I to się zgadzam, możliwe, ze nie wszędzie zakwitnie, może to też zależy od odmiany.jan555 pisze:Małe sprostowanie do mojej wypowiedzi: topinambur w naszym klimacie nie zawsze zdąży wydać kwiaty, a szczególnie na Pomorzu ( u mnie to się jeszcze nie zdarzyło ). ...
U mnie bulwy Topinambura mają kształt świeżego imbirru - taka łapkajan555 pisze:...Topinambur to słonecznik bulwiasty - bulwy okrągłe, stosunkowo duże....

Mój słonecznik szorstki kwitnie w tym samym czasie co mój Topinambur, ale nie mogę na jego korzeniach doszukać się bulw.jan555 pisze:...Słonecznik szorstki - ten co na zdjęciu powyżej bez problemu zakwita.
Bulwy są mniejsze i podłużne w ilości kilku do kilkunastu. ..
W internecie doszukałam się co najmniej kilku odmian Topinambura w różnych kolorach i kształtach. Znalazłam też informację, że Topinambur łatwo krzyżuje się z innymi odmianami Topinambura, a także ze słonecznikiem szorstkim, a nawet ze słonecznikiem jadalnym. Myślę, ze jest to możliwe w miejscach, gdzie te słoneczniki kwitną, bo jak rozumiem chodzi o prze-pylenie pyłkiem i potem wzrost z nasion.