Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Białobok przy jodle i jasna kulka będzie ok. Białobok faktycznie lekko zbacza z pionu :wink: , ale to w takim trójkącie może fajnie wyglądać. Jedyna wada tego drzewka to jego cena niestety. Duży okaz to naprawdę rzadkość i spory wydatek a mały dłuuuugo rośnie.
Do świerka pies z dredami i ta jasna kulka, którą masz. Jaka to odmiana?
Lilaki adoptuję z wielką przyjemnością, ale naprawdę przemyśl to jeszcze, czy nie będą pasowały do środka trójkąta jodłowego? :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to widzę, że dyskurs szybko się nie zakończy a opcji będzie tyle, że trudno będzie Ci wybrać. :uszy
Dla mnie dobrze jest jak jest, ale taka dola ogrodnika, że kiedy już wszystko pasuje to zmienia się koncepcja i znów wszystko zaczyna się od nowa. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zamiast Białoboka może być Isseli, on jest równo kolumnowy....są w szkółce Szmita.
A o buku to tak wtrąciłam bo kolorek ładnie z wymienionymi wyżej się komponuje...To raczej projekcja tego co sama planuję u siebie ;:223 instynktownie przenoszę te obrazy do innych ;:306
Ale namieszałam, lepiej już się ograniczę do podczytywania ;:304
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

Tak, Iseli Fastigiate jest wąziutki, szybko rośnie, ma piękny kolor i sąsiedzi się nim zachwycają 8-)
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Kasiu a może z tyłu róż jakieś większe trawy robiły by za drugi plan i zimą ładnie by wyglądały jakie wykopywanie róż absolutnie !! czerwonych przysunąć chyba nie bardzo bo przy łuku masz blady róż to kolorystycznie by nie grało. Iglaki jak najbardziej tylko nie za duże jeden domiunujący wystarczy może płożący i coś do tego.....? ;:168
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, nie mieszasz jeno pomagasz ;:209 Bordowy akcent i mnie tu pasuje, bo dalej są bordowe pęcherznice przy płocie i fajnie nawiązuje. Dlatego za świerkowymi kulami na sztamach (czyt. pięcioraczki) posadziłam śliwowiśnię :D
Do świerka muszę zastanowić się nad psem, miałby tam dużo słońca..Pięcioraczki dobrze wyglądają koło koreanek, tak mi się przynajmniej zdaje i nawiązują do świerka w kącie, ale to jeszcze do przemyślenia. Do szmita mam nieco daleko, ale wokoł sporo dobrze zaopatrzonych szkołek więc rozejrzę się jeszcze za jakimś ładnym stożkiem iglakowym do jodły. Ogólnie to mam afekt do cisów.. ;:167 Kulka poniżej, czyli gniazdko świerkowe powinno być ok, zwłaszcza, jeżeli powtórzę ten motyw koło świerka.
Grażynko, ale jaka to przyjemna i twórcza dyskusja ;:138
Madziu, zobaczę jak z dostępnością iglaków w typie białoboka, aczkolwiek wolałabym coś regularnego tutaj, szukam porządku i harmonii w centralnym miejscu trawnika ;:170 Poza tym musi być przynajmniej połowy wysokości jodły żeby efekt był ok.
Ta kulka, o której mówię gniazdko, wygląda jak ten Twój Nidiformis, pokażę foty później.
Pani Bestio, jak dobrze, że jesteś! Twoje zdroworozsądkowe podejście bezcenne ;:180 Trawnika ubędzie, bo od wejścia do psa będzie kamienna ścieżka. Kursujemy tamtędy zimą po drewno, więc to naturalny szlak komunikacyjny w ogrodzie. Poza tym ścieżka otwiera możliwości rabatowe... ;:224 Tylko nie wiem czy iść w regularność i zrobić koło wokół jodły na całości czy nieregularne fale.
Pokażesz mi tego Iseli..? ;:131
Isiu, dzięki za głos w dyskusji! ;:196 Z różami masz racje, dokładnie o to chodzi. Trawy chętnie, ale miejsce w deficycie..chyba, ze kolejne pęcherznice wylecą i za koreankami wiktram miskanty...
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Gdyby miały pęcherznice wylecieć, to ja bardzo chętnie je złapię do siedliska :wit , a propo latania, widziałaś siedlisko z satelity?
Pani Bestia
200p
200p

Post »

Moim zdaniem lepiej unikać regularności, ale ja jestem zwolenniczką wiejskich i naturalistycznych ogrodów. Odnoszę wrażenie, że te wszystkie symetrie, koła, prostokąty itp. powodują jakąś łańcuchową reakcję i wszędzie potem widzimy bałagan - bo badylek wystaje, bo obwódka nie przycięta, bo kolorów za dużo... Ja mam schizę w drugą stronę, likwiduję na ogrodzie wszystkie regularności oprócz warzywnika - ale to już inna historia... Niestety , nie znalazłam w zasobach zdjęciowych godziwej fotografii Iseli Fastigiate, ale rzuć okiem na ten kalejdoskop wujka G.https://www.google.com/search?q=iseli+f ... &tbo=u&sou może dasz się namówić 8-)
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W miejscu na lewo Coniki widzę innego iglaka - psa? Czy stożek? Conicę zostawiać czy wykopać?

Obrazek

A tutaj gniazdko:
Obrazek

Ostrogowiec już przesadzony na tył, pod czerwone róże pnące :) Irgi za plecami róż tez już wykopane. Tam planowałam 3 WC - ale teraz się waham ;:131

Pani Bestio, tutaj ciężko będzie uniknąć symetrii całkowicie, bo rabata jest na planie koła i jak zacznę w nim ciąć fale to z trawnika nic nie zostanie :roll: Ogólnie w ogrodzie wszędzie mam fale, a nasadzenia raczej naturalistyczne i wystające patyczki czy nieregularności wcale mnie w oczy nie kolą ;-) Rozumiem zatem Twoje upodobanie do takiego typu ogrodu.
Mam jednocześnie słabość do obwódek - zwłaszcza bukszpanowych i lawendowych, które zaspokajają chwilowo moje pragnienie harmonii i uporządkowania ogrodu, bez nadmiernej formalizacji.
Jejciu, ale bełkot ;:223 Czy ktoś to rozumie? ;:219

ps. a Czy ten Iseli nie jest zbyt niebieski do jodły?
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ścieżka, o której piszę, ma prowadzić od chodnika przy wejściu, do tego miejsca przy psie:

Obrazek

Więc przy okazji rodzi się możliwość zrobienia rabaty przy ścieżce od strony koreanek. Tu chciałabym cisy - na pniu, stożek i kulki :D

A jak pies pójdzie koło świerka, to co w miejsce psa? To miejsce jest dosyć cieniste...

Obrazek
*moje wątki*
Pani Bestia
200p
200p

Post »

Iseli jest bardzo świetlisty, no i ma dość osobliwą budowę. Wiadomo również, że nie może być posadzony zbyt blisko jodły bo ona będzie przybierać również wszerz. Ścieżkę proponuję poprowadzić w stronę jodły 8-) Ogólnie widzę u Ciebie wielkie poszerzanie rabat i ubywanie trawnika ;:303
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bestio, ale ta ścieżka ma być po drewno ;:306
A które rabaty widzisz do poszerzenia? :lol:
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, jak "psa" stąd zabierzesz, to jakąś hortensję tu wsadź. Konik dość mały przy srebrnym wygląda, ale kiedyś urośnie. Może "psa" do jodły i niazdko też tam, będą bardzo różne formy i kształty ;:131 , ale obwódką z bukszpana to uporządkujesz, choć ona chyba nie powinna byc dookoła, a fragmentem przed psem. A przy świerku srebrnym posadź coś jednorodnego i osiągniesz spokój i harmonię.
Przy ścieżce bukszpany bym powieliła
Pani Bestia
200p
200p

Post »

Ścieżka po drewno to sprawa pierwszorzędna i nie cierpiąca zwłoki. Ja proponuję jeszcze przejście od modrzewia w stronę jodły - miejsce na którym ona rośnie "odregularnić", do tego jakaś rabatka przy ścieżce... nowe zakątki... ;:173
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Conica przyciąga przędziorki i lubi chorować.
Ja bym ją wyautowała chociażby z tego względu, swoje już wywaliłam.
Wiecznie były z nimi problemy.

Jeju, no faktycznie to trudno się juz połapać co jest w tych planach.
Jak tak dalej pójdzie, to dziewczyny tak Ci ogród obsadzą, że ani słonka ani przejścia, ani trawnika nie będzie. ;:306
A pies w gnieżdzie pod jodłą zostanie........ ;:112
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”