Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
wciornastek
50p
50p
Od: 28 cze 2007, o 15:47

Post »

Tak mogą być gryzonie konsumujące korzonki i robiące podkopy. Moze tez jednak byc coś innego. Obawiam się, że ta czereśnie jest death, ale jak ją wykopiesz dobrze pooglądaj korzenie.
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za porady - wielka szkoda ,że drzewko umiera a miało w tym roku już 2 /słownie :dwie/ czereśnie - rośnie drugi sezon. Odczekam jeszcze trochę i sprawdzę korzenie żeby dociec czy podgryzienie było przyczyną porażki. Oczywiście napiszę o tym na forum. Pozdrawiam znad Wielkich Jezior Mazurskich .
Teresa
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Okazało się, iż owoce mało że nie spadły, to nawet dojrzały i chociaż zniekształcone troszkę- nadawały się do jedzenia bez oporów. Nie stosowałem żadnych zabiegów.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Robaczywe czereśnie

Post »

W tym roku cieszyłem się z czereśni,a mam średnio-późne(Buttnera czerwoną).W zeszłym roku był robal na robalu,czego nigdy nie było.W tym roku zainteresowałem się ochroną czereśni i walką z Nasionnicą.W dużej mierze pomogły mi tabliczki lepowe,określające intensywność wylotu muszki,oraz informacje Erazma o terminach oprysków.Wszystko razem dało efekt w postaci zdrowych owoców.Pozdrawiam.Ryszard.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Dostałam od znajomych 2 kosze czereśni.Sprawdziłam kilka i nie widziałam robaków. Wydrylowałam wszystkie i dopiero zobaczyłam co się dzieje.Zalałam wodą i zaczęły wypływać w ogromnych ilościach.Wszystko wylądowało w śmieciach, a tyle się napracowałam.
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Robaczywe czereśnie

Post »

Kaja;szkoda,że Twoja praca poszła na marne,ale test na robale,trzeba było zrobić przed drylowaniem.Odsypać np:1kg.czereśni i zamoczyć.Ja dwa lata temu, zdrowo pojadłem nim się zorientowałem że są robale.żONA śmiała się,że utyłem.I tak to jest.Pozdrawiam.Ryszard.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Chora czereśnia

Post »

Byłam u swojej koleżanki i zobaczyłam taką czereśnię . Ładnie rosła przez kilka lat . W tym roku ładnie owocowała a teraz coś zaczęło się z nią dziać . Może ktoś podpowie czy jest jeszcze szansa na jej uratowanie . Obrazek
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem to już trup, patogeny grzybowe zaatakowaly drewno - roślina do usunięcia łącznie z karpą korzeniową - całość do spalenia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, i nic nie sadzić owocowego w tym miejscu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

maryann pisze:Tak, i nic nie sadzić owocowego w tym miejscu.
I nawet ozdobnego z rodziny różowatych.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co mi je czereśnie

Post »

Wczoraj zauważyłem, że coś 'wcina' mi czereśnie. zauważyłem w godzinach wieczornych całego zielonego robalka przypominającego biedronkę/stonkę (grzbiet lekko zaokrąglony). pobiegłem szybko po aparat ale niestety nie był zbyt fotogeniczny i uciekł. co to może być za szkodnik i jak go zwalczyć? Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07

Post »

Zielony robak/żuk? Może tarcznik zielony, albo złotka jasnotowa. Bez foto trudno powiedzieć. :roll: :)
Pozdrawiam
Kasia

"Zielonym do góry!"
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

chodzę codziennie jak tylko mogę i nie zauważam żadnego szkodnika, czy mogę czymś profilaktycznie popryskać by odstraszyć 'zjadacza' mojej czereśni?
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Z tego zrozumiałem, że mam popryskać Talstarem 100EC. Czy owadofox może być, bo mam akurat w domu?
Pozdrawiam. Mirek.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”