Wymarzony ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki

Post »

A ja na sąsiadów nie mogę narzekać. Naprawdę trafili mi się całkeim fajni ludzie. Tylko jeden jest mało sympatycznym, ale on ma działkę na rogu mojej, więc prawie nie mam z nim styczności.
Trzymam kciuki za utwardzenie drogi i podłączenie pieca ;:215
A róż się nie bój. Jaki różany kolor lubisz?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agniesiu- sernik się robi.. ;:224 Piekarnik stary i troszkę nie trzyma temperatury- to wszystko dłużej trwa.. teraz już robi się pianka na górze- ale rosy jeszcze nie widzę.. :?

Gosiu, masz szczęście z sąsiedztwem..
Dzięki za kciuki! Droga utwardza się jutro, piec podpina w sobotę. Dam znać, jak poszło :lol:
kolor jaki lubię..? Chyba różowy, herbaciany, może biały- ale czy nie starzeje się w brązowe plamy..?
Boję się i już ;:124 tyle się naczytałam o plamistościach, nie raz widziałam mszyce na różach a ja tak bardzo nie chce pryskać roślin ciągle chorujących.. A róże kojarzą mi się z wymagającą i delikatna rośliną.. Poradzisz cos na takiego tchórza jak ja :D
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

W ogrodzie nadal przedwiośnie, chociaż dziś w nocy przymrozek- ale kulturka.. tylko -1
Karmnik odwiedzają największe głodomory i leniuszki zarazem- czyli wróble i sikorki..

Bogatka na siatce z orzechami
Obrazek

Obrazek

Następna czeka w kolejce na górnym piętrze;)
Obrazek

Słabo widać, ale na karmniku z łuskanym słonecznikiem siedzi bogatka. Ze zdzwieniem zauważyłam, że i wróble próbują niektóre na nim siadać- robią to nieporadnie bo mało tu miejsca i strasznie się dynda.. jednak kilka razy widziałam udaną wróblową próbę
Obrazek

Modraszka na orzechach
Obrazek

A z boku już niecierpliwi się bogatka..
Obrazek

Z nowinek.. upiekł się sernik..
Tu świeżo po wyjęciu z piekarnika
Obrazek

Mam rosę ;:138
Obrazek

Jeszcze więcej rosy.. ;:oj
Obrazek

Obrazek

Oczywiście już próbowałam :lol: - jeszcze gorący, więc się nieco rozpadał i rozpływał.. nie mogłam jednak czekać :wink: Jest pyszny!
Dzięki Agniesiu- Agness ;:196

Piekłam go w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta troszkę mi się spiekły, więc przed wylaniem piany przycięłam. Sernik po godzinie zaczyna mieć zwartą konsystencję, więc odwinęłam papier. Tego egzemplarza jeszcze nie próbowałam.
Nie spodziewałam się aż takiej ilości masy serowej i wzięłam za mała brytfankę- resztę masy wlałam do małej keksówki, bez ciasta na brzegach- i tą skosztowałam jeszcze na gorąco :D

Sernik właściwy czeka na jutro
Obrazek

A ja, życząc Wszystkim udanego piątku.. zmykam ;:19 bo dochodzi 2ga ;:202
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witaj w piątek, Moniko :wit

Czy to Twój ostatni dzień pracy przed świętami?

Serniczek wyszedł Ci wspaniale - pięknie wyrósł, zrosiał prawidłowo i wygląda bardzo bardzo smakowicie.
Warto było podjąć próbę, teraz na pewno upieczesz go jeszcze nie raz :)

Pełną stołówkę jak zawsze podziwiam. Jak tak dalej pójdzie, to ptaki zaczną przedwiosenne trele :)

Pozdrawiam Cię i życzę spokojnego dnia!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Witam w piątkowy poranek :wit
Przybiegłam na degustację sernika. Wyszedł ;:333 oby i mnie się udał ;:224 Będziemy próbować.
Widzę że stołówka u Ciebie to restauracja kategorii S, skrzydlaci przyjaciele chętnie ją odwiedzają.
Czy dzisiaj ostatni dzień w pracy?
Dobrego dnia ;:168
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

WOW - fajniutki rosa fajnie wygląda, ja o północy skończyłam piec swoje dwa pierniki, zapach - obłędny, nie mogłam się też powstrzymać, później jeszcze coś na zą- migdały w karmelu i cynamonie- od mieszania ich mam dziś zakwasy . Wreszcie i u mnie czuś święta. ;:138
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Moniu aż zapachniało z ekranu. Pycha taki świeżutki, wyrośnięty..mniam
A z drugiej strony bardzo bym chciała w salonie postawić stolik, który kiedyś należał do mojej Babci, chyba z drewna wiśniowego, bardzo mi się podoba. Mam też zegar stojący, który równiez widziałabym w salonie..
Nie wiem, na ile pasuje to do stylu nowoczesnego w kuchni i zabudowie kominka- więc mój styl to chyba "nie mam żadnego, wstawiam to co lubię" :;230
Nie wiem, co zrobić ze ścianą na której będzie wisiał tv.. obecnie jestem na etapie tapety.. przechodziłam już etap tynku ozdobnego ale mi przeszło.
Style można fajnie łączyć stary z nowoczesnym, a ściana tv w tapecie ;:215. Można zrobić wnękę na sprzęt, a tę wnękę ozdobić ramą co też będzie nowoczesne, jednocześnie przełamane babcinym stylem ;:224

Ufff już piątek i pełna para z przygotowaniami od jutra :heja
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Witaj Agnieszko aguniado piątkowo, wieczorowo.. Taaaaak- dziś ostatni dzień w pracy, kolejny dopiero 2 stycznia ;:138
Jutro cały dzień siedzimy na działce- działa hydraulik, kończy się utwardzanie drogi, w poniedziałek mam maraton po urzędach bo na dniach uruchamia nam się gaz.. Nie włączaliśmy jeszcze wody w obawie przed mrozami- smieję się do Męża, że teraz już tylko rozkładamy dywany i mieszkamy :lol:
Droga się utwardza chyba solidnie- sąsiadka przesłała mi zdjęcia, zaczęli od nas- i dobrze, bo u nas najgorsza sytuacja była, utwardzili, zagęszczają- będzie chyba ok! A kolejny krok to zmolestowanie gminy o asfalt :lol:
Serniczek się udał, Siostra- która często wszystko krytykuje- stwierdziła, że tak smacznego jeszcze nie jadła :oops: Cieszę się i na pewno jeszcze będę robić ten sernik- kolejny przepis do korzystania w domu.. Nie wiem jak będzie z obiadami bo krucho to widzę- ale w desery będziemy zaopatrzeni :lol:

Agniesiu-aage. Trzymam kciuki za świąteczną inaugurację sernikową u Ciebie ;:oj Może to kwestia mojego starego piekarnika który nie trzyma temperatury.. może piekłam za krótko. Sernik wyszedł mi wilgotny. Mama moja często robiła serniki i Jej były suche. Jednak może ten tak ma wyglądać- po rozkrojeniu porcja trzyma swój kształt- nie rozpada się ani nie rozpływa, a ciasto w smaku jest kremowe, przepyszne!
Ciekawa jestem, jak Tobie zasmakuje- ja jestem bardzo zadowolona!

Dorotko- U Ciebie już dom pachnie świętami, skoro aromaty piernikowe się roznoszą ;:oj Migdały brzmią przepysznie- uwielbiam cynamon! Mam nadzieję, że dziś masz luźniejszy dzień po wczorajszym ogromie pracy! ;:168

Madziu-lulko, cieszę się, że serniczek się podoba- może kiedyś dasz się zaprosić na podobny wypiek..? :D

Na razie pomysł z tapetą na ścianie tv najbardziej za mną "chodzi". Nie mam pomysłu na wzór ale i tapet zbyt wielu nie widziałam.. Podobają mi się takie o różnej strukturze- we wzorki gładkie miejscami, a miejscami takie z puszkiem w rodzaju krótko strzyżonego weluru.. Bardzo fajne- tylko czy ten puszek welurowy zbytnio się nie zakurzy, jak w salonie kominek? CO prawda oddalony od tapety, ale jednak kurz z rozgrzanym powietrzem się roznosi..

U mnie z tą parą przygotowań to ciężko będzie- raczej nazwałabym to panicznym expresem ;:306
Mam jednak to szczęście, że to nie ja, a moja Mama jest Panią Domu, która przygotowuje Święta.. Ja jestem w roli leć polec pozamiataj .. Główne zakupy już zrobiłyśmy wczoraj, sobotę i połowe poniedziałku spędzę na budowie i w urzędach.. Może jutro jak wrócimy to wniesiemy choinkę i zaczniemy ubierać..
W kuchni króluje Mama, ja pomagam z doskoku- więc mam gorączkę, ale świąteczno-budowlaną, a pomagam na ile mogę. Strasznie dziś bolała mnie głowa- na szczęście już przeszło, jednak do pracy wlokłam się na "ostatnich nogach".. Za to tradycyjnie jak co roku Siostra rozchorowała się- jak ja to mówię- choruje taktycznie.. czyli nie ma co na Nią liczyć.. ehhh.. Zawsze tak jest, że Mama sama nie da przecież rady, to ja pomagam.. Wcześniej do samej wigilii pracowałam. W tym roku mam wolne wcześniej- to na budowie się ożywiła sytuacja i trzeba szybko wszystko robić do końca roku.. to trochę ganiam się z samą sobą i czasem..
Dam radę ;:215 - zawsze daję :wink:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, cieszę się, że sernik tak dobrze się udał ;:196
Super, że droga się utwardziła - to podstawa w przydomowym funkcjonowaniu!
Ciesz się wolnym i nie przemęczaj zanadto... odpocznij chociaż w święta :)

Moniko, ja mam tapetę na ścianie tv... może się skusisz na którąś? Wybierałam we Fluggerze, trzy różne, do różnych pomieszczeń...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Moniko- to masz roboty *2 budowa i pomaganie, pomaganie mamie też dużo znaczy, zakupy i takie z doskoku. Ja też jestem gościem u mamy niestety nie mogę jej pomóc bo daleko, a jak przyjadę myślę że w poniedziałek to już będzie miała wszystko gotowe. Mogłabym jutro pojechać trochę pomóc- ale z moimi dzieciaczkami to się za dużo nie pomoże a wręcz przeciwnie- wiem coś o tym.
Wczoraj te pierniczki , migdały, podłogi -jak poszły spać aniołki- poszłam spać chyba o pierwszej. Dziś właśnie zasnęła młodsza- więc wstawiam konfiturę cytrusową do herbatki- lubię w tym okresie świątecznym takie zwykłe niezwykłe dodatki , jeszcze świąteczny piernikowy syrop do kawy, i dalej sprzątanie- więc trochę zejdzie. A jeszcze muszę zaległe posty przeczytać ;:306 ;:196
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Agnieszko- masz tapetę ;:oj to moja będzie w doborowym gronie. Dzięki za podpowiedz nt źródla Twojego zaopatrzenia- ja nie bardzo wiedziałam gdzie się rozglądać ;:196 . Jedynie ciekawość zagnała mnie do LM bo mam blisko.. niestety niby wszystko fajne, a nic nie zdobyło mojego serca.. Sprawdzę więc we Fluggerze.

Ja planuję tapetę na ścianie tv, ale myślałam też nad ściana kolankową w naszej sypialni- na jej tle będzie wezgłowie łóżka. Nie jest to do końca przemyślana sprawa, bo w tym samym miejscu rozważam też zrobienie jakiejś zabudowy niskiej z szafkami, szufladami. Widziałam kiedyś taką zabudowę na całą ściane kolankowa a w to wpasowane wezgłowie łóżka. I tak rozmyślam i planuję ;:224

Dorotko, staram się Mamie pomagać na ile mogę- chociażby w drobiazgach jak robienie zakupów, albo wożenie do sklepu, żeby sobie sama powybierała co chce kupić, do lekarza na wizyte jechać. Obecnie mieszkamy u Mamy, więc jestem w miarę możliwości czasowych pod ręką.
Piszę "w miarę" bo są dni gdy pracuję 10-20 z niewielka przerwą, a często w wolne dni na kilka godzin jadę na budowę, więc z czasem bywa krucho.. D

Domyślam się, że wolałaś podziałać jak młodzi domownicy poszli spać- moja Mama też zawsze buszowała po nocach, jak już wszyscy spali i miała święty spokój.
Piernikowy syrop do kawy- hmm.. brzmi smakowicie!

U nas pada deszcz- już chyba 3cią godzinę.. Nie za dużo tego.. :evil: Chociaż lepsze to, niż śnieg..
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No i jak z piecem?
Ale Ci dobrze. Ja dopiero po nowym roku mam wolne :roll:
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Witaj Gosiu!
Z piecem super- hydraulik bardzo staranny i pracowity. Dziś z pomocnikiem pracował 12 godz z króciutką przerwą i prawie wszystko skończył, był kominiarz- na kontroli i odbiorze instalacji- dostałam guzik na szczęście :lol: a ja w pon mam rundkę bo urzędach żeby uruchomić gaz.. strasznie zmarzłam i mimo wełnianych skarpet stopy mam jak sople lodu.., wymęczona jestem tym całym dniem siedzenia na działce i dogrzewania się kozą.. ale prawie koniec prac i to nas bardzo cieszy! Wracaliśmy mocno zmęczeni bo jeszcze trochę jeżdżenia było po okolicy ale pod tym względem dzień udany:)

Wieczorem zrobiło się mroźno, ale w ciągu dnia świeciło piękne słońce..
Zauważyłam, że jeden z pigwowców postanowił przywitać wiosnę.. :?
Obrazek

Obrazek

Drugi nie wykazuje oznak życia- nie wiem, czy to dobrze, czy źle..?

Wspominałam chyba kiedyś, że jesteśmy na końcu osiedla, działka narożna. taki widok mamy z rogu działki od strony wjazdu. Trzymamy kciuki, żeby się działki za nami nie sprzedały zbyt szybko- fajny mamy widok, taki w mojej opinii relaksujący:)
Obrazek
Nie chcemy nawet na razie myśleć o równaniu terenu.. na szczęście to się robi po ułożeniu kostki to mamy czas na zebranie sił do wiosny;)

A to dziś nasza ukochana maszyna- koza :D
Obrazek

Wolne mam od pracy- ale z wyjątkiem dni świątecznych to albo maraton po urzędach albo siedzenie na budowie bo dalej działają fachowcy- ale nie narzekam, bo ekipy fajne i praca pali im się w rękach to taki miły obowiązek się zapowiada:)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że serniczek smakuje ;:196 Ona ma być wilgotny i delikatny....rozpływający się w ustach.... on nie jest z suchych serników .... wyszedł Ci idealnie.... jak patrzę na zdjęcia, to aż bym skubnęła kawałeczek 8-) :lol:
Co do tapety..... bardzo, bardzo namawiam..... uwielbiam tapety i mam położone w każdym pokoju na jednej ze ścian 8-) :lol:
Jak czytam bardzo pracowity i męczący miałaś dzień, ale to cudownie, że tak bardzo wszystko pogdoniliście...... czas wprowadzenia się do domku zbliża się wielkimi krokami ;:167
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Agniesiu- witam Cię ;:196
Za przepis na serniczek dziękuję, jest pyyyyyszny! Jak wspominałam- Mąż ma inne smaki, chociaż dziś poczęstowałąm go zimnym z lodówki i smakował znacznie lepiej- podobno teraz, schłodzony jest pyszny bo mój koneser "nie lubi ciepłego sernika".. :lol: -mi smakował już gorący :lol: .. Przepisów zaraz poszukam i wstawie u Ciebie.. Jak wspominałam- Mama i Siostra nie mogą się nachwalić- ale zaplusowałąm dzięki Tobie :heja

Cyknęłam fotkę serniczka- trochę nie wyszło mi upychanie ciasta po brytfance- miejscami cienko a miejscami taki grubasek jak na zdjęciu- za to Mama się nie może nachwalić, że takie kruche ciasto się udało- a to mój kruchy debiut był :lol:
Obrazek

;:180 dzięki za takie super sprawdzone ciasto!

Z budową i postępami-bardzo jesteśmy zadowoleni bo zaczynamy widzieć światełko w tunelu :D
Usmialiśmy się wczoraj bo omawialiśmy co mamy na start w nowym domu- i wyszło że trochę mebli moich panieńskich, trochę kawalerskich Męża, pościel i ręczniki.. i nic więcej :;230
Mąz swoje nieliczne garnki i sztućce zostawił najemcom mieszkania, teraz mieszkamy u Mamy to nic nie kupowaliśmy swojego bo przecież nie było sensu dublować patelni, łyżek czy sprzętów agd.. Przeprowadzimy się do domu z ręcznikami, pościelą, ja namiętnie zbieram kubki i szklaneczki..a poza tym nic.. Mąz stwierdził, że kupimy jeden garnek i damy radę ;:306 Nie ma pralki, żelazka, odkurzacza, talerzy, stołu- w świetny humor nas to wczoraj wprawiło! Uśmialiśmy się serdecznie- jak jesteśmy urządzeni 6 lat po ślubie ;:215
Co prawda Mąż stwierdził, że komplet obiadowy mamy-dostaliśmy w prezencie ślubnym od mojej Siostry i Rodziców- ale szybko go sprowadziłam na ziemię, że nie będzie obiadów jadał na pozłacanej porcelanie ;:124
Generalnie nasz stan posiadania rozbawił nas niezmiernie i już nie możemy się doczekać przeprowadzki :tan

Dzięki za poparcie tapety ;:138 - jestem stanowczo na TAK. Jeszcze tylko wybrać jakiś wzór- oj będzie ciężko..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”