To co najlepsze - szarotka w kuchni
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu, a próbowałaś rękaw do pieczenia?
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A nie   Ale spróbuję
 Ale spróbuję   
 
Dorotko , skoro jesteś "na Lini" Naoisz publicznie jak się ten sok z lipy robi, bo ja oczywiście robiłam z telefonem przy uchu i nic nie zapisłam .Soczek jak soczek , ale dziadek spróbował nalewki i powiedział ze wszystkie lipy w okolicy sa jego
 .Soczek jak soczek , ale dziadek spróbował nalewki i powiedział ze wszystkie lipy w okolicy sa jego    
  
			
			
									
						
										
						 Ale spróbuję
 Ale spróbuję   
 Dorotko , skoro jesteś "na Lini" Naoisz publicznie jak się ten sok z lipy robi, bo ja oczywiście robiłam z telefonem przy uchu i nic nie zapisłam
 .Soczek jak soczek , ale dziadek spróbował nalewki i powiedział ze wszystkie lipy w okolicy sa jego
 .Soczek jak soczek , ale dziadek spróbował nalewki i powiedział ze wszystkie lipy w okolicy sa jego    
  
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O kurczątko, aż taka dobra?  Później wpiszę przepis, ale najpierw muszę go ułożyć, bo dla ciebie Aniu był specjalnie wymyślony.
  Później wpiszę przepis, ale najpierw muszę go ułożyć, bo dla ciebie Aniu był specjalnie wymyślony.  Nakarmię zwierzęta i napiszę.
 Nakarmię zwierzęta i napiszę.  
  
			
			
									
						
							 Później wpiszę przepis, ale najpierw muszę go ułożyć, bo dla ciebie Aniu był specjalnie wymyślony.
  Później wpiszę przepis, ale najpierw muszę go ułożyć, bo dla ciebie Aniu był specjalnie wymyślony.  Nakarmię zwierzęta i napiszę.
 Nakarmię zwierzęta i napiszę.  
  
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
chociaż nie ta pora, ale skora Ania wywołała mnie do tablicy to muszę napisać jak taki syropek się robi.
Syrop lipowy
200g kwiatów lipy
1,5 kg cukru
2 l wody
sok z 3 cytryn
Najpierw gotujemy syrop z wody i cukru. Gorącym zalewamy kwiatki lipy, zagotowujemy i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy (kwiatków nie wyrzucamy), syropek zagotowujemy i gotujemy około godziny, usuwając zbierającą się pianę. Po godzinie dodajemy sok z cytryn, krótko zagotowujemy, zlewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, można krótko zapasteryzować. Kwiatki zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Ten "syropek" jest dla dorosłych.
			
			
									
						
							Syrop lipowy
200g kwiatów lipy
1,5 kg cukru
2 l wody
sok z 3 cytryn
Najpierw gotujemy syrop z wody i cukru. Gorącym zalewamy kwiatki lipy, zagotowujemy i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy (kwiatków nie wyrzucamy), syropek zagotowujemy i gotujemy około godziny, usuwając zbierającą się pianę. Po godzinie dodajemy sok z cytryn, krótko zagotowujemy, zlewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, można krótko zapasteryzować. Kwiatki zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Ten "syropek" jest dla dorosłych.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ha ha. to ja wiem czemu moja nalewka taką moc ma   .Stała 3 miesiące
 .Stała 3 miesiące   
   
   Mówiłas o tygodniach?chyba źle zrozumiałam
 Mówiłas o tygodniach?chyba źle zrozumiałam   
   
   Ale lekarstwo znakomite.Obecnie na kaszel nic mi nie pomaga tak jak ta naleweczka
 Ale lekarstwo znakomite.Obecnie na kaszel nic mi nie pomaga tak jak ta naleweczka  
			
			
									
						
										
						 .Stała 3 miesiące
 .Stała 3 miesiące   
   
   Mówiłas o tygodniach?chyba źle zrozumiałam
 Mówiłas o tygodniach?chyba źle zrozumiałam   
   
   Ale lekarstwo znakomite.Obecnie na kaszel nic mi nie pomaga tak jak ta naleweczka
 Ale lekarstwo znakomite.Obecnie na kaszel nic mi nie pomaga tak jak ta naleweczka  
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu te 2 tygodnie to oczywiście minimum. Jak wytrzymasz to może stać i 2 lata.  
 
No popatrz toja nawet nie wiedziałam, że mam takie zdolności farmaceutyczne.
			
			
									
						
							 
 No popatrz toja nawet nie wiedziałam, że mam takie zdolności farmaceutyczne.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Okres przedświąteczny to z reguły ciągły brak czasu, a ochota na słodkości taka sama jak zawsze. Mam dla was propozycję na ciasteczka: łatwe, szybkie, tanie i co za smak  
 
Ciasteczka na smalcu
500 g mąki
250 g smalcu
250 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubiony zapach
2 łyżki kakao
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, smalec, jajko, olejek i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ja łączyłam dwa kolory, lekko spłaszczyć, piec w piekarniku w 180*C, około 20 min.
Zapewniam, ze smak Was mile zaskoczy.

			
			
									
						
							 
 Ciasteczka na smalcu
500 g mąki
250 g smalcu
250 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubiony zapach
2 łyżki kakao
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, smalec, jajko, olejek i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ja łączyłam dwa kolory, lekko spłaszczyć, piec w piekarniku w 180*C, około 20 min.
Zapewniam, ze smak Was mile zaskoczy.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zrobię na pewno.Jeżeli zrobią taką furorę jak Twoje pączusie , to będę Cię kochać po wsze czasy  
			
			
									
						
										
						
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
No ja myślę.   A tak poważnie to smak nie do odróżnienia od tych pysznych maślanych ciasteczek, a są takie kruche, że Aniu będziesz musiała dzieciom miotełki dołączyć do zestawu, albo kurczaczki wpuścić żeby okruchy pozbierały.
  A tak poważnie to smak nie do odróżnienia od tych pysznych maślanych ciasteczek, a są takie kruche, że Aniu będziesz musiała dzieciom miotełki dołączyć do zestawu, albo kurczaczki wpuścić żeby okruchy pozbierały. 
			
			
									
						
							 A tak poważnie to smak nie do odróżnienia od tych pysznych maślanych ciasteczek, a są takie kruche, że Aniu będziesz musiała dzieciom miotełki dołączyć do zestawu, albo kurczaczki wpuścić żeby okruchy pozbierały.
  A tak poważnie to smak nie do odróżnienia od tych pysznych maślanych ciasteczek, a są takie kruche, że Aniu będziesz musiała dzieciom miotełki dołączyć do zestawu, albo kurczaczki wpuścić żeby okruchy pozbierały. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To moje ulubione ciasteczka.Tez takie często robię dodając kokosy,mak i orzechy.Ciacha ze smalcem są o  niebo lepsze od tych na margarynie  
  
			
			
									
						
										
						 
  
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dzięki Ci za Kokosowy czar   .Własnie zajadam, jeszcze gorący,i muszę uważać żeby dziubka nie poparzyć
 .Własnie zajadam, jeszcze gorący,i muszę uważać żeby dziubka nie poparzyć   
   .Pyszne
 .Pyszne 
Czekoladowy sernik tez upiekałam.Pyszny był i zniknął szybko.Pięknie mi wyrósł , tak jak wszystkie serniki i oczywiście tak jak wszystkie mi opadł 
   .Ja chyba po prostu mam talent
 .Ja chyba po prostu mam talent   
   
  
			
			
									
						
										
						 .Własnie zajadam, jeszcze gorący,i muszę uważać żeby dziubka nie poparzyć
 .Własnie zajadam, jeszcze gorący,i muszę uważać żeby dziubka nie poparzyć   
   .Pyszne
 .Pyszne Czekoladowy sernik tez upiekałam.Pyszny był i zniknął szybko.Pięknie mi wyrósł , tak jak wszystkie serniki i oczywiście tak jak wszystkie mi opadł
 
   .Ja chyba po prostu mam talent
 .Ja chyba po prostu mam talent   
   
  
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu cieszę się, że wszystko smakuje, a że sernik opadł to nic. Ważne, że smakuje tak jak powinien.  
 
Twoja rolada wygląda pysznie, aż się głodna zrobiłam. Teraz to już muszę wypróbować.
  Teraz to już muszę wypróbować. 
Ja popijam kawkę z amaretto - pyszna i rozgrzewająca, bo trochę zmarzłam. U nas dziś było - 7*C.
 U nas dziś było - 7*C. 
			
			
									
						
							 
 Twoja rolada wygląda pysznie, aż się głodna zrobiłam.
 Teraz to już muszę wypróbować.
  Teraz to już muszę wypróbować. 
Ja popijam kawkę z amaretto - pyszna i rozgrzewająca, bo trochę zmarzłam.
 U nas dziś było - 7*C.
 U nas dziś było - 7*C. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przypominam, ze Święta za pasem i czas nastawić barszczyk. U mnie nastawiony, moczą się też grzybki do pierogów z kapustą. Robię też listę zakupów, żeby potem nie gonić co i rusz do sklepu. 
			
			
									
						
							
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorota  ,ale Ty wypiekasz
 ,ale Ty wypiekasz  
   
 
Ciasteczka robiłam podobne.Powiem więcej.Moja mam zawsze robiła ciasteczka ze skwarek .Gdy stapiała tłuszcz,to zostawały skwarki.trzeba kilka razy zmielić i pyszne są z nich ciasteczka.A te ciasteczka wykręcaliśmy przez maszynkę do mięsa z taką specjalną nakładką.Były różne kształty ''wałeczkowych'' ciastek.
 .Gdy stapiała tłuszcz,to zostawały skwarki.trzeba kilka razy zmielić i pyszne są z nich ciasteczka.A te ciasteczka wykręcaliśmy przez maszynkę do mięsa z taką specjalną nakładką.Były różne kształty ''wałeczkowych'' ciastek.
A ja pierogi już mam 
   .Kapustę też
 .Kapustę też  .A barszczu u nas się nie gotuje
 .A barszczu u nas się nie gotuje  
 
mamafraniapodobną roladę też robiłam.Ale ja wkładałam mięso do woreczków a później zawijałam w szmatkę(by folia nie przykleiła się do dna).Ciepłe można obciążyć,co nada bardziej płaski kształt.Ale coś mi się wydaje,że do mięsa dodawałam wodę i żelatynę(?),albo skórki wieprzowe.Z tej wody robiła się pyszna galaretka.
Wydaje mi się,że jak mięso w samej szmatce,to dużo smaku się ''wygotowuje'' i zostaje w wodzie...
			
			
									
						
										
						 ,ale Ty wypiekasz
 ,ale Ty wypiekasz  
   
 Ciasteczka robiłam podobne.Powiem więcej.Moja mam zawsze robiła ciasteczka ze skwarek
 .Gdy stapiała tłuszcz,to zostawały skwarki.trzeba kilka razy zmielić i pyszne są z nich ciasteczka.A te ciasteczka wykręcaliśmy przez maszynkę do mięsa z taką specjalną nakładką.Były różne kształty ''wałeczkowych'' ciastek.
 .Gdy stapiała tłuszcz,to zostawały skwarki.trzeba kilka razy zmielić i pyszne są z nich ciasteczka.A te ciasteczka wykręcaliśmy przez maszynkę do mięsa z taką specjalną nakładką.Były różne kształty ''wałeczkowych'' ciastek.A ja pierogi już mam
 
   .Kapustę też
 .Kapustę też  .A barszczu u nas się nie gotuje
 .A barszczu u nas się nie gotuje  
 mamafraniapodobną roladę też robiłam.Ale ja wkładałam mięso do woreczków a później zawijałam w szmatkę(by folia nie przykleiła się do dna).Ciepłe można obciążyć,co nada bardziej płaski kształt.Ale coś mi się wydaje,że do mięsa dodawałam wodę i żelatynę(?),albo skórki wieprzowe.Z tej wody robiła się pyszna galaretka.
Wydaje mi się,że jak mięso w samej szmatce,to dużo smaku się ''wygotowuje'' i zostaje w wodzie...





 
 
		
