniecznie zdjęcia, kiedy już zakwitną! Na pewno zrobisz je wspaniale. ;:138
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawy pomysł z tymi tulipanami. ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Linetko, fajny pomysł z tymi tulipanami! A masz jakiś patent na frezje? Sadziłam kiedyś jesienią do gruntu i nie wzeszły. Teraz mam jedną paczkę i trzymam do wiosny, tylko się waham czy do gruntu czy doniczki? Sadziłaś je kiedyś?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Super pomysł z tulipankami ;:138
Dzięki forum uczymy się cały czas . :tan
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

To może Wam jeszcze pokażę, że tak można robić nie tylko z cebulami tulipanów. Tu są na przykład hipeastra: http://www.welke.nl/photo/Coba/Mooi-met ... 1359287724

Też warto by kiedyś spróbować, prawda? :heja Jednego jestem pewna: nigdy nie wyrzucę użytych w ten sposób cebul, o ile będą żywe; posadzę je w ogródku i niech nabierają sił.

Kriss, też uważam, że fajny. Kiedyś przed laty pisano w prasie ogrodniczej o hodowli hydroponicznej i proponowano właśnie wczesnowiosenną uprawę kwiatów cebulowych. Nie bardzo mi to wtedy wychodziło, prawdopodobnie z zapałem neofitki zalewałam cebule nadmiarem wody i biedne gniły zamiast się rozwijać. Ale może teraz warto do tego wrócić? :)

Robaczku, w zeszłym roku po raz pierwszy w karierze ogrodniczej (:)) zakwitły mi posadzone wiosną wprost do gleby cebule frezji! Były śliczne, białe, i pachniały wspaniale. Jesienią je wykopałam, przechowuję w piwnicy i zobaczymy, co dalej. Dotąd nie udało mi się ich przechować tak, aby miały ochotę kiełkować na wiosnę. Zwykle zasychały na amen. Nie mam więc wielkiego doświadczenia z frezjami. Może powinnam była posadzić je w doniczce, tak jak piszesz? Może wtedy przetrwałyby do wiosny? Nie mam pojęcia.

Teresko, prawda? Masz wielką rację! Gdyby nie Ty i Twój wątek, nigdy nie zobaczyłabym cudownych kolorowych dywanów z chryzantem! Albo tych niesamowitych różanych rabat u Robaczka. Nie miałabym pojęcia, że można podobne efekty osiągnąć we własnym małym ogródku.

Chciałabym Wam podać jeszcze jeden link, który może być przydatny przy domowym pędzeniu wiosennych kwiatów: http://sandandsisal.com/2013/02/how-to- ... er_19.html
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Z tulipanam super pomysł.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witej Linet :wit
Wracam powolutku na forum po dłuższej przerwie.
Pomysł z tulipanami fantastyczny, też bym chętnie spróbowała, jak znajdę gdzieś cebule. Klimacik w domu wiosenny.
No i kolor tego tulipana jest przepiękny. Też posadziłam jesienią fioletowe, ciekawe czy właśnie w tym kolorze zakwitną czy będzie niespodzianka ;:306

U mnie dziś -17,5 stopnia ;:154 Delikatne róże na które nie wystarczyło mi agro, przykryłam starymi wełnianymi kocami. Muszę dokupic agro, bo jednak zima przyszła ;:145
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No zimno u nas, zimno, tak jak mówi Jola-April. Na szczeście sporo śniegu leży. A poza tym piękne słoneczko ;:3
Gosiu, dołączę do zachwytów nad pędzeniem cebul. Akurat w tym roku nie została mi ani jedna zapomniana cebulka, ale z chęcią wypróbuję w przyszłym sezonie. Wiedziałam o pędzeniu w donicach, ale żeby na parapecie to pierwszy raz słyszę. Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Gosiu świetny sposób z tymi cebulowymi, ja zawsze hodowała tą metodą hiacynty.
Faktycznie teraz znosi do domu pierwsze oznaki wiosny- zaczynamy tęsknić za kolorami...mówię to ja nudna kolorystycznie Agunia.
;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44

Post »

Gosiu i ja zachwyciłam się takim sposobem pędzenia cebul....właśnie przed chwilą zrobiłam tak z cebulkami tulipanów, które zapomniałam wsadzić na jesieni, na działce.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
U nas zimno, nad ranem było -17 stopni, teraz ok. -10, niebo bezchmurne i świeci słoneczko.
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Już dzień dłuższy o 56 minut, prawie o godzinę!
Mamy wprawdzie lekki mrozik, -4 stopnie, ale to nie zmienia faktu, że będzie jasno o godzinę dłużej, niż pod koniec grudnia.
Dziękuję Wam za wizyty i miłe słowa, cieszę się, że tulipanek zyskał tyle sympatii! :)
Muszę teraz wyjechać na kilka dni, ale już teraz tęsknię za FO i Wami wszystkimi.
Ściskam mocno i do zobaczenia niebawem!
:wit
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Buziaczki Gosiu, wracaj do nas szybko ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Gosiu szerokiej drogi i pamiętaj, my tu czekamy na Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Gosiu to udanego wyjazdu i wracaj do nas :wit
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Wróciłam!
To był wspaniały wyjazd, naprawdę.
Czy uwierzycie, że ja, ponadpięćdziesięcioletnia stara baba, latałam wczoraj na dwunastostopniowym mrozie w mokrym kostiumie kąpielowym?!
:D
Byłam na Słowacji, w kapielisku u ciepłych źródeł, i pod gołym niebem kąpałam się w świetle gwiazd, przełażąc na mrozie z cieplutkiej wody do bardzo zimnej, i tak kilka razy pod rząd. Jeju. Jeszcze nie przestałam podziwiać własnego bohaterstwa. :D Ale czego się nie robi w grupie przyjaciół, takich samych nawiedzeńców, jak się jest samemu?!
Jutro napiszę więcej, bo byłam na tej wycieczce kierowcą, więc po podróży padam na nos.
Uściski!
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”