Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Kingo - Konkretna odpowiedź bo korzonek wysunął się już na 3cm ;:138

Justynko - Niezawodna jesteś - dzięki,że znowu jesteś ;:180

Hiacynty-biały i niebieski po przekwitnięciu i przechowaniu przez miesiące-od marca do listopada w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu zobaczyły znowu światło dzienne.
Posadzone w ziemi i podlane zaczynają się zielenić podobnie jak moje białe hippeastrum :heja Oby tylko dotrwały do kwitnięcia :?:
I jeszcze moja mała kolekcja gruboszy formowanych na drzewka bonsai w bonsai'owych doniczkach,która nieco się powiększyła :tan

Obrazek :) Obrazek

To hiacynt niebieski.

Hiacynt biały-w pełni kwitnienia w marcu br.Obok - tyle co posadzony,roślina mateczna z młodą.

Obrazek

Moje grubosze bonsai.

Obrazek

Obrazek

A to mój niezawodny na okrągło kwitnący najmłodszy z hibków-żółty po przycięciu pod koniec lata pauzuje a różowy niestety choruje ;:145

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie za mało tych gruboszy???
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szymek - Gdyby to tylko ode mnie zależało,to tymi drzewkami szczęścia zapełniłbym przynajmniej jeden pokój.To bardzo wdzięczna roślinka i nie mająca specjalnych wymagań ale karmnienie jej jest wskazane bo inaczej rosną rachityczne ;:108
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też chcę tak formować je.
Szymon
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Bajecznie wygladaja drzewka bonsai z gruboszy. Swietne.
Hibiskus sliczny... Ma piekny kolor. Co mu jest?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szklarenka super. Półeczka też mi się podoba, możesz pokazać jak jest zamocowana.
Marzy mi coś takiego tylko jak widzę jakie kątowniki proponują w zestawach to mi się od razu odechciewa.
Szukam pomysłu jak dyskretnie zamocować półkę.
Gruboszki mają ekstra domki, cudownie Ci to wyszło. ;:215
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szymek - No to do dzieła,zabieraj się do formowania jeżeli masz już grubosza ;:304

Kingo - Hibiskus którego pokazałem to biało-różowo-czarny a choruje różowy/zdjęcie poniżej/-najpierw żółkły mu liście a potem 3/4 z nich opadło.Kwiaty z zawiązanych pączków nie rozwijały się.Żółknięcie i opadanie liści jest dla nich w okresie jesieni typowe-bynajmniej u moich ale tym razem mój różowy jest z liści bardzo ogołocony :?:

Obrazek

Iwonko - Półki kupiłem w I...i jestem z nich bardzo zadowolony bo są b.estetyczne,lekkie,mają dyskretne mocowanie bez kątowników i mają dwie długości:1. 190 X 26 X 5cm 2. 110 X 26 X 5cm /5cm to grubość półki/ Były w kilku kolorach:brązu i jego odcieniach oraz ciemnobrązowym tak jak moje ale przebija czarny co mnie w zestawieniu z mebelkami odpowiada.Ceny nie pamiętam bo robiliśmy większy i kilkurazowy zakup.Być może jutro albo pojutrze zdążę zdemontować jedną z wielu i zrobić zdjęcia ich mocowania :?: Dużo zdrówka Ci życzę ;:168
P.S.Iwonko,miast demontować półkę i robić zdjęcia przesyłam Ci link ze strony I...z jej szkicem i montażem. Dziękuję./Iwona

Miło Was było gościć-pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dopadly go jakies robale? Moj tak wylysial po kupnie - myslalam ze przeprowadzka go dotknela, okazalo sie ze zaprzedziorkowany byl i to "na bogato". jeśli z nawodnieniem masz wszysto w porzadku, szukalabym czegos jedzacego rosline.
(Swietne foty robisz. Kwiaty piekne same z siebie, zyskuja dodatkowo.)
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia73
100p
100p
Od: 8 cze 2013, o 22:15

Post »

Dzień dobry. Zupełny przypadek, że trafiłam na Twój wątek. Mieszkam właśnie w Kołobrzegu, dosyć blisko oskubanego kolarza. Wielkie pozdrowienia dla Ciebie. Sprawiłeś dziś uśmiech na mojej twarzy.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam 3 grubosze, może jakiegoś poświęcę. ;:224
Szymon
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kingo - Prześwietliłem różowego dosyć dokładnie i żadnego robala nie znalazłem ale naprowadziłaś mnie poniekąd na ślad przyczyny jego łysienia-też jest po przeprowadzce ze strony południowej na wschodnią i słońca,które zazwyczaj bardzo mu sprzyja nie ma teraz nawet na lekarstwo ;:185

Kasiu73 - Chyba nie jesteś w stanie sobie wyobrazić ile radochy sprawiłaś mi swoją wizytą w moim wątku.Witam Cię bardzo serdecznie
jako mojego kolejnego nowego i bardzo miłego Gościa.Cieszę się niezmiernie,że zamieszczonymi fotkami Twojego "oskubanego ziomala" ;:306 wywołałem uśmiech na Twej buziuchnie :tan Dzięki za "wielkie" pozdrowienia ;:180

Szymek - No to wybierz takiego najciekawszego na drzewko bonsai-powodzenia ;:138

Pozdrówka dla Wszystkich i zapraszam ponownie do siebie ;:180
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to moze byc to... Hibki nie przepadaja za przeprowadzkami, moje "stare" drzewko regularnie zrzucalo liscie po przeniesieniu jesienia do domu. Zmiana warunkow moze wywolac takiego focha.
Kinga
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Zgadzam się że hibiskusy nie lubią zmieniać siedliska i duzych zmian temperatur.
Ale ten hibiskus ma ładny kolorek ;:oj :wit
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie problem bo ,jestem jest za wielki drugi ma rosnąć swobodnie a trzeci jest mały (chyba jego poświęcę) ale jeszcze nie teraz.
Szymon
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - Kingo - No i chyba Obydwie macie racje a zatem stawiam piwo i kolację ;:136 ;:36
Zanim to napisałem przyjrzałem mu się raz jeszcze i.....dostrzegłem nowy zarumieniony już pączek kwiatowy
oby tylko dotrwał do kwitnienia bo byłaby to oznaka jego stopniowego powrótu do zdrówka-no nie Dziewczynki
:tan a że golutki,pchi,jak wyzdrowieje to się znów przyodzieje-no i "co ja jadam,co jadam,że do rymu gadam....." ;:306

Szymek - Masz rację,nie spiesz się,bo pośpiech złym doradcą.Mogę Ci jedynie coś zasugerować a mianowicie to,że ten drugi "puszczony" na żywioł" może po jakimś czasie zacząć się łamać pod wpływem ciężaru bocznych pędów i liści :?: :?: :?:

Dzięki,że jesteście-pozdrówka
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”