Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
Re: Piwonie (peonie) i ich pielęgnowanie...
Witam wszystkich.
Moje piwonie kupione i posadzone jesienią wypuściły pędy / około 20 cm/ i niektóre z nich mają pąki kwiatowe. Czy może mi ktoś poradzić co z nimi zrobić? Obciąć, bo pewnie i tak zmarzną, czy też próbować zabezpieczyć przed mrozem?. Pozdrowienia.

Moje piwonie kupione i posadzone jesienią wypuściły pędy / około 20 cm/ i niektóre z nich mają pąki kwiatowe. Czy może mi ktoś poradzić co z nimi zrobić? Obciąć, bo pewnie i tak zmarzną, czy też próbować zabezpieczyć przed mrozem?. Pozdrowienia.
- 
				halina522
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Azalio,obłożyć stroiszem-nowe pędy i tak zmarzną.Zrobiło mi się  tak poprzedniej jesieni po zakupie u p.Marka.Może niepotrzebnie przysypałam Itoh ziemią?W każdym razie ona nie przeżyła,a właśnie ta miała najwięcej zielonych.

Halina

Dziękuję bardzo.Moje też od Pana Marka  i chociaż to nie Itoh, to jednak odmiany, na których bardzo mi zależy i wcale nie tanie. Zrobię tak jak radzisz i zobaczymy wiosną. A swoją drogą to jak one były przechowywane, pewnie od wiosny  w chłodni i po wyciągnięciu we wrześniu przy takich wysokich temperaturach rozpoczęły wegetację.
Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam serdecznie.
- 
				miki331
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Czy peonie zabezpieczać na zimę ?

Piwonii rosnących już drugi zimowy sezon nie zabezpieczam.Natomiast u posadzonych jesienią staram się przysypać ziemią odsłonięte pąki ale niezbyt grubą warstwą. Można też przykryć gałązkami.Pozdrawiam.

- 
				halina522
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Dlatego zmądrzałam i już jesienią nie kupowałam u niego piwonii.Na pewno wystawi na wiosnę i przez całe lato będą się hartować.P.Marek ma szkółkę w Holandii

Halina

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Mam dziwny przypadek z piwonią którą kupiłam w zeszłym roku późną jesienią. Przezimowałam ją w piwnicy w lekkiej prawie piaszczystej ziemi a wiosną posadziłam ją do ogrodu. Miała dorodne pąki wzrostowe. I tu moje zaskoczenie- ona nie rosła. Pąki cały czas były ,,zamknięte". Teraz jesienią te pąki ,,otwarły"się i chcą rosnąć liście. Ponieważ  to już grudzień więc obsypałam ją dookoła ziemią i te listki też, nakryłam ,,glinianą" donicą z otworem. Czy ktoś miał taki przypadek  bo teraz zastanawiam się czy nie wykopać ją i znów nie posadzić w donicy. Zastanawiam się co mogło być przyczyną ,że prawie rok miała pąki liściowe a teraz na zimę chce się jej rosnąć.

W hurtowniach rośliny są przetrzymywane w chłodniach i to często dłużej niż powinny. Zaburza to ich cykl rozwojowy i czasem właśnie to tak wygląda jak z tą piwonią . Ja miałem podobny przypadek z funkiami.

Moim nie tylko rozwinęły się i urosły liście, ale chcą rozwijać się z pąków kwiaty. Były wsadzone pod koniec września. Opatuliłam je czym mogłam i czekam co będzie dalej.

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja mam taki zwyczaj przechadzania się po ogrodzie niemal każdego dnia po pracy, zaglądam też do ogrodów sąsiadów i to co widzę, to w głowie się nie mieści...
W kilku ogrodach gdzie niegdzie kwitną jak gdyby nigdy nic bratki, w trawnikach zaczynają kwitnąć stokrotki. U mnie piwonie też ruszyły z wegetacją, lwie paszcze zielenią się i nie marnieją, a wręcz coraz bardziej rozkrzewiają się, naparstnize "zimozielone" podobnie na rozsadniku rządek firletki kwiecistej, liście liliowców przy stożku wzrostu zielone....
 podobnie na rozsadniku rządek firletki kwiecistej, liście liliowców przy stożku wzrostu zielone.... 
Nrmalnie nam przyroda

W kilku ogrodach gdzie niegdzie kwitną jak gdyby nigdy nic bratki, w trawnikach zaczynają kwitnąć stokrotki. U mnie piwonie też ruszyły z wegetacją, lwie paszcze zielenią się i nie marnieją, a wręcz coraz bardziej rozkrzewiają się, naparstnize "zimozielone"
 podobnie na rozsadniku rządek firletki kwiecistej, liście liliowców przy stożku wzrostu zielone....
 podobnie na rozsadniku rządek firletki kwiecistej, liście liliowców przy stożku wzrostu zielone.... Nrmalnie nam przyroda

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie tak samo z piwoniami. Pączki już są ponad ziemię. Myślę je zabezpieczyć jak będą mrozy  warstwą ziemi i igliwiem.
Ja jak widzę, że pomału coś z ziemi wychodzi to dosypuję ziemi i tak poprawiłam tulipany, narcyzy, krokusy, zimowity i szachownicę.
Jestem tylko przerażona, że czarna porzeczka zaczyna rozwijać pączki, pomału gdzie nie gdzie są już zielone.

Ja jak widzę, że pomału coś z ziemi wychodzi to dosypuję ziemi i tak poprawiłam tulipany, narcyzy, krokusy, zimowity i szachownicę.
Jestem tylko przerażona, że czarna porzeczka zaczyna rozwijać pączki, pomału gdzie nie gdzie są już zielone.
- 
				pEtr
- 500p 
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Zima 2012 (a dokładnie zima w grudniu, ciepły styczeń i -15 w lutym) wytrzebiła 2/3 moich cebulowych. Wszystkie narcyzy, krokusy i hiacynty. Ilość sztuk totalnie hurtowa. Tulipanom, szafirkom i innej drobnicy nic nie było.

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Moje piwonie co roku już jesienią mają nabrzmiałe pąki widoczne na powierzchni ziemi, nie widzę w tym nic nadzwyczajnego.

- 
				Tomek_Os
- 500p 
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie, 
Możecie mi polecić odmianę piwoni:
bylinową, kolor kwiatów tradycyjny (ciemny róż - pamiętajcie facet rozróżnia niewiele kolorów ;) ), zapach bardzo silny.
Żona sobie zażyczyła na wiosnę więc miejsce pod nią już znalazłem tylko z odmianą mam problem.
Pozdrawiam.

Możecie mi polecić odmianę piwoni:
bylinową, kolor kwiatów tradycyjny (ciemny róż - pamiętajcie facet rozróżnia niewiele kolorów ;) ), zapach bardzo silny.
Żona sobie zażyczyła na wiosnę więc miejsce pod nią już znalazłem tylko z odmianą mam problem.
Pozdrawiam.
- 
				monberka
- 500p 
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani,
chciałabym zaopatrzyć się w piwonie w tym roku. Czy mogę je posadzić pod koniec lutego, jeśli temperatura będzie powyżej zera? Kiedy najwcześniej można byłoby je zasadzić?

chciałabym zaopatrzyć się w piwonie w tym roku. Czy mogę je posadzić pod koniec lutego, jeśli temperatura będzie powyżej zera? Kiedy najwcześniej można byłoby je zasadzić?
MONIA
Zapraszam:)

Zapraszam:)