Początki lotiel- czekając na niespodzianki
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: początki lotiel- czekając na niespodzianki
daje sobie rękę uciąć, ze zostawiałam tutaj swój wpis i pojęcia nie mam czemu zniknął
w każdym razie śliczna i wcale nie mała kolekcja
a co więcej, widzę, ze cały czas się sukcesywnie rozrasta
w wolnej chwili napisz coś więcej o tym jak traktujesz swoje storczyki, jak o nie dbasz, gdzie stoją itp. 
- lotiel
- 10p - Początkujący

- Od: 18 wrz 2013, o 20:49
Re: Początki lotiel- czekając na niespodzianki
miała być cambria lub ludisia, jest dendrobium.... wieczorem wstawię zdjęcia, bo mam do Was kilka pytań o tą roślinę.
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- kamikami26
- 1000p

- lotiel
- 10p - Początkujący

ok, to teraz czytam, co z tym cudem zrobićkamikami26 pisze:Mi to wygląda na keiki
- kamikami26
- 1000p

- lotiel
- 10p - Początkujący

na kwiaty czekać, na korzonki czekać... liczyłam na jakąś "akcję" ;))kamikami26 pisze:Czekać na korzonki
Oj rozrasta się... mam za mało parapetów ;)Dufin pisze:daje sobie rękę uciąć, ze zostawiałam tutaj swój wpis i pojęcia nie mam czemu zniknąłw każdym razie śliczna i wcale nie mała kolekcja
a co więcej, widzę, ze cały czas się sukcesywnie rozrasta
w wolnej chwili napisz coś więcej o tym jak traktujesz swoje storczyki, jak o nie dbasz, gdzie stoją itp.
Jeśli chodzi o moje storczyki, to dbam o nie w sposób umiarkowany. Po przeschnięciu podłoża kąpię je w przegotowanej odstanej wodzie z połową zalecanej dawki nawozu (biopon). Czasem przecieram liście wodą z cytryną. Myślę nad tackami z keramzytem lub nawilżaczami powietrza na sezon grzewczy.
W pokoju stoją na parapetach i jeden na stoliku między oknami. Okna są narożne, na wschód i południe, ale na szybach są folie przeciwsłoneczne, więc światło jest mocno rozproszone. W kuchni (okno południowe) jest storczyk na stole, ok. 1,5m od okna. Ale właśnie przekwitł, więc muszę go gdzieś przetransportować.
Nie wiem, co zrobić z dendrobium. Wyczytałam, że teraz (po przekwitnięciu) powinnam postawić je w chłodnym miejscu (rozszczelnione okno bez grzejnika) i nie podlewać (do grudnia?). Ale czy dotyczy to też sytuacji, kiedy czekam na korzonki keiki?
Jedyne okno bez grzejnika mam w łazience (strona zachodnia). Na oknie do 1/3 wysokości jest folia mleczna. To okno się nadaje? Co z wilgocią w łazience (chociaż to chyba nie problem, bo dendrobium lubi wilgotne powietrze?) i zmianami temperatury (gorące kąpiele z dużą ilością pary)?
Wow, aż taka różnica w wybarwieniu jest zaskakująca
ładne postępy czyni ^^
ładne postępy czyni ^^
- lotiel
- 10p - Początkujący

Aktualizacja 
1) Białasek odbił na obu przekwitniętych pędach:

2) Ciapek chce i nie chce, niby odbija, niby są pączki, ale straszliwie wolno mu to idzie. Pędu nie zasusza.

3) Biało- różowe ma pączka i dopatrzyłam się dzisiaj nowego liścia.
4) Bladoróżowy kwitnie na jednym pędzie; jeden zasuszył całkowicie; trzeci zostawił. Wypuszcza dwa nowe pędy (na zdjęciu widać tylko jeden, ale drugi jest tuż obok).

5) Przekwitnięta bieda1- są kwiaty

6) Przekwitnięta bieda2- strasznie dziwnie poszedł z pędem, ciągle jakiś pąk usychał, coś się działo złego. W końcu- jest kwiat

I na koniec dendrobium, keiki z korzonkami:

1) Białasek odbił na obu przekwitniętych pędach:

2) Ciapek chce i nie chce, niby odbija, niby są pączki, ale straszliwie wolno mu to idzie. Pędu nie zasusza.

3) Biało- różowe ma pączka i dopatrzyłam się dzisiaj nowego liścia.
4) Bladoróżowy kwitnie na jednym pędzie; jeden zasuszył całkowicie; trzeci zostawił. Wypuszcza dwa nowe pędy (na zdjęciu widać tylko jeden, ale drugi jest tuż obok).

5) Przekwitnięta bieda1- są kwiaty

6) Przekwitnięta bieda2- strasznie dziwnie poszedł z pędem, ciągle jakiś pąk usychał, coś się działo złego. W końcu- jest kwiat

I na koniec dendrobium, keiki z korzonkami:

- lotiel
- 10p - Początkujący

jestem trochę zawiedziona, że są tak do siebie podobne, ale cóż...Dufin pisze:biega 1 i bieda 2 - przecudne kolorki!
- Krychna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- lotiel
- 10p - Początkujący

dziękujęKrychna pisze:Faktycznie są do siebie podobne ,ale śliczne kolorki
reszta tez