Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Jolu, odpoczęłam trochę w pracy, to fakt. Jeszcze udało mi się do lekarza wyjść w trakcie. Wczoraj miałam urlop i super się złożyło. Zaraz szczegóły.

Jadziu, sadziłam z pomocą synka. Tzn., musiałam mu zapewnić atrakcje, bo wiesz taki 4-latek szybko się nudzi. Trzymał więc sadzonki za czubki, żeby prosto rosły. Potem udawał salomot, a ja go łapałam. Tak jakoś zleciał nam czas i udało się jeszcze posadzić co nieco :wink:

Uwaga! Uwaga! Uwaga! Będę mieć ogrodzone całe siedlisko :heja . Sąsiad chyba nie mógł patrzeć na sznurki, które p/sarnom poplątałam i od wczoraj robi ogrodzenie :tan . Mam nawet bramę wstawioną na końcu działki, żebym mogła na spacer wychodzić od razu na pola. No i jak tu nie chwalić takiego sąsiada ;:180 .
Różyczki będą zupełnie bezpieczne :)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Gratuluję !!To bardzo ważne ...wreszcie nic nie będzie Ci niszczyło roslinek.
Podziwiam Twój zapał i energię... normalnie 3 razy czytałam ilość posadzonych iglaków ;:oj Jestes dla mnie tytanem pracy ;:180
Buziaki!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, tak, tak, w sobotę 65 a w niedzielę 15. Nie są to duże świerki oczywiście. Siewki 2-3 letnie. Sadzonki mają po 30-40cm.
Niemniej jednak dołki trzeba było wręcz wyrąbać w darni, wymienić ziemię i dopiero sadzić. Nie robiłam tego całkiem sama, syn pomagał.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to masz super sąsiada ,zaproś go na grila i na ;:136
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Marzenko podziwiam i podziwiam tyle posadzić sadzonek...tytan pracy jesteś...
i co nie czujesz tego w plecach... :?:
..oj wspaniała wiadomość z ogrodzeniem siedliska ...dobry sąsiad ale wiesz mi głupio pewnie mu było
że Ty tak pracujesz a on nie...he ,he dałaś mu przykład... :)
..podałam paczkę ma być jutro wysłana... ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Marzenko kręgosłup nie boli :wit
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Marzenko :wit masz tyle różnych okazów, że aż dech zapiera!! Będę wpadać :wink:
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Marzenko jak czytam o Twoich posadzonych świerkach to się śmieję , czuję się jak bym to sama pisała jakieś 12 lat temu ;:306 ;:306 ;:306 ,za kilka lat będziesz na działce grzyby zbierać :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko, 80 świerkow? :shock:
Neiesamowita praca, zwłaszcza przy przygotowaniu rabat...podziwiam i trzymam kciuki żeby wszystko piękne rosło!
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Marzenko zadziwiasz mnie po raz kolejny ! ;:oj Jestem pełna uznania dla Twojego zapału i ciężkiej pracy ;:180
Efekty będą widoczne już niebawem, bo świerki szybko rosną i są piękne ;:173

Trzymam kciuki, żeby wszystkie się przyjęły i wspaniale rosły !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, witam w końcówce tygodnia... pogoda trochę się popsuła, ale jest ciepło.
Za przyjęcie się świerczków nieustająco trzymam kciuki... no i ta wiadomość z ogrodzeniem siedliska - super! To będzie siatka na podmurówce? Jak planujecie to wykonać?
Pozdrawiam serdecznie,
A
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, cieszę się z powstającego ogrodzenia razem z tobą. Już nie będą wyżerane różyczki. A propo różyczek, dołki zaczęłaś kopać? bo ja planuję na sobotę to przedsięwzięcie rozpocząć, zwłaszcza że chyba jeszcze 5 mi przybędzie od Petrovica jeżeli Kamila mi zamówi...To przede wszystkim ramblery na podmiankę nie-pnących Icebergów...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, na sąsiada złego słowa nie powiem. O co nie poproszę to mam. On sam zaproponował, ze zrobi ten płot, bo ja geodetę opłacałam.

Misiu, mój sąsiad to człowiek o gołębim sercu, zresztą gołębie też hoduje. On pracuje bardzo intensywnie, prowadzi dużą firmę, zarządza sztabem ludzi, daje pracę okolicznym. Ja go cenię i szanuję. Robiąc płot bardzo mi pomoże, wreszcie rośliny będą bezpieczne. On sam też doświadczył zniszczeń w nasadzeniach, wszystkie modrzewie mu sarny zniszczyły. Teraz posadził świerki srebrne.
Po posadzeniu świerków w sobotę ledwo zyłam, niedzielny poranek był ciężki, ale się rozruszałam i w niedzielę dalej do dzieła.
Obiecane cebulki dziś wysłałam, jutro będą.

Jadziu, kręgosłup chyba się wyćwiczył, mięśnie też wyrobione. Ostatnio dość intensywnie pracuję w ogrodzie. Aż boję się zimy, jak się zasiedzę. Wiosną zadyszka gotowa ;:306 . Choć zima przy śniegu będę ćwiczyć :tan

Aniu, witam w skromnych progach i zapraszam częściej ;:196

Marzenko, grzyby, tj.maślaki i zajączki już teraz zbieram, pod sosnami i dębem. Mnie nie było do śmiechu jak otworzyłam karton i zobaczyłam sadzonki ;:145 . Jednak teraz już dumnie patrzę na posadzone świerczki. Och, chciałabym juz je widzieć za te 12 lat ;:224 . Chyba musze jakieś pamiątkowe zdjęcie im teraz zrobić i za rok, potem w kolejnych latach. Zaraz Twoje podejrzę :wit

Kasiu, u Ciebie też rewolucja. Dla świerków nie musiałam nic szykować, posadziłam wzdłuż nieobsadzonej siatki. Wiosną dopracuję wokół nich rabaty, tj. wykoruję inic więcej. To sam koniec działki, tak nic nie planuję robić. Najbliżse otoczenie ma byc kwiatowe. Różankę na dniach musze przygotować. Pergola wreszcie stoi na swoim miejscu.
Po obejrzeniu "kosmicznych zdjęć" doszłam do wniosku, że front działki trzeba "zrobić". Podpatruję więc Ciebie, bo wiosną lub za rok będę się za to brać.

Marysiu, dziękuję ;:196 . Śwerki to taki impuls. Szukałam sosny himalajskiej, one były też w ofercie , więc wziełam mały hurt, 100szt. mam kilka w zanadrzu, jakby któryś, tfu tfu wypadł. Wybrałam serby, bo rzeczywiście są najmniejkłopotliwe ze wszystkich, tolerują suszę i szybko rosną. Muszę chyba jednak poprowadzić do nich wąż z wodą ;:131 . Na najbliższy sezon front działki biorę na tapetę.

Agnieszko, ogrodzenie to będzie siatka na betonowej wylewce. Ja mam zwykłe betonowe płyty na dole i siatkę. Sąsiad robi to lepiej bo wylewa beton w szalunki z desek. Zastanawiam się nad furtką między naszymi działkami, bok ma 140m, więc w przyszłości przy okazji konserwacji będzie łatwiej przechodzić na drugą stronę. Muszę chyba zadzwonić i zaproponować takie rozwiązanie. Furtkę mam, bo kupiłam w komplecie z bramą, która jest zamontowana, żeby było wyjście/wjazd na pola.
Za kciuki za serby ;:196

Jola, dołki zacznę robić chyba dziś, a w sobotę na pewno. Magiczna data, 15.X. się zbliża, więc trzeba koniecznie się przygotować na przyjazd księżniczek. Pergolę wreszcie postawiliśmy tam gdzie ma stać. M ten plan i pomysł przyjął na spokojnie i nawet lekko pochwalił mówiąc, odetnie to jedną część ogrodu od drugiej. Nie było sprzeciwu w każdym bądź razie. Dostałam tylko lekkie opr za przesadzenie katalpy :wink: , ale argument, ze dwie obok siebie rosły zablisko go uspokoił. Szykujmy więc szpadle na sobotę i do kopania :heja . Ja już nic nie domówiłam do tych, które Ci pisałam i tu też podawałam. Powoli kończy mi się miejsce ;:306
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Teraz chyba się postaram częściej zagladać, żeby tylko zdrówko sie prtzestało buntowac.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, a co to choroba Cie jakaś dopadła? Zapraszam często, każdy gośc mile widziany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”