Storczyki dewuka
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Platynko - wszystkie swoje storczyki moczę w odstanej, przegotowanej wodzie co kilkanaście dni przez około15 - 20 minut. Dodaję 1/4 dawki nawozu zalecanej dawki nawozu. Co 3 lub 4 moczenie używam czystej wody bez nawozu. Latem nie wychodzi to wcale częściej, bo mam chłodno w domu i rośliny tak nie przesychają.
Ten różowy falenopsis wypuścił akurat pęd z uśpionego oczka. Ja nie "grzebię" przy pędach - nie przycinam ich po przekwitnięciu. Jeżeli zasycha cały do końca to wtedy go usuwam.
Te 2 których zdjęcia wstawiłam wczoraj - 1 ma zupełnie nowy pęd a drugi pęd z uśpionego oczka. Oba wyrosły u mnie w domu.
Ten różowy falenopsis wypuścił akurat pęd z uśpionego oczka. Ja nie "grzebię" przy pędach - nie przycinam ich po przekwitnięciu. Jeżeli zasycha cały do końca to wtedy go usuwam.
Te 2 których zdjęcia wstawiłam wczoraj - 1 ma zupełnie nowy pęd a drugi pęd z uśpionego oczka. Oba wyrosły u mnie w domu.
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładne storczyki
widzę że spora kolekcja. Odnosnie Ludisi to ostatnio dostałem do odratowania jedną i juz wypuszcza nowy pęd ale na razie na nim same liście bo kwiatostan wyrasta spomiedzy lisci muszę trochę poczekać. Nie lubi byc zasuszona. Jak ją wziąłem na odratowanie to była lekka jak piórko z 2 lisćmi teraz ma jeden odrost ziemny a jeden na starym pędzie. Czas pokaże co z niej wyrośnie. A twój okaz widzę zdrowiutki, a kwiatki małe ale bardzo cieszą utrzymały mi się 1.5 miesiąca.
Pozdrawiam powodzenia w uprawie
Dawid
Pozdrawiam powodzenia w uprawie
Dawid
O to tak jak u mnie:)i nawet chba mamy podobne kwiatki:)Prawdę mówiąc to jestem w szoku, że jest tak dużo kwiatów, jestem dumna sama z siebie
Ale wiecie co, wydaje mi sie ze te pędy, które wychodzą "na nowo" znacznie dłużej wytrzymują, a te które wyrastaja z oczek, są mniej wytrzymałe
zobaczymy jak to będzie z tym storczykiem 
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyznam Wando, że ja mam zawsze ogromne wątpliwości i trudności z nazwami. Jest tyle podobnych. Jest pewnie tak jak mówisz - zapisuję nazwę. Mój tez nie pachnie.Wanda pisze:Dorotko, ten kolorowy na fotce wyżej jest chyba identyczny, jak mój. Długo szukałam jego nazwy. Początkowo sądziłam, że to Coral Sea, ale to jednak nie ten. Poźniej myślalam, że to Liodoro, ale nie pachnie. I wreszcie znalazłam - to jest Brother Sara Gold.
Mnie się wydaje, że kwitną tak samo długo bez względu na to czy są z nowego pędu, czy "idą" z uśpionego oczka - tak zaobserwowałam na moim falenopsisie w typie "Alice Girl". Z uśpionego oczka na starym pędzie wypuścił pęd, na którym rozwinęło się 16 kwiatów, z nowego pędu kwitnie obecnie - rozwinął w tej chwili 4 kwiaty, ma 8 pąków, a pęd ciągle się wydłuża. Kwiat w pełni rozwinięty ma 9 cm.
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.