Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Zbierajcie nasiona bo chętnych jest sporo!!! :D Swoją drogą czy ta odmiana jest dostępna w sklepach? Nie widziałem nigdzie żółtych arbuzów.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

ja nie pogardzę żadną odmianą także kto może niech wyśle :wink:
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

BobejGS pisze:ja nie pogardzę żadną odmianą także kto może niech wyśle
....hmmm....to nie prościej kupić w markecie ! Ja tak zrobiłam i porosły 8 kilowe.....
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Nie ma za co :D
Oczywiście, że jest dostępna. Nasiona "Złotych Wolic" sprzedaje Legutko. Także na pewno dostaniesz je w jakimś lepszym sklepie ogrodniczym ;) Ja mam nasionka "ZW", ale nie wiem jaką mają zdolność do kiełkowania i poza tym rosły koło nich inne arbuzy, także nie daję gwarancji, że wyjdą akurat te arbuzy, na których nam zależy. :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
vanyavala
500p
500p

Post »

W przyszłym roku będę miał poletko arbuzowe:) ;:138 ;:138 sklepowe nie sklepowe i tyle odmian ile zdobędę.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

vanyavala pisze:tyle odmian ile zdobędę.
Noo :D To tak samo jak ja :lol:
;:173
Pozdrawiam Marek
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
vanyavala
500p
500p

Post »

Mam półtorej kulki, bardzo dobrego czerwonego arbuza w domu, ma bardzo ale to bardzo ciemną zieloną skórkę ale prawie wcale nie ma pestek!!:( Strasznie mi smakuje a jak już są pestki to małe takie nie arbuzowe trochę. Może to jakaś hybryda bezpestkowa. Wieczorem zamierzam trochę skroić także może znajdę kilka oby dużych dorodnych nasionek na przyszły rok:)
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Jeśli nasionka będą dobrze wykształcone, to jak najbardziej wybrać i wysiać w następnym roku :wink:
Pozdrawiam Marek
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie: czy ktoś hodował arbuz japoński może? Cena nasion dość wysoka (ok 7zł za 3 sztuki). Niestety nie posiadam szklarni czy tunelu. Się zastanawiam czy da radę go wyhodować najpierw w doniczce a potem w gruncie. Ewentualnie pod oknem (okno położone na grządce, podniesione).
vanyavala
500p
500p

Post »

To ja się dołączę i zapytam jeszcze, czy wy swoje arbuzy zaczynacie hodować w doniczkach i wsadzacie w maju do ziemi czy zaczynacie od razu w ziemi?
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Czy chodzi o "Arbuza japońskiego żółtego" ? Bo jeśli tak, to hodował go jeden z naszych forumowiczów - artur1968.
Przejżyj sobie chociaż kilka stron naszego wątku. Zobaczysz, że tak jak np ja, arbuzy można upawiać w gruncie bez zbytnich udogodnień wobec niego.
Wszyscy są sceptycznie nastawieni względem uprawy arbuzów w Polsce, a jeśli już tak, to trzeba stanąć na głowie, żeby sie doczekać chociaż jednego nędznego owocu. BZDURA! Arbuzy się udają w naszych warunkach. Jeśli poświęcimy im troszkę czasu, to na pewno będziemy mieli efekty. :lol:
:wit

-- 24 wrz 2013, o 19:19 --

Oczywiście, że przygotowujemy rozsadę. Arbuzy wysiewamy do doniczek w terminie 15-30 kwietnia, a następnie podrośnięte sadzonki sadzimy po 15 maja. :wink:
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ale bezwzględnie najpierw sadzonka w doniczce - siew ok. 15 kwietnia. Ja po pierwszym roku doświadczenia, będę wysadzała dopiero w drugim tygodniu czerwca, przedtem będę przesadzała z 0,5l pojemnika do większej doniczki i trzymała tą doniczkę w cieple (w szklarni). Arbuzy i melony lubią bardzo ciepło i nie lubią dużo wody w początkowym okresie. Miałam Rosario i Złoto Wolicy. Rosario po opadach i wiosennym chłodzie padły, natomiast Złoto Wolicy, chociaż odchorowało, przeżyło. Potwierdzam, że bardzo smaczny arbuzik.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Marcoo16 ja wiem, ale widziałam w sklepie internetowym te nasiona, tylko tam pisze wyraźnie, że siew do tunelu. Na zdjęciu jest przekrojony i ma biały miąższ z czarnymi pestkami (wydaje mi się, że skórkę ma zieloną po tym zdjęciu, ale nie mogę być pewna). Piszą, aby z tunelu przesadzić do gruntu w maju i nakryć agrowłókniną. Tylko ja nie mam tunelu - mam piętro od strony południowej w domu, z dużym oknem i dlatego pytam czy ktoś go hodował może w taki sposób właśnie, bo szkoda mi kupić nasiona jeśli nie dam rady z nim.
A że są u nas arbuzy to ja dobrze wiem, bo w mojej okolicy przy drodze stoją i je sprzedają. W tym roku miałam siać ponownie, ale wypadło z głowy :( Więc muszę czekać do wiosny. W zeszłym roku zasiałam, ale po przesadzeniu za długo "stały" i nie obrodziły. Ale znalazłam dla nich inne miejsce, bardziej osłonięte i słoneczne.
vanyavala
500p
500p

Post »

W takim razie potrzebne mi będzie kilkadziesiąt donic :;230
Powiedzcie proszę czy 1m2 na jedną roślinę wystarczy, a może można więcej? Miałem jedna roślinkę w tym roku maława była a arbuz urósł 2cm i nastała jesień. Ale przyszły rok będzie lepszy:)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mnie w tym roku też marne porosły, ale moim zdaniem wystarczy taka rozstawa jak u melonów, bo liście nie są wielkie: 1 x 1 m. będzie OK
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”