Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Izuniu nie mogę się dość naoglądać Twoich chryzantem....są piękne i tak dużo odmian..... uwielbiam te kwiaty ;:167 Ja swoje kupione w tym sezonie wysadzę do ogrodu...... mam cichutką nadzieję, ze przezimują.....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To bym poprosił Iza tę pomarańczową i dwie chrysanthemum rubellum, które nie są 'Clara Curtis' 8-) Jest szansa, że to inne odmiany, bo kiedyś patrzyłem, że jest wiele odmian z tej grupy. A gatunek masz? U mnie teraz kwitnie (jutro wstawię zdjęcie; na nim siedzi motyl). Jest trochę ciemniejszy od 'Klary', niższy i kwitnie po niej, czyli teraz.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo nie da się ukryć, że róże to dość kosztowne hobby. No i dłużej zdobią ogród niż chryzantemy :wink: Ciekawa jestem czy udało Ci się kupić jakieś cebulki w B. Ranki i wieczory są chłodne, ale w ciągu dnia jest naprawdę ciepło. Jeszcze kilka ciepłych dni, a wszystkie chryzantemy mi zakwitną ;:65
Krysiu ja najczęściej kupuję te drobnokwiatowe chryzantemy, ale na rynku od lokalnych producentów. Z supermarketów też można spróbować. Albo koło cmentarzy. Twój ogród troszkę lat już sobie liczy, więc i nasycenie cebulek pewnie w nim spore. Ja zaczynam się już gubić gdzie i co wcisnęłam w ziemię. Na szczęście cebulki krokusów np. są tak małe, że wszędzie można je utknąć. Wiosną szybko zakwitają i potem równie szybko znikają robiąc miejsce innym.
Agness od kilku lat nie wyobrażam sobie jesieni bez chryzantem i marcinków. Te pierwsze kiepsko mi się kojarzyły kiedyś ;:224 Oczywiście, że powinnaś posadzić w gruncie te swoje. Zawsze istnieje szansa, że część przezimuje. Szczególnie tą ognistorudą powinnaś. Jest cudna i jestem chętna na sadzonkę wiosną.
Jacku zapisuję te chryzantemy dla Ciebie. Niestety nie wiem czy mam gatunek. Obie kwitną teraz w najlepsze. Na kilku działkach widziałam te chryzantemy. I są najwyraźniej dwa rodzaje (odmiany). Jeden niższy, bardziej zwarty pokrój i ciut ciemniejsze kwiaty, a drugi znacznie wyższy, luźny, troszkę pokładający się u niektórych. Zdjęcie z motylem widziałam - jest super.

Kiedyś pojęcie "jesienne róże" (jak w starej piosence chyba M.Fogga) było dla mnie zupełną abstrakcją. Róże kojarzyły mi się tylko z latem i ewentualnie z kwiaciarnią. Dopiero gdy mam działkę odkryłam ich urok i subtelność.
Posiadanie działki zmieniło moje spojrzenie na świat.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Oj tak.
Ostatnie róże wyglądają całkiem inaczej niż te w lecie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kilka cebulek kupiłam, wysłałam też znajome po zakupy przebiśniegów za złotówkę :D U siebie mam kilka kępek, które się rozrastają, więc nie potrzebuję. Kupiłam ostatnie białe narcyzy i niebieskie hiacynty, tulipany Exotic Emperor kupiłam wcześniej w normalnej cenie, ale nie mogłam się oprzeć. Teraz przez całą zimę będę się zastanawiać, czy z cebulek wyrośnie to, co na obrazku ;:306
Rano było dość ciepło, 10 stopni, ale jest pochmurno :? Zaplanowałam sobie grabienie liści :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Iza ja tam się cieszę z wielkokwiatowych to miła odmiana po jedynej okrywowej. Rabatowe chyba za to nie bardzo nadają się do cięcia, ale może kiedyś i nimi się zainteresuję.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, to ja Ci prześlę gatunek, ty mi swoje i porównamy 8-) Tylko takiemu porównaniu na żywo udało mi się ustalić, że mam 'Klarę' i gatunek.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu uzbierałaś sporą kolekcję chryzantem. Wszystkie są śliczne. Ale "znajda" oraz wszystkie w odcieniach różu, według mnie, wiodą prym. Trzymam mocno kciuki za Twoje nowe nabytki, aby przetrwały zimę.
Astry jesienne również zwróciły moją uwagę, zwłaszcza pełny różowo-wrzosowy oraz biały. Czy ten drugi ma duży kwiat, czy mi się wydaje?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miało być tak pięknie, a już drugi dzień mokro i ponuro... :( Liczyłam, że uda mi się skończyć porządki i lipa. A kończy mi się już laba.
Grażynko jesienią to każdy kwiatek cieczy. Do wiosennych jeszcze mnóstwo czasu.
Ewo niezłe łupy jeszcze trafiłaś. Ja oczywiście nie wytrzymałam i w innej B. kupiłam kolejne cebulki ;:223 A miałam już wszystko posadzone. Za taką cenę - co wyrośnie to wyrośnie i będzie dobrze.
Olu wielkokwiatowe są piękne to fakt i robią wrażenie. Do bukietu jednak wszystkie się nadają według mnie. Chociaż są odmiany, które wyjątkowo długo stoją w wazonie.
Jacku to jesteśmy umówieni na wiosnę. Oby tylko zima była przyzwoita i bez strat.
Halinko dziękuję! Z tego co widziałam w wątku chryzantemowym to Ty też masz niezłą kolekcję ;:108 I chętnie bym się wymieniła na kilka. Marcinków mam kilka różnych, ale raczej słabo u mnie kwitną. Poza kilkoma wyjątkami. Ten biały to siewka i faktycznie ma dość spore kwiaty, dlatego go uwieczniłam. Jest z tych wyższych. Jesteś nim zainteresowana?

Obrazek - marcinki
Obrazek Obrazek - powojnik JP II
Obrazek - bodajże "Czechowski"
Obrazek - przypołudniki też jeszcze próbują kwitnąć
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu ja dopiero "raczkuję" w temacie chryzantemowym. Chucham i dmucham na te moje królewny, ale chyba dwie stracę (choroba grzybowa). Pozostałe zapowiadają się nieźle. Jeżeli na wiosnę obudzą się, to jestem chętna na wymianę.
Sporo masz astrów ;:oj . Wszystkie są śliczne. Chętnie przygarnę białego, ale i będę się uśmiechać też do Ciebie o te bladoróżowe. Po nowym roku założę swój wątek i może coś sobie u mnie wybierzesz w zamian.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo pewnie i u Ciebie weekend był pod znakiem deszczu bo u mnie okropnie wiało i dość często padało. Wielkie zamieszanie z tymi chryzantemami , zamiast cieszyć się ich kwiatami dociekamy ich imion drążąc temat do skutku... :;230
Każdego roku twoje kwiatowe puzle jest coraz większe - brawo !!!
Hortensję piłkowaną Blue Bird zapisałam i czekamy do wiosny.
W zamian coś z chryzantem - czy teraz muszę zarezerwować czy zimą na spokojnie ?
Ten złocień czerwonawy ciut inny to może odmiana 'Innocence' bo tez ma różowe pojedyncze płatki podobnie jak Clara i gatunek . Gdzieś zapisałam sobie wszystkie informacje o grupie Z. czerwonawego i odmianach ... wcięło bo nie mogę znaleźć .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko z niecierpliwością czekam na Twój wątek by zobaczyć wszystkie pięknoty jakie zgromadziłaś. Teraz tylko tu i ówdzie można coś znaleźć. Odnośnie chryzantem niewiele Ci pomogę. Niestety ja swoje raczej zaniedbuję i dopiero jesienią przypominam sobie, że mam i cieszę się. Temperatury są jednak jeszcze przyzwoite i może warto zrobić oprysk środkiem grzybobójczym...Marcinkom chyba pozawiązuję wstążeczki na znak, że je chcesz. Wiosną bez tego trudno będzie je znaleźć i rozróżnić :wink: Za chryzantemy trzymam kciuki i liczę na wymianę.
Krysiu dobrze wiedzieć co się ma w ogrodzie :wink: Jednak od nazwy ważniejsze jest to czy roślina chce u nas rosnąć. Na hortensję już się cieszę :tan Dziękuję. Chryzantemy wybieraj na spokojnie. Nie ma pośpiechu. Do wiosny daleko, a zima i tak pewnie zrobi selekcję naturalną. Może masz rację, że to "Innocence". Niestety nie jest łatwo znaleźć wiarygodne informacje o tej grupie.
Obrazek - tej po reanimacji udało się zakwitnąć - choć była obawa, że ją stracę
Obrazek - jedna z późniejszych - dopiero zaczyna
Obrazek - trio za kuchennym oknem
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo popatrz u mnie na chryzantemy bo może którejś nie masz i będzie okazja dołożyć do przesyłki.
Chyba też zrobię taki kolaż i będzie wygodniej.
Bukiecik prześliczny , przynoszę też z działki swoje ale przez pierwsze 2 dni stoją za oknem i tylko od czasu do czasu przenoszę do mieszkania aby przyzwyczaić do temperatury.
Po takiej stopniowej aklimatyzacji stoją w wazonie bardzo długo .
Czy masz rozchodniki - mam na myśli te wyższe nie skalniaki ?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu od Ciebie na pewno chciałabym "Honey". Co jeszcze? Nie wiem, popatrzę. Kolaż to świetny pomysł. Te chryzantemy u mnie za oknem to rosną w doniczce. Kupiłam na rynku taki mix do ozdoby. Niektóre z odmian idealnie nadają się na kwiaty cięte. Rozchodników kilka wyższych mam. Same najpopularniejsze. Dwa z nich rosną u mnie od lat i chyba czas pomyśleć o odmłodzeniu ich.
Nie tylko chryzantemy kwitną, choć one są teraz najbardziej widoczne
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podziwiam Twoją kolekcję chryzantem, co jedna to piękniejsza ;:oj u mnie sporo wypadło i biję się z myślami ,czy jest sens kolejne wprowadzać do ogrodu a później rozpaczać po ich stracie , no nie wiem nie wiem :roll: Dzisiaj po raz pierwszy od dawna popracowałam sobie w ogrodzie , pogoda znośna , powrót go chaty był baaardzo ciężki :roll:
Dziecię mnie rozbawiło , spytała jak daleko jest do Starego Pola :shock: a teraz wieczorkiem sprawdziła trasę i obliczyła ile spalimy jadąc tam ;:306 Myślałam , że tylko ja mam nierówno pod sufitem i jakże się myliłam .Powiedziała , że nie wyobraża sobie nie być na targach a skoro ich u nas nie ma więc ....także jest możliwe , że wiosną się spotkamy o ile zdrowie dopisze .
Kończy Ci się laba , znaczy praca praca :tan
Miłego ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”