Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

Rafal44 pisze:Chyba powtórzę nie ma wyjścia jak padnie to padnie a może się uda iskra nadziei jest nie raz kaktusy zaskakiwały mnie swoją wytrzymałością i wychodziły ze stanów krytycznych no nic. Siostro :!: skalpel :lol:
Ten zraz nie jest czasem zaatakowany przez przędziorki lub po takowym ataku? Ja co prawda miałem podobną sytuację tyle, że z siewką artrocereusa. Zaczęła się marszczyć więc stwierdziłem, że szczepienie się nie udało wiec zdjąłem zraz z podkładki, umieściłem w 'inkubatorze', a raczej tam gdzie trzymam siewki (wysoka temp. i wilgotność). Po kilku dniach zraz nabrał turgoru, wypuścił korzonek więc zaszczepiłem ponownie - tym razem z sukcesem. Być może w chwili szczepienia ten odrost był w złym stanie stąd szczepienie się nie powiodło :idea:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur89 pisze:Ten zraz nie jest czasem zaatakowany przez przędziorki lub po takowym ataku?
Pasożytów nie stwierdzono :) .
Artur89 pisze:Być może w chwili szczepienia ten odrost był w złym stanie stąd szczepienie się nie powiodło :idea:
To nie odrost :) było to szczepienie ratunkowe bo roślina była właśnie w złym stanie. Dzięki za próbę pomocy ;:136 Powtórzyłem szczepienie zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Pytanie brzmi czy jej zła kondycja nie odbije się na rezultacie szczepienia? Szczepiąc z 20-30 siewek artrocereusów zauważyłem, że tylko te najbardziej napite zrastały się z podkładkami. Małe i rachityczne zazwyczaj wysychały/zamierały po zdjęciu osłony zapewniającej stałą wilgoć. Czyli tylko potwierdziło się to co piszą w poradnikach dot. szczepień. Oczywiście trzymam kciuki by pomimo mizernego wyglądu zraza, szczepienie się powiodło.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Artur89 pisze:Pytanie brzmi czy jej zła kondycja nie odbije się na rezultacie szczepienia?
Na pewno roślina w dobrej formie ma większą szanse ale nie miałem tego luksusu moja roślina była w baardzo nędznym stanie i uznałem że jest większe prawdopodobieństwo że przeżyje szczepienie inż gdy ją zostawię bez ,,operacji"
Artur89 pisze:Oczywiście trzymam kciuki by pomimo mizernego wyglądu zraza, szczepienie się powiodło.
Dzięki przyda się :D
Pozdrawiam Rafał
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Niby koniec sezonu, a u Ciebie tyle nowości ;:oj Super!
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Rafale, nowości godne pochwały ;:108 Bardzo ciekawe rośliny pozyskujesz. Naprawdę jest co oglądać :D

Obregonia denegrii i Turbinicarpus valdezianus robią wrażenie ;:215
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Paula15
Paula15 pisze:Niby koniec sezonu, a u Ciebie tyle nowości ;:oj Super!
Okazja była ;:131
_LeNa_
_LeNa_ pisze:nowości godne pochwały ;:108 Bardzo ciekawe rośliny pozyskujesz.
Dziękuje staram się :D
_LeNa_ pisze:Obregonia denegrii i Turbinicarpus valdezianus robią wrażenie
Ponoc nie są łatwe w uprawie a mi brak doświadczenia z takimi roślinami :oops: Jak przetrwają kolejny sezon będe o taki... :heja a jak nie to ;:145

Dzięki dziewczyny za odwiedziny ;:333
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Nowości moje już znacie to teraz trochę kwiatków. Zostawiłem sobie kilka asów w rękawie na ponure jesienno-zimowe wieczory :wink:
Coryphantha andreae zwróćcie uwagę na zmianę barwy kwiatu na przestrzeni czasu.
2013-07-03
Obrazek
Obrazek
2013-07-04
Obrazek
2013-07-05
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Bardzo ciekawie przedstawiłeś koryfantę, a konkretnie jej kwiat. To dla mnie nowość, bardzo fajnie uchwycona. Więcej takich zdjęć poproszę :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Piękne ujęcia kwiatu,no i szóstka za fotki,pytanko, jak długo był kwiat :?:
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Kolorystycznie kwiat najciekawiej wg. mnie wygląda na zdjęci nr 1 i nr 3 :) Na ostatnim widać, że już mocno wymęczony.
Roślinka u spodu wyprodukowała sobie towarzystwo :D Mam nadzieję, że doczekasz się pokaźnej i pięknie kwitnącej kępy. Dużo masz jeszcze takich asów w rękawie? Jeśli tak to pokazuj ;:108
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Faktycznie zmiana ;:oj Ale jest piękna :D
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Też mam tę koryfantkę i dodam, że bardzo ją lubię(między innymi za tę zmienność koloru)
Poza tym kwitnie niezmordowanie, trochę późno zaczyna ale jak już się rozkręci to na maxa 8-)
A nowości fajne ;:138 szczególnie obregonia ;:173
Jak to Jacek kiedyś napisał "podobno nie ma trudnych kaktusów są tylko nieodpowiednie warunki" :lol:
Powodzenia w uprawie wobec tego i kwitnienia życzę bo ja turbiniaka mam ale od dwóch lat kwiatów nie pokazał :evil:
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Piasek pustyni Dziękuje
piasek pustyni pisze:Więcej takich zdjęć poproszę :D
Coś się jeszcze znajdzie :wink:

Leszek2
leszek2 pisze:Piękne ujęcia kwiatu,no i szóstka za fotki
Dziękuje bardzo miło mi to ,,słyszec" że się podoba
leszek2 pisze:pytanko, jak długo był kwiat :?:
Dokładnie nie pamiętam ale coś około 4 dni.

Abaddon1986
abaddon1986 pisze:Kolorystycznie kwiat najciekawiej wg. mnie wygląda na zdjęci nr 1 i nr 3 :) Na ostatnim widać, że już mocno wymęczony.
Mi kolorystycznie chyba ostatnie zdjęcie się podoba najbardziej choc kwiat był już w słabej formie :? (ostatni dzień kwitnienia) a na pierwszym zdjęciu świeżutki ,,soczysty" ale taki standard.
abaddon1986 pisze:Roślinka u spodu wyprodukowała sobie towarzystwo :D Mam nadzieję, że doczekasz się pokaźnej i pięknie kwitnącej kępy.
Tak roślinka się rozrasta :tan i też sobie tego życzę :D Kwitnące kępy robią na mnie szczególne wrażenie ;:108 ale zanim bo tego dojdzie pewnie będę zakładał z dziesiątą częśc wątku na forum z moimi roślinami :lol: i ile wcześniej nie padnie :roll:
abaddon1986 pisze:Dużo masz jeszcze takich asów w rękawie?
Żałuję ale nie za dużo dosłownie kilka a zima dłuuuuga ;:174

Paula15 Dzięki za odwiedziny i miłe słowa ;:333

Martada
Martada pisze:Też mam tę koryfantkę i dodam, że bardzo ją lubię
Też ją lubię miałem już kiedyś taką tylko że siewkę i padła tą będę lepiej się opiekował :wink:
Martada pisze:Poza tym kwitnie niezmordowanie, trochę późno zaczyna ale jak już się rozkręci to na maxa
Dobrze wiedziec kupiłem ją na wystawie kaktusów w Lublinie w czerwcu swoją drogą któregoś razu pokaże kilka zdjęc z ów wyprawy.
Martada pisze:Jak to Jacek kiedyś napisał "podobno nie ma trudnych kaktusów są tylko nieodpowiednie warunki" :lol:
Coś w tym jest dobrze napisane filozoficznie trochę :) może trudnych nie ma a łatwe są :?: :lol: bo wg. mnie są.
Martada pisze:Powodzenia w uprawie wobec tego i kwitnienia życzę bo ja turbiniaka mam ale od dwóch lat kwiatów nie pokazał :evil:
Widzisz jaki uparciuch chyba każdy ma takie rośliny które uparcie nie kwitną ja mam ich sporo :evil:
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Rzeczywiście koryfanty mają coś w sobie.. ;:oj Twoja piękna ;:333 Mam jedną, ale kwiatka ani widu, ani słychu ;:204
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”