Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Jacku aż Ci zazdroszczę lubię tak piękne miejsca .
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Proszę o więcej zdjęć pięknotki! ;:oj
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Janko, ja ożankę mam (nawet dwie) ale nie wpadłbym, że nadaje się do strzyżenia ;:oj A właśnie - dziś dostrzegłem pierwszy kwiatek na ożance :tan To roślina zimozielona więc czasem dostaje zimą w kość. Ostatnia okazała się łaskawa i pozwoliła jej się rozrosnąć. Wkrótce ją pokażę.
Twoje pięknotki, skoro nie owocują, to mogą być tego samego rodzaju.

Geniu, dziękuję. Dla mnie była to miła odskocznia od własnego grajdołka 8-)

Przemku, nie mam więcej zdjęć pięknotki :oops: Zresztą inne rośliny czekają na pokazanie 8-)

Dziś wreszcie piękne słońce i zimowity chętnie pozowały. Ostatnia chwila, by je ująć w całości:
na początku botaniczne. Cieszę się, że je posiadam, bo zostały wyparte przez odmiany, a jako jedyne tworzą nasiona (nie sadzić, gdy są dzieci - nasiona śmiertelnie trujące!!!)
Obrazek

kępa białych mocno się rozrosła więc w przyszłym roku czeka ją przesadzenie
Obrazek

zawziąłem się, by znaleźć nazwę odmiany moich najpopularniejszych (rozłożyły się, bo już przekwitają; kwitły prawie 3 tygodnie!)
Obrazek
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JACKU dziękuję że pokazałeś tak piękne widoki samo to że wkleiłeś dla forumowiczów. :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, cieszę się, że się podobało 8-) Ja też w wielu pięknych miejscach nie byłem i poznaję je dzięki zdjęciom i relacjom forumowiczów ;:4

Późne astry rozkręcają się, choć największy ich wysyp jeszcze przed nami:
astry nowoangielskie źle wyglądają, jak jest mokro; kwiaty są potargane i posklejane. Dopiero w tym tygodniu pokazują swoją urodę kolejne odmiany
Obrazek

Obrazek

to dość częsty widok, bo astry te przyciągają owady a do tego dość mocno pachną
Obrazek

najniższy z moich angielek; jest bardzo zwarty inie łysieje od spodu
Obrazek

ale najefektowniej prezentuje się teraz ten aster
Obrazek

niskie astry też zaczynają pokaz; ten ma bardzo mocny kolor
Obrazek

i na koniec moje astry nowobelgijskie. Poimo iż bez nazw odmian (szkoda :( ) - godnie reprezentują swój gatunek
Obrazek

Obrazek

.... i jak tu nie lubić jesieni? ;:3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Tak, jako dziecko pamiętam mnogość tych krzewów wszędzie, pięły się bardzo wysoko po starych budynkach.
Lubię zimowity, ale boję się bo są całe niesamowicie trujące i powinno się je w rękawiczkach sadzić ;:oj Ten Twój fioletowy faworyt imponujący ;:138
No ale astrami mnie powaliłeś totalnie, jęki wydawałam oglądając :;230
A ktoś mi pisał ,że ma jednego astra i o niego dba :twisted:
Za tego pierwszego ciemnofioletowego nowoangielskiego to bym dużo dała....
Może sprzedasz mi kawałek na wiosnę ;:180 :oops:
Ciekawa jestem, którego siewki mi przysłałeś w paczce ;:3
A ja mam takiego dziwnego z działek, nie chcę zapeszyć, bardzo niecodzienny kolor ma.
Myślę, że będzie unikalny pastelowo różowy lub biały a to raczej rzadkość wśród novoangliae.
Wszystkie marcinki bardzo piękne :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Astry u Ciebie jak widać szaleją.
Moje jeszcze w pąkach i trochę jakby podmrożone.
Zimowita miałam tylko jednego i gdzieś przepadł na amen.
Chyba miał za mokro. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku astry masz przepiękne, dużo odmian i śliczne kolorki..... ten ,,Nanus,, niesamowity.... taki delikatny ....przypomina mi pokrojem i kwiatuszkami nachyłki 8-) a i ten różowiutki prześliczny ;:167
Ja nigdy nie mogę zapamiętać różnic po między nowoangielskimi a nowobelgijskimi :roll: ..... to znaczy różnice pamiętam, ale nigdy nie pamiętam, które są które :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelagio, już sprostowałem u Ciebie w wątku; oczywiście astrów nowoangielskich mam więcej niż jednego, bo to jeden z podstawowych gatunków.
Fioletowego 'Constance' miałem cały czas w wątku sprzedażowym i nikt go nie chciał (wiem, nikt nie widział zdjęcia). W końcu się wkurzyłem i podarowałem go kilka dni temu komuś. Postaram się znów zrobić sadzonkę w następnym roku, bo naprawdę kolor ma wyjątkowy jak na astry.
Rozsiał się obficie aster 'Harrinton's Pink' i tego prawdopodobnie dostałaś. Ale od Geni też go masz więc będziesz miała więcej :D
Wiem - zimowity są trujące. Nawet sprawdziłem, ile wynosi dawka śmiertelna - 6g nasion. Ale prawdziwości tej informacji sprawdzał nie będę więc spokojnie :twisted:

Grażynko, astry nie boją się chłodów więc nawet lekkie przymrozki krzywdy im nie zrobią. Ale te Twoje faktycznie późniejsze, bo u mnie też jeszcze nie kwitną.
Zimowit zgnił u Ciebie? :shock: A ja właśnie czytałem, że lubią wilgotne stanowiska. Teraz już wiem, dlaczego u mnie takie dorodne.

Agness, bardzo dziękuję 8-) Astry pięknie kolorują teraz ogród i to w innej palecie kolorów niż pozostałe jesienne kwiaty.
'Nanus' jest zwarty, nie rozłazi się, obficie kwitnie - aster idealny! 8-)
Różnica między astrem nowoangielskim a nowobelgijskim jest łatwa do uchwycenia; pierwszy ma listki owłosione i nie rozłazi się, drugi - listki gładkie, błyszczące i rozłazi się.

Złamię zasadę, której trzymam się w tym roku - nie będzie kolejnej serii ani portretów roślin tylko plany ogólne. Chcę pokazać, że jesień z powodzeniem może konkurować z wiosną i latem. Przynajmniej u mnie 8-) :
z siewek dzielżanów zrobiła się kolorowa łąka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku masz ładnie uporządkowane rabatki. Pomimo przebarwiających się liści Twój ogród nadal jest kwitnący i kolorowy.
Kolekcja astrów robi wrażenie. A 'Nanus" jest cudny. Czy można jeszcze przesadzać te kwiatuszki? Muszę przenieść dwie kępy na nowe miejsce.
Mam jeszcze do Ciebie prośbę. Czy pomógłbyś mi nazwać tego złocienia http://i1132.photobucket.com/albums/m56 ... 9746b8.jpg ?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Jacku, jesienne plany ogólne wspaniałe ;:215 Jesień u Ciebie z powodzeniem może konkurować z innymi porami roku ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Zimowity i u mnie pięknie kwitną biały mi zginął ..Marcinki ślicznie dekorują ogród . u mnie tez po przymrozkach tylko aksamitki zostały . Widzę jeszcze u ciebie nie rozkwitnięte marcinki pewnie ode mnie bo moje też jeszcze w pąkach chociaż jasno liliowy już ma kilka kwiatów .. Twoje te nawet malutkie ładnie zakwitły a ja już się cieszyłam że są karłowate i miałam je posadzić na początku rabaty a tak pójdą na koniec ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Astry i trawy dają teraz czadu :)
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Wielkie brawa i podziękowanie że złamałeś zasadę ,piękne rabaty ,a kamienie świetnie wyglądają wśród roślin i dłużej utrzymują wilgoć .Astry powalają kolorami, a Gawędkę jeszcze masz .
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Jacku,u Ciebie jeszcze bardzo kolorowo w ogrodzie tyle kwitnących kwiatów masz duzo jesiennych kwitnących kwiatów ,mój ogród bardziej kolorowy latem .Nie da się wszystkiego pomieścić. I MAŁA POWIERZCHNIA ,jesienią zlikwidowałam warzywniak ,jestem w przygotowaniu nowej rabaty nie wiem czy uporam się bo coraz zimniej i trawnika ubędzie :roll:
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”