Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Marzenko, w miejscu modrzewia (zwanego psem) nie zmieści się hortensja i szczerze, średnio tam pasuje. Hortensje są dalej w szpalerze. Tutaj powinien być jakiś pienny okaz, najchętniej płaczący, żeby zaznaczał przejście do nowego "pokoju" ogrodowego. Może właśnie buk purpurea pendula? Ale czy on lubi cień? Myślę na głos :wink:
Pani Bestio po ułożeniu ścieżki pod drewno pokaże to miejsce jeszcze raz i będę czekać na sugestię. Tak sobie myślę, że zbyt duża ilość szlaków komunikacyjnych może dodatkowo zagmatwać krajobraz, zwłaszcza, że z założenia ścieżka powinna gdzieś prowadzić ;-)
Rabaty przy nowej ścieżce to otwarta kwestia. Powinna być połączona z tymi od koreanek, a to oznacza że przed 3 koreanki wprowadzę jakieś nowe nasadzenia. Myślę, że będą pasować iglakowe, zimozielone...a co Wy myślicie?
Grażynko, z jedną, ogromną już się pożegnałam, właśnie z tych względów. Tą dostałam w prezencie ;:131 Chciałabym gdzieś ją wkomponować, a gdyby zaczęła chorować to nie zawaham się jej wykopać ;:209
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu nareszcie mogłabyś tego wymarzonego w zeszłym roku buczka na miejscu psa umieścić :uszy Buk purea pendula lubi półcień :heja
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To samo miejsce z innej perspektywy:

Obrazek

Ścieżka by prowadziła przy RH:

Obrazek

Madzia, skoro taka miejscówka by mu pasowała to .... :D
OK. Czyli pies musiałby trafić koło świerka, bo na środku go nie widzę...ewentualnie przy poszerzonej rabacie przed koreankami - tam miałby więcej słońca. Muszę się nad tym zastanowić na żywo ;:209
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kurczę, trochę szkoda przenosić tego psa... on idealnie się wpasował w to miejsce stróżując przejścia do kolejnego pokoju ogrodowego...
Ale to Ty tu urządzisz ;-)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, ja też go lubię w tym miejscu ;:131 Z takim zamysłem - stróżowania - był tu sadzony. Ma jednak sporo cienia i w ciągu roku praktycznie wcale nie urósł... Mogę go jednak tam zostawić na kolejny rok i zobaczyć jak sobie poradzi. Wówczas koło świerka musiałabym wsadzić innego iglaka, w firmie stożkowej. Może kolejnego świerka żeby nie pstrokacić bardziej z odmianami?

Miejsce przyszłej ścieżki - lekkim łukiem wkoło Rh do psa. Widzę przy niej dodatkowe trzmieliny variegata....a wy? Pracę zaczynamy w przyszłym tygodniu ;:65

Obrazek
*moje wątki*
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, ja już się pogubiłam :roll: Jeśli pozwolisz, to poczytam wszystko od początku wieczorem i też trochę namieszam :;230
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Twoja opinia również baaaaardzo mile widziana. Dar kompozycyjny masz bez wątpienia...liczę na pomoc po lekturze tematu ;:196

Dodatkowy pogląd na to miejsce:

Obrazek

A tu dla April fota mojego "gniazdka" - mam 2 sztuki:

Obrazek

Obok mam jeszcze mała kulkę czegoś takiego - też do wykorzystania na nowych kompozycjach:

Obrazek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

oooo czyli kolejne zmiany się szykują ;:oj
cokolwiek zrobisz Kasiu i tak będzie super ;:168
choć ja bym psiaka nie ruszała, dobrze wygląda tam gdzie jest ;:333
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

Marcia ma rację, nie przesadzaj modrzewia. Krótko rośnie w tym miejscu, więc trudno oczekiwać, że od razu zbuduje gęstą fryzurę. No i ma trochę miejsca na rozpychanie się wszerz. ;:209
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Kasiu ja bym się lilaka nie pozbyła, bo to cudowny krzew, mój ma kilka lat.

http://i40.tinypic.com/210edlt.jpg
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Temat przesunięcia modrzewia wynikał z niekorzystnego dla niego stanowiska tj. półcienia przez większość dnia. Samo założenie mi się podoba :D
Odnośnie lilakow - wiem, ze to piękne krzewy, dlatego je sadziłam ;-) Jednak w tym miejscu nie pasują ;:131
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu ależ u Ciebie zmiany się szykują i trwa prawdziwa ,,burza mózgów,, :D :D bardzo ciekawa jestem efektów tych pomysłów i prac, kibicuję i będę podglądała ;:196
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

A ja sie pogubiłam... ;:218 wracam kilka stron wstecz, bo utknęłam na opcji "pies w gnieździe"... ;:306
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ciekawa jestem efektów ;:oj
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Witaj, Kasiu! Nie pamiętam czy pisałam już w Twoim wątku, ale na pewno czytam regularnie i jestem w temacie.
Ja właśnie przesadziłam podobnego modrzewia w półcień, bo bardzo mu nie służyło słoneczne stanowisko - słońce wysuszało i przypalało delikatne igiełki. Twój poza tym teraz nie musi konkurować o wodę, bo widzę, że nie ma w sąsiedztwie większych krzewów i drzew. A modrzewie lubią stanowiska wilgotne, choć przepuszczalne.

To tyle jeśli chodzi o modrzewia. Przy świerku, po obu jego stronach dobrze wyglądałyby dwa waskie, ciemne cisy kolumnowe np. Wojtek. Same w sobie są piękne, wyglądają jak rzeżby, idealnie komponują się jako eleganckie dodatki do róż, poza tym wróżniałyby się ciemną zielenią na tle świerka.

Jodła na tę chwilę jest zgrabna i dosyć wąska, ale w przyszłości będzie szersza (podobnie jak świerk, zresztą), dlatego wez to pod uwagę, gdy będziesz planowała dodatkowe nasadzenia. Jodła, podobnie jak świerk, mające swoją regularną formę niekorzystnie, w przeciwieństwie np. Do sosen, wyglądają z podciętymi u dołu gałęziami, co nie znaczy,że nie można tego robić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”