Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- 50p
- Od: 28 cze 2007, o 15:47
-
- 50p
- Od: 27 maja 2007, o 18:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję wszystkim za porady - wielka szkoda ,że drzewko umiera a miało w tym roku już 2 /słownie :dwie/ czereśnie - rośnie drugi sezon. Odczekam jeszcze trochę i sprawdzę korzenie żeby dociec czy podgryzienie było przyczyną porażki. Oczywiście napiszę o tym na forum. Pozdrawiam znad Wielkich Jezior Mazurskich .
Teresa
Teresa
Robaczywe czereśnie
W tym roku cieszyłem się z czereśni,a mam średnio-późne(Buttnera czerwoną).W zeszłym roku był robal na robalu,czego nigdy nie było.W tym roku zainteresowałem się ochroną czereśni i walką z Nasionnicą.W dużej mierze pomogły mi tabliczki lepowe,określające intensywność wylotu muszki,oraz informacje Erazma o terminach oprysków.Wszystko razem dało efekt w postaci zdrowych owoców.Pozdrawiam.Ryszard.
Robaczywe czereśnie
Kaja;szkoda,że Twoja praca poszła na marne,ale test na robale,trzeba było zrobić przed drylowaniem.Odsypać np:1kg.czereśni i zamoczyć.Ja dwa lata temu, zdrowo pojadłem nim się zorientowałem że są robale.żONA śmiała się,że utyłem.I tak to jest.Pozdrawiam.Ryszard.
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chora czereśnia
Byłam u swojej koleżanki i zobaczyłam taką czereśnię . Ładnie rosła przez kilka lat . W tym roku ładnie owocowała a teraz coś zaczęło się z nią dziać . Może ktoś podpowie czy jest jeszcze szansa na jej uratowanie . 

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co mi je czereśnie
Wczoraj zauważyłem, że coś 'wcina' mi czereśnie. zauważyłem w godzinach wieczornych całego zielonego robalka przypominającego biedronkę/stonkę (grzbiet lekko zaokrąglony). pobiegłem szybko po aparat ale niestety nie był zbyt fotogeniczny i uciekł. co to może być za szkodnik i jak go zwalczyć?

Pozdrawiam. Mirek.