Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

Marysiu :wit
Ależ masz porządeczek w zdjęciach ;:oj.
Mogłyby być ilustracją najlepszych katalogów roślin, bo te, które w nich są, nie dorastają Twoim do pięt.
A koty do kociego kalendarza :!:

Buziaki międzyświąteczne ;:196 - Jagoda
PS. Panienki w kocich ubrankach ;:215, ale rosną nieprzyzwoicie szybko... ;:224.
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu, jak tam działeczka po Świętach? My dzisiaj byliśmy na chwilkę, poprawiłam połamany płotek, mocniej podwiązałam okrycia i czekam...na wiosnę:) Wiem, że jeszcze do niej daleko, ale i tak już bliżej niż dalej:) Niestety na wszystkich okolicznych działkach widać że krety(ny) mocno buszowały:(:(:(
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Sławku - ja też w to wierzę z całego ;:167 i dobrze się z tym czuję :tan
Marysiu - bardzo cienko rósł i kwitł ten clematis u mnie :cry: Jesienią dostał eksmisję pod płot, a jego miejsce przy pergoli zajęła róża Haendel. Zobaczymy jak sobie poradzi...tak, trzy miesiące...tak :heja
Alicjo - zapraszam :lol:
Agnieszko-Pell - masz rację - Zosia ma niebieskie oczy a Tosia ciemne. Takie to śmieszna, zupełnie nie podobne do siebie bliźniaczki :lol:
Na działkę nie dojechaliśmy, chociaż plany wyjazdu były, ale zostały pokrzyżowane przez obowiązki towarzysko-rodzinne, bardzo miłe zresztą.
Jaguś - ja nie jestem "panią porządnicką" w żadnym przypadku, ale w zdjęciach faktycznie mam porządek. Dwa lata temu poświęciłam mnóstwo czasu zimą na uporządkowanie fotek. Teraz bardzo się pilnuję żeby na bieżąco wrzucać zdjęcia do właściwych folderów. I mam zamiar tego się trzymać :;230
Olu - wielkie dzięki za wieści z działek ;:180 Efekty kreciej roboty na mojej działce - wielkie jak Kopiec Kościuszki powielony w kilkudziesięciu egzemplarzach :evil: Ale ja sobie wiosną z tym poradzę! A wiosna coraz bliżej :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1-2.06 Czyli zaczynamy wspominać czerwiec :lol:
Co zakwitło...

Obrazek Irys
Obrazek irys miniatura
-----------
Fotki różne
Obrazek wieczorne irysy...
Obrazek podjazd
Obrazek Irysy 'Flavescens'
Obrazek "Panna Młoda"
Obrazek Różowa Rabata
Obrazek Leśna Kałuża
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale masz wielkie paprocie za podjazdem ;:oj
Piękne zakątki no i oczywiście irysy ;:138
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Marysiu ;:167

Piękne zdjęcia - aż serducho drży na wspomnienie lata :D
Ładny murek kamienny, iryski, oczko - pięknie.
Miłej niedzieli życzę :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu może w przyszłym roku wreszcie wykopię oczko, bo planowałam w tym ale przyszła susza i musiałabym kilofem kopać. Twoje mnie chyba wreszcie zmobilizuje ;:333 Śliczne jest to Twoje miejsce na ziemi :D
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Ambusiu! Przyglądając się uważniej, stwierdziłam, że masz tego księżycowca, post z 11 grudnia - druga fotka czerwiec. W moim ogrodzie jest dość żyzna ziemia i właściwie wszystko rośnie dość dobrze i stąd wyrósł taki wysoki, niepodobny do Twojego.Gdybyś znała potoczną nazwę tej roślinki, to byłabym wdzięczna. Księżycowiec -to tłumaczenie z obcego języka.
A fotki zrobione przy ziemi, te znad Kałuży - cudo! ;:138 Jak obrazki z bajki, wydaję się, że zaraz obraz się poruszy i powędrujemy w głąb Lasu! To nowe ujęcie Twojego kunsztu fotografa! ;:63
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - paprocie to Pióropusznik strusi, Przyjechał z mojej poprzedniej działki. Zawsze chciałam mieć paprocie w tamtym miejscu.
Trochę łagodzą widok tej wstrząsającej budowli stojącej na końcu podjazdu :oops:
Agnieszko - jakie to jest fantastyczne, że możemy wracać do letnich wspomnień poprzez nasze zdjęcia...
Marysiu - oczko jest malutkie (330 ltr) no naprawdę to istna kałuża :;230
Ja się długo nie chciałam zgodzić na wodę w ogrodzie - bałam się dodatkowej wylęgarni komarów(w lesie kilkadziesiąt metrów od mojego płota są bagienka i moczary - tam lęgną się miliony wampirów...eee...komarów). Ale syn strasznie nalegał. Jak się w końcu zgodziłam - to w kwietniu syn zainstalował oczko na działce a we wrześniu wyemigrował do Anglii. I tak zostałam sam na sam z Kałużą. Trzeba było polubić - nie było innego wyjścia ;:306
Oranio - u mnie z racji bardzo słabej gleby dużo roślin nie osiąga swoich typowych rozmiarów. Ja się cieszę, że w ogóle chcą rosnąć i kwitnąć. Ta roślinka o którą pytasz - to wiesiołek. Zobacz w Googlach czy to to samo co u Ciebie kwitnie.
========================================================================================================
5.06. Co zakwitło

Obrazek Pierwiosnek siebolda "Snowflake" Obrazek Firletka
Obrazek Lawenda
Obrazek Dzwonek kropkowany
Obrazek Lilie "uszminkowane" :;230 od JagiS
Obrazek Nachyłek okółkowy (?)
Obrazek Pysznogłówka czerwona
Obrazek Róża Crystal
Obrazek Malva moschata biała i Maruna
Obrazek Lilia
Obrazek Macierzanka
Obrazek Róża NN
-------------------------------

Różowa Rabatka

Obrazek
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

Marysiu, Cały czas zachwycam się Twoją Leśną Kałużą. Marzę o takiej - czy fontanna jest na baterie?
Pozdrawiam :) Barbara
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196
Pięknie kwitną Twoje Irysy. ;:138
Podoba mi się wszystko, co pokazujesz na zdjęciach a tym razem zachwyciła mnie ta macierzankowa poducha. ;:oj
Na mojej glinie irysy jednak trochę się męczą. W tym roku przesadziłam je na nowe , bardziej słoneczne miejsce i czekam.
Może znowu ładniej zakwitną ?
Pomyślności w nowym roku, zdrowia, radości i zadowolenia z sezonu działkowego. ;:215
;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Co do irysów to ja mam co roku ambiwalentne uczucia. Wiosną się zachwycam, a później już mn ie denerwują i mam myśli, żeby je w ogóle wyrzucić. No ale zostawiam i znów nadchodzi wiosna... I tak w kółko. A wszystko wynika stąd, że u mnie irysy strasznie chorują na te swoje rdzawe plamy. Nawet kiedyś z tym walczyłam, ale na próżno. Gdyby liście były zdowe aż do jesieni, to b yłyby ozdobą, a tak to tylko szpecą :(
Też tak jak Krysia zwóciłam uwagę między innymi na piękną macierzankę :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu zdrowia i radości jaką daje kontakt z ogrodem, a nam Twoich pięknych fotografii ;:196
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim odwiedzającym ten wątek - życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!

----------------------------------------------

Basiu - czy masz na myśli to urządzenie?

Obrazek

Czy też to ustrojstwo, zwane drewnianą fontanną?

Obrazek
Obrazek

Pierwsza fontanna( zakupiona w OBI) ma pompkę, która działa na prąd i jest podłączona do gniazdka.
Druga wersja - służy do uzupełniania wody w oczku i jest to bardzo prosta sprawa. Podłącza się do niej węża(widać to na pierwszej fotce) i odkręca kran ;:306
A czy masz już Basiu swój wątek? Ja uwielbiam zaglądać do piaszczystych ogrodów i podpatrywać jakie roślinki fajnie rosną i kwitną na piachach :lol:
Krysiu piszesz że irysy się u Ciebie męczą, one chyba jednak wolą przepuszczalną glebę.
Macierzanka jak to macierzanka - jej nie przeszkadza sucha piaszczysta gleba. Ona zresztą z Kaszub rodem. Wyżebrana od znajomej gospodyni z Mojuszewskiej Huty :lol:
Wandziu - moje irysy jak na razie nie chorują - bo nie zauważyłam na liściach takich plam o których piszesz. Moje są posadzone tuż pod płotem a więc latem i jesienią przysłaniają je rośliny rosnące przed nimi. Ja też nie przepadam za widokiem ich liści - bo one są takie....sztywne. Natomiast kwiaty uwielbiam, chociaż te moje to takie zwykłe, najzwyklejsze :)
Macierzanka faktycznie wygląda fajnie. Wiosną dokupiłam inną odmianę, ale jest jeszcze malutka.
Marysiu - dziękuję za przemiłe życzenia! Ja Tobie również życzę wszystkiego najlepszego oraz wielu cudnych wschodów i zachodów słońca do fotografowania - bo w tym jesteś mistrzynią :lol:
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Marysiu odnalazłam Twoje piękne zdjęcia oświetlonego Gdańska i oddałam na nie swój głos. Nie tylko rośliny pięknie wyglądają na Twoich fotografiach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”