Biankowe storczyki
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Biankowe storczyki
ale ładniusia ta Twoja cambria
nie przepadam za tym gatunkiem, ale Twój storczyk chyba i mnie by skusił
Przeczytałam, że spodziewasz się jeszcze jakichś botaników, uchylisz trochę rąbka tajemnicy?
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Super zakup
Piękny kolor kwiatów i masz racje na biurku będzie się pięknie prezentować i lepiej będzie się uczyć
To teraz czekamy na zdjęcia botaników 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Ale słodziutki nowy nabytek
I opis jak zwykle pierwsza klasa
I opis jak zwykle pierwsza klasa
A gdzie takie cudo nabyć można?! 
Jak się tak wygląda to już pachnieć nie potrzeba (tylko w przypadku roślin rzecz jasnaBianka16 pisze:![]()
Niestety i nutka goryczy do tej radości musiała się przedrzeć. Kwiatki nie pachną.
Po prostu cudo
Brendii, Dufin, Karnova, kamikami26, katkaR, ajania dziękuję Wam bardzo
katkaR, to maleństwo znalazłam w markecie budowlanym LM, w tej chwili nawet jest obniżka cen na te storczyki o 40%, ale różowego już nie ma, jest jeszcze jeden pachnący, na dodatek rozpostarty na obręczy, brązowy, pachnący tak jak moja pajęcza cambria
Powiem szczerze,że chyba głupio wyglądałam tam z nosem w kwiatach, ponieważ zaczęła mi się z dziwnym zaciekawieniem przyglądać jedna z pań obsługujących to stoisko. Szybko starałam się jakoś wyjaśnić sytuację i zaczęłam się tłumaczyć,że szukam pachnących storczyków, choć pani o nic nie pytała, ale nie musiała, wystarczyły jej oczy
Nie ma tego złego, pani uśmiechnęła się i powiadomiła mnie,że zdarzają się storczyki mini które pachną, mają one kolor fioletowy a zapachem przypominają frezje. Hmmm, coś mi się zdaje,że mam kolejny cel polowań.
Dziewczyny, tak, troszkę zaplątałam się z botanikami ( a przynajmniej wydaje mi się,że to są botaniki lecz mogę się mylić). Nie chcę na razie ich pokazywać, ponieważ boję się,że nie dam sobie z nimi rady, więc to tylko taki mój eksperyment. Jeśli tylko zaczną rosnąć, ich portret zostanie uwieczniony na "kliszy". Nie mam bladego pojęcia jak się nimi zajmować, są malutkie, rosną w sphangum. Nie dość,że o tych storczykach nie wiem nic to na dodatek jeszcze posadzone są w podłożu którego nie znam i nie wiem jak się z nim obchodzić. Więcej jest znaków zapytania niż to wszystko warte.
katkaR, to maleństwo znalazłam w markecie budowlanym LM, w tej chwili nawet jest obniżka cen na te storczyki o 40%, ale różowego już nie ma, jest jeszcze jeden pachnący, na dodatek rozpostarty na obręczy, brązowy, pachnący tak jak moja pajęcza cambria
Powiem szczerze,że chyba głupio wyglądałam tam z nosem w kwiatach, ponieważ zaczęła mi się z dziwnym zaciekawieniem przyglądać jedna z pań obsługujących to stoisko. Szybko starałam się jakoś wyjaśnić sytuację i zaczęłam się tłumaczyć,że szukam pachnących storczyków, choć pani o nic nie pytała, ale nie musiała, wystarczyły jej oczy
Nie ma tego złego, pani uśmiechnęła się i powiadomiła mnie,że zdarzają się storczyki mini które pachną, mają one kolor fioletowy a zapachem przypominają frezje. Hmmm, coś mi się zdaje,że mam kolejny cel polowań.
Dziewczyny, tak, troszkę zaplątałam się z botanikami ( a przynajmniej wydaje mi się,że to są botaniki lecz mogę się mylić). Nie chcę na razie ich pokazywać, ponieważ boję się,że nie dam sobie z nimi rady, więc to tylko taki mój eksperyment. Jeśli tylko zaczną rosnąć, ich portret zostanie uwieczniony na "kliszy". Nie mam bladego pojęcia jak się nimi zajmować, są malutkie, rosną w sphangum. Nie dość,że o tych storczykach nie wiem nic to na dodatek jeszcze posadzone są w podłożu którego nie znam i nie wiem jak się z nim obchodzić. Więcej jest znaków zapytania niż to wszystko warte.
- Dufin

bez zdjęć się nie liczy!
Bianka nie żartuj sobie.. nie o to chodzi by się tu chwalić samymi sukcesami.. jak Ci się nie powiedzie, to ktoś się może czegoś nauczy na Twoim przykładzie (wiem, brzmi strasznie
) i zawsze to czemuś posłuży.. nawet nie wiemy jak małe są, czy to siewki czy keiki czy starsza roślina? Mają jakies nazwy? Musisz sprawdzić w internecie jakie warunki trzeba zapewnić konkretnemu storczykowi 
Duffin, oczywiście,że starałam się sprawdzić, ale informacji akurat o tych storczykach jak na lekarstwo. Każdy z nich ma swoją nazwę i etykietkę z nazwą hodowcy, więc raczej cambrie to nie są
Jeszcze trochę, jeszcze jakieś 2-3 tygodnie, jak na razie wydaje mi się,że jeden zaczyna puszczać listek
Jeszcze trochę, jeszcze jakieś 2-3 tygodnie, jak na razie wydaje mi się,że jeden zaczyna puszczać listek
- Dufin

No ale gdybyś napisała co z tych botaników kupiłaś, to może łatwiej byłoby komuś coś doradzić hehe
Myślałam, ze kupiłaś Phalaenopsis, ale to chyba coś innego?
Oj...do LM mam strasznie daleko...
ale mówisz fioletowe mini, pachnące frezjami? No to też będę polować
uwielbiam frezje! 
- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Bianko. Muszę powiedzieć, że już polubiłam Twój wątek za styl, humor i wspaniały dystans do siebie samej.
Zastanawiam się czy na pewno Twój sukces uprawowy nie kwitnie? A wąchałaś o różnych porach dnia? różne kwiaty pachną o różnych porach - jedne rano, inne w południe inne dopiero wieczorem a jeszcze inne potrzebują słońca. Podobnie jest wśród storczyków. I warto też wąchać Phalaenopsisy - niektóre z nich też pachną
Tak naprawdę jest sporo storczyków, które pięknie pachną.
Postaram się zaglądać do Ciebie i sprawdzać Twój stan posiadania bo mam wrażenie, że jeszcze sporo pięknych roślin trafi do Ciebie.
Czy dobrze zrozumiałam ostatnie wpisy? Nie chcesz się pochwalić botanikami? Tutaj, na tym forum to raczej niemożliwe więc poproszę pięknie o zdjęcia lub choć nazwy
Zastanawiam się czy na pewno Twój sukces uprawowy nie kwitnie? A wąchałaś o różnych porach dnia? różne kwiaty pachną o różnych porach - jedne rano, inne w południe inne dopiero wieczorem a jeszcze inne potrzebują słońca. Podobnie jest wśród storczyków. I warto też wąchać Phalaenopsisy - niektóre z nich też pachną
Postaram się zaglądać do Ciebie i sprawdzać Twój stan posiadania bo mam wrażenie, że jeszcze sporo pięknych roślin trafi do Ciebie.
Czy dobrze zrozumiałam ostatnie wpisy? Nie chcesz się pochwalić botanikami? Tutaj, na tym forum to raczej niemożliwe więc poproszę pięknie o zdjęcia lub choć nazwy
Wąchałam, wąchałam, niestety w słoneczku jeszcze nie miałam okazji ponieważ w tej chwili to słońca jak na lekarstwo. Jeśli wsadzi się nos w płatki i porządnie wąchnie po drodze niemalże wciągając płatki, to coś tam można wyczuć, ale czy ja wiem czy powinno się to nazwać zapachem?Merghen pisze: Zastanawiam się czy na pewno Twój sukces uprawowy nie kwitnie? A wąchałaś o różnych porach dnia?
Przedstawiam mój nowy (choć nie najnowszy) nabytek. Zdjęcia kiepskiej jakości, ponieważ na tę chwilę dysponuję aparatem jedynie w komórce. Mam nadzieję,że da się coś dojrzeć.

Dla porównania, obok stoi zwykła doniczka a raczej osłonka właśnie z Hansueli Isler. Za to w środeczku storczyka coś zaczęło się pojawiać, zdaje się,że to listek:

A "imię" storczyka - Angraecum Sesquipedale. To storczyk botaniczny, czy się mylę?
- Brendii
- 500p

- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wow, sprawdziłam tego storczyka, kwiaty ma kosmiczne, z gwiazdą mi się kojarzą. Gratulacje! Z pierwszego zdjęcia myślałam, że to jakiś sukulent
Ale lepsze takie zdjęcia niż żadne... trzeba się cieszyć, że chociaż telefonem do się zdjęcie zrobić 
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
To niemowlę przecudnego i ogromnego storczyka. Ma charakterystyczną zielono - niebieskawą barwę liści i cudne, kremowe, woskowe kwiaty. Dorosła roślina nie lubi przesadzania.
Radziłabym malucha przenieść do przeźroczystej doniczki. Mi niesamowicie ułatwiło to określenie optymalnego czasu namaczania.
Radziłabym malucha przenieść do przeźroczystej doniczki. Mi niesamowicie ułatwiło to określenie optymalnego czasu namaczania.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja na razie wcale go nie namaczam a jedynie zraszam podłoże, już raz przez namaczanie sphagnum wyprawiłam jedną roślinkę na zielone łąki, teraz jestem podwójnie ostrożna. Skoro maleństwo zaczęło wypuszczać listek, to mam nadzieję,że w miarę mu to służy. Kiedy go kupowałam nie miałam pojęcia o jego rozmiarach, ale co tam, w miarę wzrostu będę się martwić o miejsce dla niego, oby tylko udało mi się go utrzymać przy życiu. W moim mieście niestety przezroczyste doniczki tej wielkości to nieosiągalne marzenie.