Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

Iwonko u mnie podobnie jak u MaGorzatki,czyli róże niezakopcowane. U nas nawet w nocy jest dodatnia temperatura. Co jakiś czas pada deszczyk,więc wszystko powinno być dobrze opite na ten zimowy czas,który mam nadzieje, w tym roku jednak nie nadejdzie.

MaGorzatko tu na forum, w wątkach o powojnikach, znajdziesz informacje,że na wiosnę należy ciąć ( oczywiście te,które ciąć należy), jednak moje skromne doświadczenie mówi mi coś zupełnie innego. Moje kwitły znacznie lepiej ,jak były ścięte jesienią i tą górną-obciętą- częścią okrywałam dół,przynajmniej w pierwszych 2-3 latach od posadzenia. Musisz sobie chyba sama wyrobić zdanie. Ten powojnik,który dzisiaj wstawiłam, to fragment mojego Polish Spirit,którego na jesieni przesadziłam w inne miejsce,dzieląc go od razu na trzy dorodne kępy -takie jak ta na zdjęciu . :) Małgosiu wiem,że ta sadzonka ,którą ode mnie dostałaś ,to taki badziew troszkę,więc jak nie odbije na wiosnę ,to Ci taką dużą przywiozę (mam nadzieje,że nie zmarznie ), a drugą może wymienię z kimś na forum, na inną odmianę? :wink:

A skoro przy powojnikach jesteśmy ... wiem,że są u nas dwie duże szkółki produkujące powojniki. Planuję zakupić na wiosnę kilka sztuk ... 5 lat temu kupiłam Jana Pawła ll i Warszawską Nike - to były piękne sadzonki,kilku-pędowe i nie pamiętam czy kupiłam je z firmy 1 czy 2. Natomiast w tym roku dokupiłam z firmy 2 i o ile botaniczne przyszły - powiedzmy-ok, to już wielkokwiatowe lichutkie jedno-pędowe. Nie wiem czy to to przeżyje? Czy ktoś może mi powiedzieć czy firma nr 1 robi taki fajny tłuściutki materiał do sadzenia? Piszę tak enigmatycznie,ale myślę,że ktoś kto kupował powojniki i tu i tu,wie o co mi chodzi i podzieli się wiedzą -choćby na priv.

Jeżeli chodzi o dzwonki MaGorzatko, to muszę odwiedzić wątek Danusi w takim razie :) A karpacki Ci skubnę, wolę żeby sie dzwonki rozsiewały niż mniszki :evil:
MaGorzatka pisze:A ja dziś karmiłam kury z okna resztkami wędlin!
Bosz! Mam nadzieję,że to nie była wędlina drobiowa!
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Cześć Ewcia. :wit
Jeszcze świąteczne buziole i życzenia przesyłam i donoszę w pośpiechu, że moje róże też nie mają jeszcze kopczyków ale planuję w najbliższym czasie tę kwestię załatwić. Nie będę czekała na wielkie mrozy, bo to może się skończyć tylko jednym i moje to młodziaki jesienne więc kopce nie powinny im zaszkodzić.
Aaaaaa....... Ewa, zarzekałaś się, że nie namówię Cię na róże sztamowe...... tak??? Coś takiego...... no nie planowałam takiej akcji ale jeśli tylko chcesz..... ;:306
I kwestia powojników...... Jak już wszystko będziesz wiedziała to do Ciebie zastukam. :D
I jeszcze jedno..... podobno niedawno w T byłaś? ;:204
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

terlica pisze:
MaGorzatka pisze:A ja dziś karmiłam kury z okna resztkami wędlin!
Bosz! Mam nadzieję,że to nie była wędlina drobiowa!
E, no skąd, zrobiłam im świąteczny salceson z dżdżownic!

Skomplikowane to jest z tymi powojnikami. Zwłaszcza z nóg mnie zwalają takie porady: należy ciąć (oczywiście te, które ciąć należy). A znaczy które? Wiem, że nic nie wiem i tyle.
Moje powojniki to: The President, Hagley Hybrid, Jackmani i Polish Spirit od Ciebie. Czy jeszcze miałam jakiś od Ciebie?

A czy któraś z firm 1 i 2 od powojników, to jest szkółka panów o nazwiskach na M. i P.? Jeden z nich studiował wtedy co mój M. na tym samym wydziale...
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

constancjo jak Cię nie znam,tak się za Tobą stęskniłam! :shock:
Moje róże w większości,to też jesienne,ale ja w domu jestem prawie 24h na dobę,więc zawsze zdążę je zakopcować.
Kurde,byłam w T. bardzo niespodziewanie mi wyszedł wyjazd i chyba się nie chwaliłam na FO,że jadę ... czy mamy jakiś wspólnych znajomych czy z fusów wywróżyłaś?

MaGorzatko z powojnikami nie jest skomplikowane. Presidenta i Hagley tniesz w pierwszym roku po posadzeniu 30 cm,później 50-70 i następnie powyżej metra.
Panowie o nazwiskach M i P,to firma nr 1 i o ile ich firma wysyłkowo nie sprzedaje,to prawie na pewno moje pierwsze dwa powojniki były od nich. A potem były zakupy w firmie 2 i niestety,niezachęcające. Jak mam zapłacić 15 zeta za 1 badyla, to wolę zapłacić 17-20 za 3-4 badyle.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Stało się!
Właśnie zamówiłam :
Burgundy Iceberg
Sweet Memories
Meidomonac

Po 2 sztuki.
To przez tę aurę za oknem! Już bym sadziła! Może by tak wykasować z kalendarza 2014 styczeń i luty?
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka

Post »

Ach, zazdroszczę! Jakie to przyjemne, tak sobie zamówić róże!

Mnie się powoli klarują plany przyszłorocznych zakupów, nie wiem jeszcze, na jakie róże się zdecyduję, ale na pewno jakieś kupię! Mam rozpiskę, a wciąż mi nowe pomysły przychodzą do głowy.
Muszę też kupić kokornak, który będzie się piął po lewej kolumnie ganku, chyba, że uda mi się M. przekabacić, bo jakoś nie mam przekonania do tego kokornaka.
A w cienistym zakątku przy ganku (tu gdzie były schody wejściowe) będą chyba hortensje. Chyba.

Pracujesz już dziś?
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

MaGorzatka pisze:Ach, zazdroszczę! Jakie to przyjemne, tak sobie zamówić róże!
Ach! Małgosiu, to w sumie nic trudnego! :wink: Tak na serio,zamówiłam,bo wtedy już zaklepane mam i przestanę o tym myśleć! Nie będę zmieniać zdania co 5 min. jak jakaś baba! ;:216

Jeszcze dzisiaj nie pracuję,od 02.01. Jesss!

Iwonko zapisuję Twój głos. Na razie mamy 2 głosy "za". :wink:

Elka na Boga! Nie znam tego języka!

:wink:
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka

Post »

A szkółka na jaką literę, ta w której zamówiłaś?
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Szkółka na eF się zaczyna :wink:
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka

Post »

No, no, dziewczyny chwaliły zakupy ze szkółki na eF, ale ja jeszcze nie korzystałam. Idę zobaczyć, co mają... a jakby co, to będzie na Ciebie!
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Ok! Może być na mnie, ja zwalę na constancję, a ona niech robi co chce :D
Czytałam gdzieś ,że szkółka na eF ma ładne sadzonki. Ja jesienne kupowałam w szkółce na eR i przyszły bardzo ładne.

I żeby nie było,że nie wierzę,że zimy nie będzie .....
Dzisiaj zakupiłam część nasion.

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka

Post »

No babo jedna, dzwonek karpacki kupiłaś? Miałaś go wyszarpać ode mnie! Już byś przynajmniej biały kupiła, to zrobiłybyśmy szaber krzyżowy - Ty ode mnie niebieski, a ja od Ciebie biały.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupowałam róże w F. i choć sadzonki w tym roku były brzydsze, wystartowały jak rakiety i pięknie rosną :tan Dziś kopcowałam róże ;:224 Totalne szaleństwo. 27 grudnia ;:223
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Białego nie było!
Od Ciebie i tak wyszarpię,przynajmniej będę miała już w tym roku -tfu,znaczy w przyszłym- kwitnący!
Kupowałam co było a było jeszcze niewiele.

Aniu a kurka,mogą być i brzydkie,byle ładnie rosły :D Ja jeszcze nie kopcuję,jeszcze przynajmniej przez tydzień mają być u nas dodatnie temp. nawet w nocy! To jest dopiero szok! Żadnych przymrozków!
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka

Post »

Oglądam te róże, ale nie mogę, bo to grozi mi utratą zdrowia: tak jakoś mi się dziwnie robi w kolana i mam ochotę zemdleć (dobrze, że leżę!)...

A serio - oglądam róże, które zamówiłaś: Burgundy Iceberg od dawna mam ją na oku, od czasu jak pokazywała ją u siebie Justynka-klarysa. Meidomonac - no ludzie, toż to przecież Bonica moja ukochana! Będzie pani zadowolona, nie może być inaczej ;:215
Sweet Memories pierwszy raz widzę i nie znam jej, ale ładnie wygląda!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”