Sadzenie cebul kwiatów, kiedy?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sadzenie cebul kwiatów,kiedy?
Ja jeszcze cały czas dosadzam, bo wiem z doświadczenia, ze przy takiej pogodzie jest to możliwe. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tulipany można sadzić spokojnie,krokusy i irysy też,natomiast narcyze potzrebuja cieplejszej gleby do ukorzeniania-ja teraz kupuję poprzeceniane cebulki w obim,netto i w ogrodniczych i wysadzam je do doniczek,na zimę stoją w piwnicy w altance.Wiosną zaczynają rosnąć to zwyczajnie wystawiam w donicach na ogród.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Czy u Was też cebulowe kiełkują na potęgę? Od kilku dni wychodzą zawilce wieńcowe, które chyba będę musiała okryć, irysy holenderskie, czosnki ozdobne i puszkinie. Boję się, że jeśli najpierw przyjdzie mróz a potem dopiero śnieg (zazwyczaj tak u mnie bywa) to wiosny nie dożyją.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Też. Pojawiły się pierwsze narcyzy i tulipany, irysy holenderskie już mają ze 30 cm, zaś jaskry azjatyckie i zawilce wieńcowe mają równie bujne listowie co w okresie kwitnienia.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja tydzień temu widziałam u siebie na działce tylko czosnek wyłażący,jutro pojadę to sprawdzę-ale to żle wróży jak wyjdą...Oby nie było powtórki z rozrywki 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2010, o 20:52
witam, ja sadziłam m.in czosnki i narcyzy dwa tygodnie temu, termin dość późny dlatego przykryłam je słomą. A teraz czytam, że rośliny wyrastają
nie wiem jak jest u mnie na działce bo nie zaglądałam pod tą słomę... ale się zastanawiam czy zabrać ją czy może i dobrze, że jest wyłożona... jak myślicie ? 

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
No tak, u mnie tak samo. Jaskry mają bujne liście, soczyście zielone. Tylko patrzeć a zawiążą pączki kwiatowe
. O czosnki nie martwię się tak bardzo bo wiem z doświadczenia, że żywotne ale hiacynty na przykład ?
Chyba przestanę bywać na działce. Czego oczy nie widzą .....

Chyba przestanę bywać na działce. Czego oczy nie widzą .....
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uff, dobrze że ten wątek mi się pokazał - mam do wysadzenia parę tulipanów, krokusów i narcyza poeticusa. Najbardziej mi jest szkoda tego ostatniego, jeśli wsadzę do doniczki w chłodnym garażu to nic mu nie będzie?
PS: przy dzisiejszych porządkach zauważyłem kiełkujące krokusy i chyba śnieżniki, szafirki miały piękne soczyście zielone liście.
PS: przy dzisiejszych porządkach zauważyłem kiełkujące krokusy i chyba śnieżniki, szafirki miały piękne soczyście zielone liście.

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Tulipany i krokusy możesz jeszcze wsadzić do ziemi. Narcyza do doniczki i przetrzymać w chłodnym ale nie mroźnym miejscu. Czasem odrobinę podlać. Jak wypuści kiełek, przenieść do pokoju. Szafirki zawsze wypuszczają jesienią liście - to normalne. Krokusy też mają kilkucentymetrowe kły.
-
Jako, że łapy mnie w sklepie swędzą zawsze.., kupiłam jeszcze na początku grudnia kilka paczek z cebulami. Posadziłam w jednej donicy szafirki z puszkiniami, w drugiej śnieżniki z przebiśniegami. Wstawiłam je do garażu koło drzwi, była tam temp. ok. 10 st., a dzisiaj wystawiłam je na zewnątrz w osłonięte miejsce.
Jak myślicie, czy jeśli wniosę je z powrotem np. w połowie stycznia, oczywiście najpierw garaż, potem do domu, to dadzą radę zakwitnąć?
Dodam, że szafirki po tych dwóch tygodniach w garażu wypuściły liście, a już wiem, że to dobrze.
Jak myślicie, czy jeśli wniosę je z powrotem np. w połowie stycznia, oczywiście najpierw garaż, potem do domu, to dadzą radę zakwitnąć?
Dodam, że szafirki po tych dwóch tygodniach w garażu wypuściły liście, a już wiem, że to dobrze.
-
Uzupełniam: Zrobiłam tak jak pisałam w poście wyżej, w styczniu przed dużymi mrozami schowałam donice z powrotem do garażu, teraz korzystam z plusowych temperatur i wystawiłam je na taras. Szafirki i puszkinie wykiełkowały wszystkie, ale teraz jakby przystopowały, natomiast w donicy ze śnieżnikami i przebiśniegami cisza. Nie chcę tam grzebać, poczekam jeszcze trochę, ale nadzieja mi trochę zdechła...
zagubione cebulki - sadzenie na przedwiośniu
Witam!
W piwnicy znalazłem paczkę cebul szachownicy lisi ogon, których zapomniałem posadzić jesienią. Cebule spędziły zimę w temperaturze 11C, mają niewielkie kiełki i wyglądają ładnie. Czy można je teraz zasadzić w donicy albo w gruncie. Nie liczę że zakwitną w tym roku, ale nie chcę ich wyrzucać. Może lepiej je przechować suche do jesieni?
Proszę używaj wyszukiwarki zanim założysz nowy temat./Iwona
W piwnicy znalazłem paczkę cebul szachownicy lisi ogon, których zapomniałem posadzić jesienią. Cebule spędziły zimę w temperaturze 11C, mają niewielkie kiełki i wyglądają ładnie. Czy można je teraz zasadzić w donicy albo w gruncie. Nie liczę że zakwitną w tym roku, ale nie chcę ich wyrzucać. Może lepiej je przechować suche do jesieni?
Proszę używaj wyszukiwarki zanim założysz nowy temat./Iwona
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
zzzz, sadź szybko od razu do gruntu. Jeżeli przechłodziły się, to część może nawet zakwitnie
. Zostawione do jesieni wyschną i nic z nich nie będzie.

-
Dopisuję: posadzone do doniczek szafirki i puszkinie zakwitły na bogato, puszkinie jako pierwsze, kilka dni po nich szafirki. Bardzo ładnie się razem prezentowały. Natomiast w doniczce z przebiśniegami i śnieżnikami pokazały się tylko śnieżniki, kwitną słabiutko, więc raczej się do tego nie nadają. Wysadzę je do ogrodu jeszcze teraz, w całej bryle, może w przyszłym roku będzie z nich pożytek w gruncie.