Ogród 100 róż cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. II

Post »

Justynko, na pewno będziesz zadowolona. Jubilee już w pierwszym sezonie obficie kwitła, dość szybko nabiera masy i jest zupełnie zdrowa :)

Gosiek, a mnie się podobają te zwisające pędy, dlatego Kosmos wybitnie pasuje mi do wysokiej doniczki :)
Cieszę się, że fotki sprawiają Ci przyjemność.
Jak zechcesz, to po dzieleniu szałwię mogę Ci podesłać.

Ula, to fajnie; będziesz już miała gotową, większą roślinkę. Ciekawa jestem jakie towarzystwo zaplanowałaś dla J.C. :)

Maja, ?powoli dobijasz? ? dobre sobie :lol: , a 3 setki to już kilkaset. Takie są fakty koleżanko :;230 Jednym słowem, nastawiasz się na jesienne szaleństwa :;230

To ?jesteśmy w domu?, Alu :D A wracając do katalogu Guillota, to większość tam umieszczonych zdjęć stanowi antyreklamę jego róż. Nigdy bym się nie zainteresowała np. taką Agnes Schiliger czy Florence Delattre korzystając tylko z tego źródła.

Aniu, moje ?różobranie? chyba już dobiegło końca. Od dwóch dni u nas na minusie, a na dzisiejszą noc prognozują nawet -12 :( Zaczęła się zima ;:222
Prawda, że fajny taki ?zwisielec??

Julieta, ceramiczne donice, w których rosną krzaczaste mają wymiary 40cm x 50cm, a te do rabatówek - 35cm x 40cm. Mam też drewniane dębowe (35cmx35cm). Niezbyt duże, ale to raczej dobra warstwa izolacyjna. W takiej rośnie m.in. Eglantyne i zauważyłam, że bardzo dobrze się w niej czuje, a zimuje bez najmniejszego uszczerbku. Chociaż może to kwestia odmiany...
Doczytałam, że ziemię w donicach można wymienić po 3-5 latach ? na wiosnę lub na jesień. Ja jeszcze tego nie robiłam; mam w planach na wiosnę przyszłego roku, po przycięciu pędów :)

Ejka, ja też uwielbiam te angielskie klimaty ;:167 Najpiękniejsze dla mnie ogrody to jednak zdecydowanie te, w których dominują róże. A wyprowadzkami i zmianami się nie przejmuj. Przewiduję, że czeka Cię jeszcze nie jedna. Ja zaczynałam zupełnie skromnie; róże w ogrodzie były jedynie dopełnieniem mieszanych rabat. Teraz te proporcje diametralnie się zmieniły. Takie zmiany, póki są możliwe do realizacji, przynoszą kupę frajdy :)

Jagoda, szybka jesteś jak wiatr :) Już Ci to zresztą pisałam. Postaram się przyspieszyć. Mówiąc szczerze, w trakcie odpisywania na Wasze posty, oglądam i domawiam powojniki, więc to musi potrwać :;230 A, jeszcze chodzę z centymetrem krawieckim po ogrodzie i mierzę donice ;:306
Setkę nowych, czy setkę w ogóle ;:oj :;230

Jolu, ona np. w Holandii znana jest pod nazwą The Faun i wiem, że niektóre szkółki sprowadzały ją stamtąd. W F., jak już wiesz też tak jest nazwana :)

Kronprinsesse Mary. Tą różą ?zaraziłam się? będąc już na tym forum. Nie chcę wytykać palcem, ale od Majki411 :;230 Bardzo ją lubię - Kronprinsesse Mary, chociaż Majkę też.... Fajnie kwitnie cały sezon i wprowadza małe ożywienie przy moich ukochanych lekko mdlących zestawieniach ? różowo-białych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 22 sty 2014, o 13:28 --

Hej Aniu :wit Całe wieki Cię nie widziałam:) Swoje Lionsy zamawiałam w R. Ć. W Agel jeszcze nie miałam okazji.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

He, he, Aniu, ja nie Edulkotek, nie mam miejsca na kilka setek...
Chociaż, gdyby tak dokonać kompresji, albo powiedzieć pa, pa ostatniemu iglakowi... ;:224
Można by jeszcze wleźć do ogrodu Filozofa, ale on by ogórków między różami nasadził... ;:306.
Trzech mi brakuje do setki. Już sobie pomyślałam, żeby nie było, że Cię małpuję, że nazwę swój Ogrodem 99 róż ;:306.

;:196 Jagi
PS. Tym razem wyprzedziłam Twoje kuszenie. Kronprincess już zamówiona :;230.
PPS. Ech to Zachodniopomorskie... mogą sobie rozy w doniczkach na tarasach spokojnie zimować ;:224.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, no Jaguś Ty się tu nie migaj tylko zaanektuj ogród Filozofa i sadź róże aż dobijesz do ładnej okrągłej liczby, np 200 ;:306 a z ogórkami w sezonie rosły moje i dobrze im było ;:306

Aniu szykuję się na jesień ale co będą mieli szkółkarze z moich wymarzonych róż to do końca nie wiadomo. Już mi powoli zaczyna brakować dostępnych Souvenirów i róż Geschwinda ;:306
A ile róż liczy Twój Ogród 100 róż , pewnie dawno przekroczył tę magiczną liczbę ;:306
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

AnaAn pisze:A, jeszcze chodzę z centymetrem krawieckim po ogrodzie i mierzę donice ;:306
:)

A ja centymetrem mierzę rabatki,żeby sprawdzić ile róż jeszcze tam zmieszczę :)

Aniu zdradź choćby na priv , gdzie kupujesz powojniki? potrzebuję pewnego źródła ,ze spasłymi sadzonkami.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, jakoś nie mogę się przekonać do Kosmosa. Mam jednego, kwiaty ciągle gdzieś leżą w parterze mimo kilku podpórek naokoło :? Jak się nie pozbiera w tym sezonie to za karę wsadzę go do donicy :twisted:

Kronzprincess Mary mnie nie brała, ale jak zobaczyłam kwitnące sadzonki u Ewy latem to już miałam 2 pod pachą :lol: Moje zapały ostygły jednak bo miejsca mi zabrakło i nie miałam gdzie sadzić. Poulsenki owszem, ale priorytet mam na angielki i jak jest dylemat co sadzić, to długo się nie zastanawiam.. ;:224

Czekam na kolejną różaną propozycję :wit

ps. u mnie też zimno, dzisiaj -12 w nocy, a ma być nawet -15 wg najnowszych prognoz ;:202
W czasie normalnej zimy to byłoby ok, ale po takim styczniu....aż się boję.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Dziękuję Aniu za odpowiedź. No, ja to bym chciała zobaczyć, jak dziś biegasz z tym centymetrem i mierzysz donice :;230 No, czad ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jakoś na razie nie myślę o donicach ,ale to jest rozwiązanie z brakiem miejsca :;230 Matko jedyna oszaleć można :;230 Gdzie nie wejdę coraz bardziej kuszą :;230 Najlepiej było jak zrobiłam sobie malutką pauzę z wchodzeniem na FO :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Kondzio
100p
100p
Od: 5 sty 2014, o 17:31

Post »

No jestem po lekturze twojego wątku od początku czyli od pierwszejczesci przeczytałem jednym tchem aż nie mogłem sie doczekać następneych stron i przeczytać o danej róży lub co nowego przyszło o naguskach hi hi hi jak tu lubicie o smiecuchach mi akurat takie róże nie przeszkadzają bo uważam to za romantyczne ale tymuwazasz inaczej bo lubisz mieć ogrod perfekcyjny widać po trawie zegarze ogrod dopieszczony co do cm hi hi hi :) juz nie mogę sie doczekać sezonu jak ci róże zakwitną te stare i te nowe które kupiłaś ja do tej pory nie używałem nazw ale przy twoim wątku wchłania nazwy i sie do nich przyzwyczaja małe jeszcze ich nie zapamiętałem ale wszystko powoli hi hi hi czekam na dalsze róże z alfabetu hi hi hi :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Aniu ? czy u Ciebie też przymroziło, u mnie dziś w nocy ma być ? 18C ?, a na działeczce jeszcze mniej.
Kosmos nie podoba mi się. ;:185 W donicy wydaje się o wiele ładniejszy.
Natomiast Kronprinsesse Mary, wow to prawdziwa pachnąca księżniczka. Dobrze, że ja polubiłaś?? ( i mnie też ) :;230 Czekam na Lions ;:173
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie!

Jaga, może 199, a nie 99? ;:306 Nie warto się przywiązywać do liczb, no chyba, że się ma baaardzo silną wolę...
Ja mam wrażenie Jaguś, że Ty zaczynasz intensywnie (i poważnie) myśleć o zaanektowaniu dodatkowej powierzchni pod różyce. Ja tam swoim iglakom mówię pa ;:224
PS. Wg prognoz nie tylko w Zachodniopomorskiem ma być łagodna zima, więc może i w Pruszczu te rozy dałyby radę...

Maju, sądzę że Ty i te niedostępne zdobędziesz ;:224
Na wiosnę ogród będzie liczył już dwie setki, ale za to 100 odmian :;230

Ewa, to jesteś jeszcze w komfortowej sytuacji... Ja już będę wypatrywać tylko wielkich krzaczorów, no chyba, że coś np. ?zmarznie? ;:224
Powojniki kupuję tu: http://e-clematis.com/ Zawsze były dobrej jakości i często w pąkach:)

Kasiek, no ja właśnie dlatego przeniosłam wszystkie do donicy. Ponoć one po odpowiednim cięciu potrafią ?stać prosto?, ale mi się właśnie taka przewieszająca forma podoba :)
Ja też mam azymut skierowany ostro na angielki :lol: , a z poulsenek mam raptem dwie.
Wiesz co, u mnie prognozy były lekko przesadzone, a mam też nadzieję, że te większe mrozy potrwają jedynie do niedzieli. Myślę, że w takiej sytuacji różyczkom nic złego się nie stanie...

Julietko, bardzo proszę. Ha ha ha, ale śmieszne. :twisted: Masz jeszcze dla mnie jakieś zadania? :;230

Wiesz co Jadziu, to bardzo dobra myśl z tym niewchodzeniem; jak nie róże, to powojniki, jak nie powojniki, to bylinki... Szał ;:oj

Kondziu, bardzo mi miło :) Widać, że lekcje rzeczywiście odrobiłeś :;230
Do Monka pewnie trochę mi brakuje, ale istotnie coś mnie cały czas pcha do poprawiania :;230
Zapraszam:)

Majuś, niestety też przymroziło :roll: Jeszcze tych winnic, o których pisała Alexia nie mogę zakładać :;230
Pamiętam, pamiętam ? ?róża dla krasnoludków?, ale widzisz ? można mieć na nią patent:)
Wyobraź sobie, że ja nie wiem jak pachnie Kronprinsesse Mary. Nawet nie wiedziałam, że ona w ogóle pachnie :;230

Nie było tak źle; w nocy ?jedynie? 9 stopni na minusie. Oby do poniedziałku. Ponoć ma być cieplej.
Nie mniej jednak moja pienna Marysia została odziana w rajstopki, a na nóżkę założyłam jej ciepłą piankę.

Dzisiaj z kolei mój ubiegłoroczny hicior - Kurfürstin Sophie. Sorry, ale zaszaleję z liczbą monotematycznych zdjęć. Ona w zasadzie mogłaby zastąpić mój komentarz...
Ten pierwszoroczniak kwitł bardzo obficie, z krótką przerwą. Nie przyciąga też ani grzybów, ani robali :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiam Was z Księżniczką Zofią i jadę do pracy ;:71
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu no proszę skutecznie mnie zaraziłaś ta różyczką ;:124 Musi być moja,nie ma bata ;:306
CUDO ;:167
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

To jeszcze daj namiary gdzie to cudo można kupić.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Lady-r pisze:To jeszcze daj namiary gdzie to cudo można kupić.
Ja też proszę o namiary ;:65
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

;:138 Anka :!:
Ta różyczka będzie 98 -a, jeśli tylko, jak moje poprzedniczki, dowiem się skąd ją masz :!:
Wcale się nie dziwię, że była hitem. Może się stać np. hitem pięciolecia :shock:.

Skutecznie bałamucona i kuszona Jagoda
PS. Dziś w nocy było chyba -20 ;:oj, więc rozumiesz..., to nie jest aura dla donic;:185.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Aniu, ksiezna Zocha to mega hicior...... ;:108 .
Przez przypadek mam ich 8 sztuk , sa do tej pory cudowne i zdrowe.Czekam na festiwal Zoch w czerwcu.Niestety będę musiala czesci sie pozbyc (miejsce) ;:145 .W tej chwili jest 40 donic roznego kalibru, na wiosne dojdzie 20 (nowe odmiany i te z inkubatora).
Nawet Ty nie znajdziesz u mnie miejsca.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”