Zimowe pomidorki :)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: zimowe pomidorki :)
Ja chciałam kupić pomidory karłowate np. maskotkę, ale niestety w sklepie nie mieli
Mam posiane żółte koktajlówki, są w doniczkach w pokoju, gdzie jest w miarę ciepło, od południa, bo tu najlepsze światło. Zobaczymy czy trzeba będzie kombinować z doświetlaniem. Jako ciekawostkę mam też kilka ostrych papryk, bo sprawdzałam zdolność kiełkowania.

Zapewne i ja dołączę do tej grupy, ale trochę później. Mam pewne plany w stosunku do mojej jednej odmiany generatywnej.GunnarSK pisze:Bardzo dobrze, że jest więcej chętnych do tego "eksperymentu"
Dla moich pomidorków jeszcze za wcześnie, posieję w styczniu, ale kibicuję uczestnikom eksperymentu 

-
Mi się marzy pomidorek taki do doniczki, który by dawał radę o każdej porze roku owocować. Czytałam, że niby maskotka jest taki (ale nasion nie udało mi się kupić w ogrodniczym). Fajnie by było mieć zimą własne pomidory - nawet w niewielkiej ilości.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gunnar,
widzę, że ty również z Warszawy podobnie jak i ja
Alyaa,
Ja również ok. 2 tygodni temu posiałam swoje koktajlóweczki. Ja zamierzam kupić na allegro sobie Vilmę, maskotkę i jeszcze kilka innych...Masz może foteczki swoich pomidorków? Moje pomidorki aktualnie wyglądają tak:

widzę, że ty również z Warszawy podobnie jak i ja

Alyaa,
Ja również ok. 2 tygodni temu posiałam swoje koktajlóweczki. Ja zamierzam kupić na allegro sobie Vilmę, maskotkę i jeszcze kilka innych...Masz może foteczki swoich pomidorków? Moje pomidorki aktualnie wyglądają tak:

MONIA
Zapraszam:)
- chaton82
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2013, o 22:20
Ja wysiałam dziś kilka różnych odmian, ale tylko dla testu czy w ogóle wykiełkują. Zamówiłąm też na nasiona maskotki i te będę już siać "na poważnie' :P
Na razie wrzuciłam kilka do ziemi, a kilka zostawiłam na waciku do podkiełkowania i obserwuję co z tego będzie
To mój pierwszy siew
Na razie wrzuciłam kilka do ziemi, a kilka zostawiłam na waciku do podkiełkowania i obserwuję co z tego będzie
To mój pierwszy siew

Pozrawiam Agnieszka
-
monberka duże już są w porównaniu do moich.
chaton82 ja widziałam, że ktoś na akcję wysłał maskotkę. Mam cichą nadzieję, że się załapię.
Ciekawa jestem jakie gatunki by jeszcze dały radę na oknie w zimie. Ja wysiałam yellow pearshaped.
chaton82 ja widziałam, że ktoś na akcję wysłał maskotkę. Mam cichą nadzieję, że się załapię.
Ciekawa jestem jakie gatunki by jeszcze dały radę na oknie w zimie. Ja wysiałam yellow pearshaped.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Yellow Pearshaped jest niestety wysoki, tak że dla niego tak jak dla mojej krzyżówki Malinowy Ożarowski x Bawole Serce może być problemem przeżyć zimę.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 500p
Ja te yellow pearshaped chcę sobie właśnie też kupić na allegro...posieję sobie jeszcze kilka odmian oprócz tych swoich. np. Vilmę, maskotkę itp. Jestem ciekawa czy w ogóle coś z tego będzie
Pomidorki jakoś rosną, ale mam problem z papryczkami...coś nie chcą mi wykiełkować..czy temperatura 23-24 stopnie jest dobra czy za mała?
chaton82, czy zamawiałaś na allegro czy na akcji?
GunnarSK, a czy yellow ma szansę na "życie" w donicy czy on raczej do gruntu?

chaton82, czy zamawiałaś na allegro czy na akcji?
GunnarSK, a czy yellow ma szansę na "życie" w donicy czy on raczej do gruntu?
MONIA
Monberka, Yellow P. jest wielkim krzakiem. Jeżeli masz dużo miejsca to możesz próbować , u mnie rósł latem w szklarni i nie mogłam go upilnować, tak szybko puszczał wilki, ale pomidorki smakowały mi bardzo. Nie wiem jak będzie się sprawował zimą ,prawdopodobnie będzie potrzebował doświetlania. Wilma, natomiast jest malutka , miałam ją w zeszłym roku na balkonie, jesienią wniosłam do mieszkania i owoce mieliśmy chyba do końca listopada.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
Wiem niestety, ale w ogrodniczym nie mieli żadnych karłowatych. Myślę, aby go ogławiać jak osiągnie metr wysokości (mam wysokie okna).GunnarSK pisze:Yellow Pearshaped jest niestety wysoki, tak że dla niego tak jak dla mojej krzyżówki Malinowy Ożarowski x Bawole Serce może być problemem przeżyć zimę.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
W ogrodniczym nie mieli zdaje się mniejszych. Wysokie pomidory też czasami można uprawiać w doniczce. Wymaga to jednak ograniczenia wzrostu i szczęścia.
pozdrawiam, Gunnar
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Maskotka jest trochę za duża i za wiotka na parapet.
Polecam odmianę Venus - idealna do tego celu, tylko owocki stosunkowo małe. Ale te parapetowe są przepyszne
Polecam odmianę Venus - idealna do tego celu, tylko owocki stosunkowo małe. Ale te parapetowe są przepyszne

Pozdrawiam, Maciek.
-
- 500p
Re: Zimowe pomidorki :)
Witaj chaton82
jak się mają twoje pomidorki? Pokaż może jakieś foteczki
Ps. ja niedługo postaram się wrzucić kilka swoich aktualnych fotek

jak się mają twoje pomidorki? Pokaż może jakieś foteczki

Ps. ja niedługo postaram się wrzucić kilka swoich aktualnych fotek

MONIA
Re: Zimowe pomidorki :)
Pochwalę się też moimi zimowymi pomidorkami ,są to ukorzenione wilki ,uszczyknięte we wrześniu

mam nadzieje ,że pokosztuję choć jednego....

mam nadzieje ,że pokosztuję choć jednego....
DOROTA