Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
@ Janek ? Na mojej glebie wiele roślin niestety nie chce rosnąć. Inne zaś rosną dwa razy większe, niż to napisano na opakowaniu. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- janek45
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
A może Grażynka da się namówić i zabawi się w motylka  > Były by nasionka...
 > Były by nasionka...   Ale tak serio, to pierwszy raz tu zobaczyłam niebieską i też mi się bardzo podoba.Nasionek szukałam, ale chwilowo nie znalazłam. Spróbuję bliżej wiosny.
 Ale tak serio, to pierwszy raz tu zobaczyłam niebieską i też mi się bardzo podoba.Nasionek szukałam, ale chwilowo nie znalazłam. Spróbuję bliżej wiosny.

> Były by nasionka...
 > Były by nasionka...   Ale tak serio, to pierwszy raz tu zobaczyłam niebieską i też mi się bardzo podoba.Nasionek szukałam, ale chwilowo nie znalazłam. Spróbuję bliżej wiosny.
 Ale tak serio, to pierwszy raz tu zobaczyłam niebieską i też mi się bardzo podoba.Nasionek szukałam, ale chwilowo nie znalazłam. Spróbuję bliżej wiosny.pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...- 
				GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
W naszym klimacie wielkokwiatowa nie zawiązuje nasion. Trzeba kupić sadzonke i tyle.
Nasion nie spotkałam na all.
Janku, napisałam PW.

Nasion nie spotkałam na all.
Janku, napisałam PW.
- janek45
Już napisałem tam prosząc o rade Grażynko dziękuje czekam na odp.

- 
				GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Też do tej pani napisałam prosząc o ofertę nasion i roślin.
O tej porze roku powinna jej już mieć gotowe ( tak było w poprzednich latach).

O tej porze roku powinna jej już mieć gotowe ( tak było w poprzednich latach).
- renzal
Ja bardzo lubię niebieskie kwiaty, ale w naszych okolicach nawet pomarańczowa, to rzadkość   W tym roku udało mi się kupić nasionka i całkiem ładnie mi wzeszły, ale jak pisałam niebieska to okaz chwilowo nieosiągalny! Kiedyś zagości i w moim ogrodzie!
 W tym roku udało mi się kupić nasionka i całkiem ładnie mi wzeszły, ale jak pisałam niebieska to okaz chwilowo nieosiągalny! Kiedyś zagości i w moim ogrodzie!  

W tym roku udało mi się kupić nasionka i całkiem ładnie mi wzeszły, ale jak pisałam niebieska to okaz chwilowo nieosiągalny! Kiedyś zagości i w moim ogrodzie!
pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...- janek45
Witam po świętach   Reniu ja przed świętami zdobyłem sadzonkę niebieskiej tunbergii wielkokwiatowej od jednej z pań  do tego bulwy commeliny tuberosa gratis , namiary do tej pani ma duża ofertę roślin ochotnicka@op.pl po podroży była bardzo słaba ale za raz przesadziłem ją w dużą doniczkę i widzę że dochodzi do siebie puszczając pędy koło listków stoi na południowym parapecie tak jak moje zimujące żółta i pomarańczowa które szalenie rosną kilka razy już tnę przy ziemi a one rosną .
  Reniu ja przed świętami zdobyłem sadzonkę niebieskiej tunbergii wielkokwiatowej od jednej z pań  do tego bulwy commeliny tuberosa gratis , namiary do tej pani ma duża ofertę roślin ochotnicka@op.pl po podroży była bardzo słaba ale za raz przesadziłem ją w dużą doniczkę i widzę że dochodzi do siebie puszczając pędy koło listków stoi na południowym parapecie tak jak moje zimujące żółta i pomarańczowa które szalenie rosną kilka razy już tnę przy ziemi a one rosną .
tu jak dotarła do mnie obok bulwy commeliny tuberosa

tu po przesadzeniu

Reniu ja przed świętami zdobyłem sadzonkę niebieskiej tunbergii wielkokwiatowej od jednej z pań  do tego bulwy commeliny tuberosa gratis , namiary do tej pani ma duża ofertę roślin ochotnicka@op.pl po podroży była bardzo słaba ale za raz przesadziłem ją w dużą doniczkę i widzę że dochodzi do siebie puszczając pędy koło listków stoi na południowym parapecie tak jak moje zimujące żółta i pomarańczowa które szalenie rosną kilka razy już tnę przy ziemi a one rosną .
  Reniu ja przed świętami zdobyłem sadzonkę niebieskiej tunbergii wielkokwiatowej od jednej z pań  do tego bulwy commeliny tuberosa gratis , namiary do tej pani ma duża ofertę roślin ochotnicka@op.pl po podroży była bardzo słaba ale za raz przesadziłem ją w dużą doniczkę i widzę że dochodzi do siebie puszczając pędy koło listków stoi na południowym parapecie tak jak moje zimujące żółta i pomarańczowa które szalenie rosną kilka razy już tnę przy ziemi a one rosną .tu jak dotarła do mnie obok bulwy commeliny tuberosa

tu po przesadzeniu

- renzal
Janku! Wygląda całkiem ładnie i mam nadzieję, że pięknie będzie Ci kwitła.  Dzięki za namiar.
 Dzięki za namiar.  

Dzięki za namiar.
 Dzięki za namiar.  

)Nadzieja umiera ostatnia...- janek45
Reniu tu link na stronę tej Pani ma bardzo dużą oferte roślin ,nasion  http://www.ochotnicka.pl 

- Krzysztof81
- 100p 
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już w styczniu masz tunbergię w doniczce  Ciekawe jak będzie wyglądać do połowy maja bo światła chyba troszkę jeszcze za mało
 Ciekawe jak będzie wyglądać do połowy maja bo światła chyba troszkę jeszcze za mało  Pewnie sporo przycinania Cię czeka :P
 Pewnie sporo przycinania Cię czeka :P
Jak kupujecie sadzonkę tunbergii wiosną to zawsze bierzcie tę która ma cieńszą łodygę o kolorze ciemnym. Jest to holenderska odmiana bardzo wysokiej jakości, że często trudno ją przerwać.
Te, które mają grube międzywęźla i często z takim rantem o jasnej barwie są gorszej jakości. Mniej się pną i są delikatniejsze. Może ktoś zwrócił uwagę ;)

Ciekawe jak będzie wyglądać do połowy maja bo światła chyba troszkę jeszcze za mało
 Ciekawe jak będzie wyglądać do połowy maja bo światła chyba troszkę jeszcze za mało  Pewnie sporo przycinania Cię czeka :P
 Pewnie sporo przycinania Cię czeka :PJak kupujecie sadzonkę tunbergii wiosną to zawsze bierzcie tę która ma cieńszą łodygę o kolorze ciemnym. Jest to holenderska odmiana bardzo wysokiej jakości, że często trudno ją przerwać.
Te, które mają grube międzywęźla i często z takim rantem o jasnej barwie są gorszej jakości. Mniej się pną i są delikatniejsze. Może ktoś zwrócił uwagę ;)
- renzal
Bardzo Wam dziękuj! 
Planuję wysiać na dniach te nasionka, które mam, bo jakoś sadzonki nie udało mi się ukorzenić. Potrzebuję na ten rok sporo pnących roślinek, a do tumbergii mam specjalny sentyment!

Planuję wysiać na dniach te nasionka, które mam, bo jakoś sadzonki nie udało mi się ukorzenić. Potrzebuję na ten rok sporo pnących roślinek, a do tumbergii mam specjalny sentyment!