Samo szybko nie opadnie, zasłonią z czasem nowe przyrosty, a część opadnie.Bonni pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź, a czy jeśli nie usunę recznie, to czy to samo odpadnie, bo dość silnie sie trzyma poszczególnych gałęzi. Mam tego okolo 30 szt. więc ręcznie usuwać jakoś tego nie widzę. A jeśli to nie jest szmaragd to jaka to odmiana? Pozdrawiam
-- N 22 kwi 2012 19:34 --
Przydałoby się zdjęcie całej rośliny + coś na temat rodzaju gleby, sposobu i czasu sadzenia, nawożenia tak można tylko przypuszczać, ale raczej to nie jest grzyb. Wygląda na uszkodzenia mrozowe najmłodszych przyrostów po zbyt późnym, albo niepotrzebnym (u świeżo sadzonych) nawożeniu.szymonkawala pisze:witam ja też bardzo prosze o pomoc wręcz błagam o jakiekolwiek wskazówki odnosnie moich małych tuji przypuszczam ze to grzybselli7 pisze:To nie jest choroba, ale pozostałości po nasiennikach.Niektóre odmiany żywotnika tak mają, że obficie 'szyszkują' i to niestety je szpeci.Można to usuwać ręcznie.To raczej nie jest szmaragd.ale pewnosci nie mam dodam kilka fotek i fotki gałązek gałążki sie zmieniaja na jasny kolor a potem brązowieją i mam wrazenie ze sa zbutwiale obumieraja .jezeli ktoś moze prosze o rade co to jest i czy da sie wyleczyc najgorsze ze inne roslinki i krzewy też zaczynaja sie zmieniac.
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... 7tuja.jpg/