Kawon ( arbuz ) - część 4
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Zbierajcie nasiona bo chętnych jest sporo!!!
Swoją drogą czy ta odmiana jest dostępna w sklepach? Nie widziałem nigdzie żółtych arbuzów.

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
ja nie pogardzę żadną odmianą także kto może niech wyśle 

....hmmm....to nie prościej kupić w markecie ! Ja tak zrobiłam i porosły 8 kilowe.....BobejGS pisze:ja nie pogardzę żadną odmianą także kto może niech wyśle
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Nie ma za co
Oczywiście, że jest dostępna. Nasiona "Złotych Wolic" sprzedaje Legutko. Także na pewno dostaniesz je w jakimś lepszym sklepie ogrodniczym ;) Ja mam nasionka "ZW", ale nie wiem jaką mają zdolność do kiełkowania i poza tym rosły koło nich inne arbuzy, także nie daję gwarancji, że wyjdą akurat te arbuzy, na których nam zależy.

Oczywiście, że jest dostępna. Nasiona "Złotych Wolic" sprzedaje Legutko. Także na pewno dostaniesz je w jakimś lepszym sklepie ogrodniczym ;) Ja mam nasionka "ZW", ale nie wiem jaką mają zdolność do kiełkowania i poza tym rosły koło nich inne arbuzy, także nie daję gwarancji, że wyjdą akurat te arbuzy, na których nam zależy.

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- 500p
W przyszłym roku będę miał poletko arbuzowe:)
sklepowe nie sklepowe i tyle odmian ile zdobędę.

- Marcoo16
- 1000p
Noovanyavala pisze:tyle odmian ile zdobędę.

Pozdrawiam Marek
-
- 500p
Mam półtorej kulki, bardzo dobrego czerwonego arbuza w domu, ma bardzo ale to bardzo ciemną zieloną skórkę ale prawie wcale nie ma pestek!!:( Strasznie mi smakuje a jak już są pestki to małe takie nie arbuzowe trochę. Może to jakaś hybryda bezpestkowa. Wieczorem zamierzam trochę skroić także może znajdę kilka oby dużych dorodnych nasionek na przyszły rok:)
- Marcoo16
- 1000p
Jeśli nasionka będą dobrze wykształcone, to jak najbardziej wybrać i wysiać w następnym roku 

Pozdrawiam Marek
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie: czy ktoś hodował arbuz japoński może? Cena nasion dość wysoka (ok 7zł za 3 sztuki). Niestety nie posiadam szklarni czy tunelu. Się zastanawiam czy da radę go wyhodować najpierw w doniczce a potem w gruncie. Ewentualnie pod oknem (okno położone na grządce, podniesione).
-
- 500p
To ja się dołączę i zapytam jeszcze, czy wy swoje arbuzy zaczynacie hodować w doniczkach i wsadzacie w maju do ziemi czy zaczynacie od razu w ziemi?
- Marcoo16
- 1000p
Czy chodzi o "Arbuza japońskiego żółtego" ? Bo jeśli tak, to hodował go jeden z naszych forumowiczów - artur1968.
Przejżyj sobie chociaż kilka stron naszego wątku. Zobaczysz, że tak jak np ja, arbuzy można upawiać w gruncie bez zbytnich udogodnień wobec niego.
Wszyscy są sceptycznie nastawieni względem uprawy arbuzów w Polsce, a jeśli już tak, to trzeba stanąć na głowie, żeby sie doczekać chociaż jednego nędznego owocu. BZDURA! Arbuzy się udają w naszych warunkach. Jeśli poświęcimy im troszkę czasu, to na pewno będziemy mieli efekty.

-- 24 wrz 2013, o 19:19 --
Oczywiście, że przygotowujemy rozsadę. Arbuzy wysiewamy do doniczek w terminie 15-30 kwietnia, a następnie podrośnięte sadzonki sadzimy po 15 maja.
Przejżyj sobie chociaż kilka stron naszego wątku. Zobaczysz, że tak jak np ja, arbuzy można upawiać w gruncie bez zbytnich udogodnień wobec niego.
Wszyscy są sceptycznie nastawieni względem uprawy arbuzów w Polsce, a jeśli już tak, to trzeba stanąć na głowie, żeby sie doczekać chociaż jednego nędznego owocu. BZDURA! Arbuzy się udają w naszych warunkach. Jeśli poświęcimy im troszkę czasu, to na pewno będziemy mieli efekty.

-- 24 wrz 2013, o 19:19 --
Oczywiście, że przygotowujemy rozsadę. Arbuzy wysiewamy do doniczek w terminie 15-30 kwietnia, a następnie podrośnięte sadzonki sadzimy po 15 maja.

Pozdrawiam Marek
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ale bezwzględnie najpierw sadzonka w doniczce - siew ok. 15 kwietnia. Ja po pierwszym roku doświadczenia, będę wysadzała dopiero w drugim tygodniu czerwca, przedtem będę przesadzała z 0,5l pojemnika do większej doniczki i trzymała tą doniczkę w cieple (w szklarni). Arbuzy i melony lubią bardzo ciepło i nie lubią dużo wody w początkowym okresie. Miałam Rosario i Złoto Wolicy. Rosario po opadach i wiosennym chłodzie padły, natomiast Złoto Wolicy, chociaż odchorowało, przeżyło. Potwierdzam, że bardzo smaczny arbuzik.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Marcoo16 ja wiem, ale widziałam w sklepie internetowym te nasiona, tylko tam pisze wyraźnie, że siew do tunelu. Na zdjęciu jest przekrojony i ma biały miąższ z czarnymi pestkami (wydaje mi się, że skórkę ma zieloną po tym zdjęciu, ale nie mogę być pewna). Piszą, aby z tunelu przesadzić do gruntu w maju i nakryć agrowłókniną. Tylko ja nie mam tunelu - mam piętro od strony południowej w domu, z dużym oknem i dlatego pytam czy ktoś go hodował może w taki sposób właśnie, bo szkoda mi kupić nasiona jeśli nie dam rady z nim.
A że są u nas arbuzy to ja dobrze wiem, bo w mojej okolicy przy drodze stoją i je sprzedają. W tym roku miałam siać ponownie, ale wypadło z głowy
Więc muszę czekać do wiosny. W zeszłym roku zasiałam, ale po przesadzeniu za długo "stały" i nie obrodziły. Ale znalazłam dla nich inne miejsce, bardziej osłonięte i słoneczne.
A że są u nas arbuzy to ja dobrze wiem, bo w mojej okolicy przy drodze stoją i je sprzedają. W tym roku miałam siać ponownie, ale wypadło z głowy

-
- 500p
W takim razie potrzebne mi będzie kilkadziesiąt donic
Powiedzcie proszę czy 1m2 na jedną roślinę wystarczy, a może można więcej? Miałem jedna roślinkę w tym roku maława była a arbuz urósł 2cm i nastała jesień. Ale przyszły rok będzie lepszy:)

Powiedzcie proszę czy 1m2 na jedną roślinę wystarczy, a może można więcej? Miałem jedna roślinkę w tym roku maława była a arbuz urósł 2cm i nastała jesień. Ale przyszły rok będzie lepszy:)
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mnie w tym roku też marne porosły, ale moim zdaniem wystarczy taka rozstawa jak u melonów, bo liście nie są wielkie: 1 x 1 m. będzie OK