Sadzenie cebul kwiatów, kiedy?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sadzenie cebul kwiatów,kiedy?

Post »

A krokusy jeszcze mogę posadzić? :)
pozdrawiam:)
Edyta
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jeszcze cały czas dosadzam, bo wiem z doświadczenia, ze przy takiej pogodzie jest to możliwe. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Tulipany można sadzić spokojnie,krokusy i irysy też,natomiast narcyze potzrebuja cieplejszej gleby do ukorzeniania-ja teraz kupuję poprzeceniane cebulki w obim,netto i w ogrodniczych i wysadzam je do doniczek,na zimę stoją w piwnicy w altance.Wiosną zaczynają rosnąć to zwyczajnie wystawiam w donicach na ogród.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Czy u Was też cebulowe kiełkują na potęgę? Od kilku dni wychodzą zawilce wieńcowe, które chyba będę musiała okryć, irysy holenderskie, czosnki ozdobne i puszkinie. Boję się, że jeśli najpierw przyjdzie mróz a potem dopiero śnieg (zazwyczaj tak u mnie bywa) to wiosny nie dożyją.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Też. Pojawiły się pierwsze narcyzy i tulipany, irysy holenderskie już mają ze 30 cm, zaś jaskry azjatyckie i zawilce wieńcowe mają równie bujne listowie co w okresie kwitnienia.

Pozdrawiam!
LOKI
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ja tydzień temu widziałam u siebie na działce tylko czosnek wyłażący,jutro pojadę to sprawdzę-ale to żle wróży jak wyjdą...Oby nie było powtórki z rozrywki :roll:
doniek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 20:52

Post »

witam, ja sadziłam m.in czosnki i narcyzy dwa tygodnie temu, termin dość późny dlatego przykryłam je słomą. A teraz czytam, że rośliny wyrastają ;:202 nie wiem jak jest u mnie na działce bo nie zaglądałam pod tą słomę... ale się zastanawiam czy zabrać ją czy może i dobrze, że jest wyłożona... jak myślicie ? :wink:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

No tak, u mnie tak samo. Jaskry mają bujne liście, soczyście zielone. Tylko patrzeć a zawiążą pączki kwiatowe ;:131 . O czosnki nie martwię się tak bardzo bo wiem z doświadczenia, że żywotne ale hiacynty na przykład ?
Chyba przestanę bywać na działce. Czego oczy nie widzą .....
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Uff, dobrze że ten wątek mi się pokazał - mam do wysadzenia parę tulipanów, krokusów i narcyza poeticusa. Najbardziej mi jest szkoda tego ostatniego, jeśli wsadzę do doniczki w chłodnym garażu to nic mu nie będzie?

PS: przy dzisiejszych porządkach zauważyłem kiełkujące krokusy i chyba śnieżniki, szafirki miały piękne soczyście zielone liście. :roll:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Tulipany i krokusy możesz jeszcze wsadzić do ziemi. Narcyza do doniczki i przetrzymać w chłodnym ale nie mroźnym miejscu. Czasem odrobinę podlać. Jak wypuści kiełek, przenieść do pokoju. Szafirki zawsze wypuszczają jesienią liście - to normalne. Krokusy też mają kilkucentymetrowe kły.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jako, że łapy mnie w sklepie swędzą zawsze.., kupiłam jeszcze na początku grudnia kilka paczek z cebulami. Posadziłam w jednej donicy szafirki z puszkiniami, w drugiej śnieżniki z przebiśniegami. Wstawiłam je do garażu koło drzwi, była tam temp. ok. 10 st., a dzisiaj wystawiłam je na zewnątrz w osłonięte miejsce.
Jak myślicie, czy jeśli wniosę je z powrotem np. w połowie stycznia, oczywiście najpierw garaż, potem do domu, to dadzą radę zakwitnąć?
Dodam, że szafirki po tych dwóch tygodniach w garażu wypuściły liście, a już wiem, że to dobrze.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uzupełniam: Zrobiłam tak jak pisałam w poście wyżej, w styczniu przed dużymi mrozami schowałam donice z powrotem do garażu, teraz korzystam z plusowych temperatur i wystawiłam je na taras. Szafirki i puszkinie wykiełkowały wszystkie, ale teraz jakby przystopowały, natomiast w donicy ze śnieżnikami i przebiśniegami cisza. Nie chcę tam grzebać, poczekam jeszcze trochę, ale nadzieja mi trochę zdechła...
zzzz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lip 2012, o 18:46

zagubione cebulki - sadzenie na przedwiośniu

Post »

Witam!

W piwnicy znalazłem paczkę cebul szachownicy lisi ogon, których zapomniałem posadzić jesienią. Cebule spędziły zimę w temperaturze 11C, mają niewielkie kiełki i wyglądają ładnie. Czy można je teraz zasadzić w donicy albo w gruncie. Nie liczę że zakwitną w tym roku, ale nie chcę ich wyrzucać. Może lepiej je przechować suche do jesieni?

Proszę używaj wyszukiwarki zanim założysz nowy temat./Iwona
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

zzzz, sadź szybko od razu do gruntu. Jeżeli przechłodziły się, to część może nawet zakwitnie ;:333 . Zostawione do jesieni wyschną i nic z nich nie będzie.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopisuję: posadzone do doniczek szafirki i puszkinie zakwitły na bogato, puszkinie jako pierwsze, kilka dni po nich szafirki. Bardzo ładnie się razem prezentowały. Natomiast w doniczce z przebiśniegami i śnieżnikami pokazały się tylko śnieżniki, kwitną słabiutko, więc raczej się do tego nie nadają. Wysadzę je do ogrodu jeszcze teraz, w całej bryle, może w przyszłym roku będzie z nich pożytek w gruncie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”