Pod Jesionem cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz.2

Post »

dziwaczek13 pisze:Ja ukorzeniam w ziemi kaktusowej z perlitem i w takiej mi zazwyczaj rosną, czasem w zwykłej do kwiatów. najważniejsze by nie przelewać. Fiołki później podlewaj wyłącznie na podstawkę, ale nie mogą stać w wodzie. Z moich doświadczeń wynika, że wolą bardziej sucho niż za mokro. Żadnego zraszania!
Pytaj jak coś Cię szczególnie interesuje.
Elu! ;:196 Moje będą mieszkać w zwykłej ziemi z dodatkiem ...kociego żwirku (przed użytkiem przez moje kotki :;230 ), który zastąpił mi perlit. Z porad chętnie skorzystam. ;:196
Margo2 pisze:Widzę, że naprawde już Ci ogrodu brakuje ;:306
Bierzesz się za domowe. Ja nawet nie próbuję, bo uśmiercam wszystko.
Szkoda, że w tej szkółce co podała Beatka nie ma wysyłki. Mają trochę tego.
A może to i dobrze, znowu bym się na coś skusiła.
Z tymi fiołkowymi listkami to wyszło tak przypadkiem w związku z moimi licytacjami na WOŚP. Tam właśnie poznałam Elę i okazało się, ze też ,,nasza" ;:306
A co do zamówień ... to w BR ... no cóż liczba jeżówek znów się zwiększyła... moje zamówienie też... ;:170
mamafrania pisze:Ja też na poprawę humoru pobawiłam się z domowymi.Jest sobota, jak mówi moja mama najlepszy dzień na przesadzanie roślin, wiec wyciągnęłam swoje hipeastra i posadziłam.Czas wstawać ;:89
Oj Pracusiu! A Franek już coś sadzi?
tomaszkowa pisze:Reniuś a masz ?
1. krokosmie alias montbrecje
2.mietelnik
3.trzykrotkę wirginijską

bo ja mam i mogę się podziałkować jak przyjdzie czas ;:183
1. szukam tylko lucifera
2. jak się tak wysieją to mogę szkółkę założyć (a w Nomi były w 2013 r. po 29 zł jeśli się nie mylę)
3. ;:333 trafione - nie mam - i ładnie się uśmiecham! ;:180
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

renzal pisze:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=42
Tak ... to kolejny wątek, który czytałam. Co mnie opętało z licytowaniem listków fiołków... Nigdy nie udawała mi się ich uprawa, nigdy ich nie rozmnażałam... :shock: Ale grzechem byłoby nie spróbować, bo jakby się udało mogłabym dzielić się dalej...
Mam 8 listków. Przyszły dziś, ślicznie zapakowane, ale i tak dwa się złamały.
Ponieważ muszę się odstresować... rano biorę się za sadzenie.
H ;:196 umył dziś elewację od wschodu, taras i ganek, ale ten ostatni został już zadeptany przez psy... :twisted:
Ha, i mnie wzięło jeszcze w listopadzie.... zamówiłam sobie 7 listków i o dziwo udało mi się ukorzenić je w wodzie (zamawiałam tanie żeby zal nie było, jak uśmiercę). Teraz wszystkie siedzą w doniczkach, a ja muszę się po łapach walić żeby nie wyciągać ich z ziemi codziennie celem sprawdzenia, jak im korzonki rosną ;:306
Awatar użytkownika
migotka1
50p
50p
Od: 28 lis 2011, o 21:33

Post »

Witaj :wit
Trafiłam do Ciebie z wątku o boreliozie, pospacerowała po Twoim ogrodzie i jestem pod wrażeniem szczególnie Twoich jaśminów i piwonii, a przeczytałam, że dojdzie Ci jeszcze kolekcja jeżówek :) Pierwszy raz przeczytałam u Ciebie o BR, ja kupowałam piwonie, orliki, funkie i kilka jeżówek u p. Marka Podstolca - wiem, że za ostatni sezon zebrał gorsze opinie, ale ja byłam zadowolona z moich zakupów. Kupowałaś może u niego? Ma sporo odmian.

Bardzo podobał mi się sposób zakupów Beaty (tomaszkowa) - godny polecania i naśladowania ;:108

Pozdrawiam serdecznie
Ogród Migotki1
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat! To ja będę musiała łapska związać do tyłu... ;:306 Nawet jak wysiewam nasionka, to potrafię co chwilka zaglądać, czy może już... Posieję rzodkiewkę, ta jest szybka ;:333
Gosiu! :wit Witaj! Daj namiar dokładny na PW to zajrzę (pewnie na swoją zgubę), ;:306 Postanowiłam spełnić w końcu swoje marzenie ogrodu pełnego kwiatów, a do tego świetnie nadają się jeżówki, róże itp. Tyle, że trzeba to wszystko posadzić... ;:306
Beatko! Masz kolejną fankę ;:215
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie córcia pojechała na Stary Rynek w Płocku z partią babeczek czekoladowych. To mój kolejny wkład w WOŚP!
Mamy już dwie poduszki WOŚP (komplecik do koców z poprzednich lat), wylicytowane listki fiołków, i zdjęcie baniek mydlanych, pozostałe licytacje trwają ;:224
Dziś wieczorem przebieram nasionka do wysiewu w tym tygodniu! Podpowiadajcie!
Na 100 % kobea i może tmbergia.
...?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

renzal pisze:Właśnie córcia pojechała na Stary Rynek w Płocku z partią babeczek czekoladowych. To mój kolejny wkład w WOŚP!
Mamy już dwie poduszki WOŚP (komplecik do koców z poprzednich lat), wylicytowane listki fiołków, i zdjęcie baniek mydlanych, pozostałe licytacje trwają ;:224
Dziś wieczorem przebieram nasionka do wysiewu w tym tygodniu! Podpowiadajcie!
Na 100 % kobea i może tmbergia.
...?
Jak bardzo musisz to możesz startować z niecierpkiem i lobelią - ja za 2-3 tygodnie zaczynam :wink:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat! Właśnie myślałam o tym, że znów nie mam nasionek niecierpka ;:223 Lobelia mnie nie lubi ;:131 ale spróbuje kolejny raz. ;:333

Przekonałam się, że podstawa, to dobra ziemia i ciepełko! A za kilka dni będę potrzebowała światła!
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lista do pierwszego wysiewu: (będę aktualizować)
- kobea (w zeszłym roku wysiałam 22 lutego i późno kwitła)
- tumbergia (j.w.)
- petunia (j.w.)
- niecierpek (muszę zdobyć nasiona)
- lobelia (nie lubi mnie, więc muszę popróbować wcześniej)
- lewkonia
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Reniu i mnie wysiewy zaczęły chodzić po głowie ;:224 , choć mam do tego średnie bardzo zdolności :? .Zabieram się za sasankę.Ty masz w tej kwestji już doświadczenie, a ja nie ;:218
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Siej! Sasanek nigdy za wiele! Ja znów kupiłam nasionka i sadzonki! ;:306
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Renatko, siej, a ja wiosną się zgłoszę ;:cm
Czy maj będzie dobrym terminem? :?:
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu! W moim ogrodniczym nie mają jeszcze ziemi do siewu i nasionka zaczynają się dopiero pokazywać..., ale jakoś sobie poradzę! Maj będzie bardzo dobrym terminem! Zapraszam! ;:196
Te "jakoś sobie poradzę" dotyczy głównie nasionek, bo mam ich sporawo... ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

renzal pisze:Beatko! Masz kolejną fankę ;:215
No bez przesady. Ja po prostu mam wieloletnie doświadczenie w wychowywaniu męża. Stąd też dobre sposoby na postawienie na swoim. ;:333
Co do fiołków to miałam incydent z nimi z 10 lat temu. Moja teściowa kocha fiołki i ma kilka rodzajów. Siłą rzeczy, jej zdaniem, ja też musiałam je pokochać ;:202 . Naszczepiła mi ich i co chwila przynosiła nowe, rosnące już w doniczkach. Cały parapet miałam usłany małymi doniczusiami z bezczelnie kwitnącymi fiołeczkami. Niecierpiałam ich ;:224 Robiłam co mogłam żeby się pozbyć. Podlewałam z góry, odkurzałam odkurzaczem, myłam pod prysznicem z kurzu...... i nic. Kwitły jak szalone całym rokiem. Odwdzięczały mi się tym sposobym za uczucie którym je darzyłam :;230 . Do czasu. Do naszego domu przybył pies Mędruś. Po dwutygodniowym urlopie wychowawczym, jaki wzięłam w celu zaaklimatyzowaniu psa w domu, musialam wrócić do pracy. Pierwsze co Mędrek zrobił w naszym domu pozostawiony sam to pożarł fiołki.
Poznosił je na nową kanapę i poszatkował razem z doniczkami i podstawkami. A na koniec zrobił na środku podłogi wielką kooopę. Gdy weszłam do domu ;:202 . Nie wiedziałam czy być wdzięczna psu za pozbycie się fiołków czy go zamordować za bajzel. Skończyła się era fiołków w moim domu. Aż do zeszłej niedzieli. Byłam u teściowej i skubnęłam jej dwa listki fioletowego fiołka. Wpływ tego forum jest straszny ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Renatko, nie wiedziałam, że tak cię wzięło na fiołki. Mam ich mnóstwo i niedawno podczas przesadzania wyrzuciłam kupę listków do śmieci. Szkoda, że się nie zgadałyśmy wtedy u Margo.
Zerknij u mnie w stopce :D
Ja ukorzeniam w zwyczajnej ziemi ogrodowej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”