Ten zraz nie jest czasem zaatakowany przez przędziorki lub po takowym ataku? Ja co prawda miałem podobną sytuację tyle, że z siewką artrocereusa. Zaczęła się marszczyć więc stwierdziłem, że szczepienie się nie udało wiec zdjąłem zraz z podkładki, umieściłem w 'inkubatorze', a raczej tam gdzie trzymam siewki (wysoka temp. i wilgotność). Po kilku dniach zraz nabrał turgoru, wypuścił korzonek więc zaszczepiłem ponownie - tym razem z sukcesem. Być może w chwili szczepienia ten odrost był w złym stanie stąd szczepienie się nie powiodłoRafal44 pisze:Chyba powtórzę nie ma wyjścia jak padnie to padnie a może się uda iskra nadziei jest nie raz kaktusy zaskakiwały mnie swoją wytrzymałością i wychodziły ze stanów krytycznych no nic. Siostroskalpel
Kaktusy Rafała
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy Rafała
- Rafal44
- 500p

- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pasożytów nie stwierdzonoArtur89 pisze:Ten zraz nie jest czasem zaatakowany przez przędziorki lub po takowym ataku?
To nie odrostArtur89 pisze:Być może w chwili szczepienia ten odrost był w złym stanie stąd szczepienie się nie powiodło
Pozdrawiam Rafał
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Pytanie brzmi czy jej zła kondycja nie odbije się na rezultacie szczepienia? Szczepiąc z 20-30 siewek artrocereusów zauważyłem, że tylko te najbardziej napite zrastały się z podkładkami. Małe i rachityczne zazwyczaj wysychały/zamierały po zdjęciu osłony zapewniającej stałą wilgoć. Czyli tylko potwierdziło się to co piszą w poradnikach dot. szczepień. Oczywiście trzymam kciuki by pomimo mizernego wyglądu zraza, szczepienie się powiodło.
- Rafal44
- 500p

Na pewno roślina w dobrej formie ma większą szanse ale nie miałem tego luksusu moja roślina była w baardzo nędznym stanie i uznałem że jest większe prawdopodobieństwo że przeżyje szczepienie inż gdy ją zostawię bez ,,operacji"Artur89 pisze:Pytanie brzmi czy jej zła kondycja nie odbije się na rezultacie szczepienia?
Dzięki przyda sięArtur89 pisze:Oczywiście trzymam kciuki by pomimo mizernego wyglądu zraza, szczepienie się powiodło.
Pozdrawiam Rafał
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Niby koniec sezonu, a u Ciebie tyle nowości
Super!
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Rafale, nowości godne pochwały
Bardzo ciekawe rośliny pozyskujesz. Naprawdę jest co oglądać
Obregonia denegrii i Turbinicarpus valdezianus robią wrażenie
Obregonia denegrii i Turbinicarpus valdezianus robią wrażenie
- Rafal44
- 500p

Paula15
_LeNa_
Jak przetrwają kolejny sezon będe o taki...
a jak nie to
Dzięki dziewczyny za odwiedziny
Okazja byłaPaula15 pisze:Niby koniec sezonu, a u Ciebie tyle nowościSuper!
_LeNa_
Dziękuje staram się_LeNa_ pisze:nowości godne pochwałyBardzo ciekawe rośliny pozyskujesz.
Ponoc nie są łatwe w uprawie a mi brak doświadczenia z takimi roślinami_LeNa_ pisze:Obregonia denegrii i Turbinicarpus valdezianus robią wrażenie
Dzięki dziewczyny za odwiedziny
Pozdrawiam Rafał
- Rafal44
- 500p

Nowości moje już znacie to teraz trochę kwiatków. Zostawiłem sobie kilka asów w rękawie na ponure jesienno-zimowe wieczory
Coryphantha andreae zwróćcie uwagę na zmianę barwy kwiatu na przestrzeni czasu.
2013-07-03

2013-07-04

2013-07-05

Coryphantha andreae zwróćcie uwagę na zmianę barwy kwiatu na przestrzeni czasu.
2013-07-03

2013-07-04

2013-07-05

Pozdrawiam Rafał
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Bardzo ciekawie przedstawiłeś koryfantę, a konkretnie jej kwiat. To dla mnie nowość, bardzo fajnie uchwycona. Więcej takich zdjęć poproszę 
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Piękne ujęcia kwiatu,no i szóstka za fotki,pytanko, jak długo był kwiat 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Kolorystycznie kwiat najciekawiej wg. mnie wygląda na zdjęci nr 1 i nr 3
Na ostatnim widać, że już mocno wymęczony.
Roślinka u spodu wyprodukowała sobie towarzystwo
Mam nadzieję, że doczekasz się pokaźnej i pięknie kwitnącej kępy. Dużo masz jeszcze takich asów w rękawie? Jeśli tak to pokazuj 
Roślinka u spodu wyprodukowała sobie towarzystwo
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Faktycznie zmiana
Ale jest piękna 
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Też mam tę koryfantkę i dodam, że bardzo ją lubię(między innymi za tę zmienność koloru)
Poza tym kwitnie niezmordowanie, trochę późno zaczyna ale jak już się rozkręci to na maxa
A nowości fajne
szczególnie obregonia 
Jak to Jacek kiedyś napisał "podobno nie ma trudnych kaktusów są tylko nieodpowiednie warunki"
Powodzenia w uprawie wobec tego i kwitnienia życzę bo ja turbiniaka mam ale od dwóch lat kwiatów nie pokazał
Poza tym kwitnie niezmordowanie, trochę późno zaczyna ale jak już się rozkręci to na maxa
A nowości fajne
Jak to Jacek kiedyś napisał "podobno nie ma trudnych kaktusów są tylko nieodpowiednie warunki"
Powodzenia w uprawie wobec tego i kwitnienia życzę bo ja turbiniaka mam ale od dwóch lat kwiatów nie pokazał
- Rafal44
- 500p

Piasek pustyni Dziękuje
Leszek2
Abaddon1986
(ostatni dzień kwitnienia) a na pierwszym zdjęciu świeżutki ,,soczysty" ale taki standard.
i też sobie tego życzę
Kwitnące kępy robią na mnie szczególne wrażenie
ale zanim bo tego dojdzie pewnie będę zakładał z dziesiątą częśc wątku na forum z moimi roślinami
i ile wcześniej nie padnie
Paula15 Dzięki za odwiedziny i miłe słowa
Martada
może trudnych nie ma a łatwe są
bo wg. mnie są. 
Coś się jeszcze znajdziepiasek pustyni pisze:Więcej takich zdjęć poproszę
Leszek2
Dziękuje bardzo miło mi to ,,słyszec" że się podobaleszek2 pisze:Piękne ujęcia kwiatu,no i szóstka za fotki
Dokładnie nie pamiętam ale coś około 4 dni.leszek2 pisze:pytanko, jak długo był kwiat
Abaddon1986
Mi kolorystycznie chyba ostatnie zdjęcie się podoba najbardziej choc kwiat był już w słabej formieabaddon1986 pisze:Kolorystycznie kwiat najciekawiej wg. mnie wygląda na zdjęci nr 1 i nr 3Na ostatnim widać, że już mocno wymęczony.
Tak roślinka się rozrastaabaddon1986 pisze:Roślinka u spodu wyprodukowała sobie towarzystwoMam nadzieję, że doczekasz się pokaźnej i pięknie kwitnącej kępy.
Żałuję ale nie za dużo dosłownie kilka a zima dłuuuugaabaddon1986 pisze:Dużo masz jeszcze takich asów w rękawie?
Paula15 Dzięki za odwiedziny i miłe słowa
Martada
Też ją lubię miałem już kiedyś taką tylko że siewkę i padła tą będę lepiej się opiekowałMartada pisze:Też mam tę koryfantkę i dodam, że bardzo ją lubię
Dobrze wiedziec kupiłem ją na wystawie kaktusów w Lublinie w czerwcu swoją drogą któregoś razu pokaże kilka zdjęc z ów wyprawy.Martada pisze:Poza tym kwitnie niezmordowanie, trochę późno zaczyna ale jak już się rozkręci to na maxa
Coś w tym jest dobrze napisane filozoficznie trochęMartada pisze:Jak to Jacek kiedyś napisał "podobno nie ma trudnych kaktusów są tylko nieodpowiednie warunki"
Widzisz jaki uparciuch chyba każdy ma takie rośliny które uparcie nie kwitną ja mam ich sporoMartada pisze:Powodzenia w uprawie wobec tego i kwitnienia życzę bo ja turbiniaka mam ale od dwóch lat kwiatów nie pokazał
Pozdrawiam Rafał
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Rzeczywiście koryfanty mają coś w sobie..
Twoja piękna
Mam jedną, ale kwiatka ani widu, ani słychu