Poważny remont domu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Poważny remont domu

Post »

Mam do was kolejne pytanie. Na mojej działce znajduje się zabytkowy dom. Budowany jeszcze przez mojego pradziadka. Dom jest z pustaków, najprawdopodobniej posiada fundamenty. Kilkanaście lat temu posiadał prąd, ale został odcięty przez przez energetyków. Gazu, wody, kanalizacji nie ma. Z tego co słyszałem, ale muszę jeszcze poszperać w papierach ten dom jest do rozbiórki, ale moim zdaniem po całkowitej wymianie dachu i remoncie w domu będzie się nadawał, nie tylko jako budynek gospodarczy, ale także jako mieszkanie. Mury w większości nie są naruszony, tylko w jednym - dwóch fragmentach jest pęknięcie wzdłuż pustaków, tak na 2-3 cm szerokie i z 50 cm długie.
Nie wiem co z tym zrobić. Czy mogę całkowicie ściągnąć z niego dach, wstawić nowe krokwie, legary, łaty i na to blacha. Potrzeba mi na to zezwolenie? Rozmyślałem nad rozbudową tego domu o jedno pomieszczenie, podwyższeniu murów parteru o max 50 cm i zagospodarowaniu poddasza jako część mieszkalną. Marzyć zawsze można, ale ja pytam tylko jak to się ma w prawie. Wiadomo jeśli nikt nie zobaczy to okej, ale potem pewnie chciałbym dostać nr. budynku i z tym mógłby być problem, z zameldowaniem się.
Wypowie się jakiś budowniczy albo prawnik? Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Poważny remont domu

Post »

Nie ma co kombinować:
a) nadzór budowlany proponuję odwiedzić udzielą informacji.
b) radca prawny.

Mój dom też do rozbiórki widniał wszystko zgłoszone i jest OK.
Pęknięcie nie problem bo można ścianę rozebrać i później tak bym proponował wieniec zrobić na wszystkim by ściany się nie rozjeżdżały.
Czy jest fundament no nie wiem ale można odkopać i sprawdzić. Dawniej też tylko w narożnikach wrzucano kamień i to miało być takim fundamentem by dom nie jeździł.
Brak fundamentu można zniwelować podnosząc podłogę i ocieplając ją od spodu, a ściany z zewnątrz i tak od razu trzeba zasmarować. Inna sprawa, że można ławę wylać jako wieniec dookoła domu.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Poważny remont domu

Post »

Nadzór budowlany oczywiście można odwiedzić. Radca prawny to są kolejne koszty, które wolałbym uniknąć.
Ja znawcą budowlanym nie jestem, ale robiło się trochę na budowie. Właśnie mam zamiar, aby w pełni wykorzystać poddasze, zrobić wieniec podnosząc ściany. Ostatnio miałem sprawdzić czy jest fundament, ale niestety zapomniałem zabrać ze sobą narzędzi, ale najprawdopodobniej "jakiś" jest, chyba po całości murów zewnętrznych. W większości pomieszczeniach nie ma nawet ślepej wylewki, tylko legary na piachu a na nich ułożona podłoga z desek. To oczywiście trzeba także wymienić.
Dziękuje gemciu83 jak gdzieś będę w okolicach urzędu to zajrzę i popytam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”