Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

Grażyna ma nową koncepcję. Co dostałam napiszę jutro bo tablet chyba nie przetrawi nazw roślin.
A zresztą spróbuję

Szafirki
Lilie białe
Wrzosiec
Krokosmia
Chryzantema żółta
Jeżówka różowa
Dwie róże Monika i biała Alabaster
Słonecznik o biało-zielonych liściach
Kilka skalniakow i rudbekia dla koleżanki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ambo-kontrola techniczna zawartości taczki albo i podwozia świetna!Z jakim skupieniem przeprowadzana.Ja też uległam w sklepie B.ofercie cebulowych,ale szafirkom i szachownicom.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to sporo roślin znów zagości w Twoim ogródku .Monika - to śliczna róża taka ognista no i biała rabata również ma nowe roślinki .Różowe jeżówki też muszę pozyskać ,albo wczesna wiosną wysieję w domu i na pewno w sezonie zakwitną .No to miłej pracy na koniec sezonu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - szafirki mam, a jeszcze wyszabrowałam od Grażynki. Szachownice kusiły i mnie, ale nie mam na nie miejsca :(
A były u Was czosnki? Bo moja koleżanka kupiła, ale w Gdyni.
Jadziu - Jeżówki coraz bardziej mi się podobają. Myślałam, że coś ciekawego będzie na dzisiejszych targach w Lubaniu, ale się mocno rozczarowałam. Oferta roślin coraz bardziej uboga za to ceny ;:222 nie dla emerytów.
Drzewka owocowe w donicach po 30-40 złotych ;:oj Tylko na jednym stoisku były kopane, kupiliśmy czereśnię Burłat za 18 złotych.
Oprócz tego dwie trawy - niską rozplenicę i czerwoną kostrzewę oraz garstkę krokusów botanicznych po 0,40 zł za cebulkę. I to by było na tyle :wink: Wszystko już posadzone. Fotki zrobię jutro. A i mam jeszcze jeden nabytek. Pani, która przyjeżdża na nasze działki z jajkami handluje również roślinami. Dzisiaj miała sadzonki truskawek o białych owocach i o smaku ananasa :shock: .Skusiłam się na całe dwie - bo cena była zaporowa - 5 zł za sadzonkę ;:oj Mam obiecane jeszcze truskawki skandynawskie od koleżanki - owocują do listopada. Teraz mają jeszcze sporo owoców i ciągle kwitną. Widziałam na własne oczy. Truskawki sadzę oczywiście dla moich wnuczek - żeby sobie mogły skubać prosto z krzaczków jak przyjadą na wakacje.

A "takie cóś" wyprodukowałam sobie pod drzewami w lesie, obsadzone toto jest miodunką, sasankami, pierwiosnkami ząbkowanymi i miniaturowymi hostami i narcyzami....zobaczymy jak to będzie wyglądało na wiosnę. Zrobię sobie jeszcze jednego "cósia" z samymi fiołkami ;:108 może nawet jutro....

Obrazek
Obrazek

Różyczka

Obrazek

Wrzos na Białej Rabacie

Obrazek

A że nie samym kwieciem człowiek żyje, to wolnej chwili robimy sobie kiełbaskę...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kwiatuszki kwiatuszkami, ale ta kiełbaska palce lizać!
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

poproszę kiełbaskę ;:180
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Moją uwagę także zwróciła czyściutka (i myślałem, że nowiutka) taczka, moja ledwie 3 letnia musi już odejść na emeryturę. Przez Twoje kiełbaski znów zachciało mi się jeść a przecież nie wypada nic jeść o wpół do 12 :roll: Powstawiaj jeszcze swoje Diablęta :D
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

Działalność dodatkowa na działce baardzo smaczna ;:63
Zauważyłam Marysiu,że także zaopatrzyłaś sie w cebulki biedronkowe ;:108 .Piękne mają być i są tanie.Ja jeszcze dokupiłam sobie tulipanki.
Pozdrawiam Beata ;:3
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - ja nie myślałam, że będę na starość sama kiełbasę produkować ;:137 ...Okazało się, że to całkiem prosta robota. A wczoraj uwędziły się boczki i trzy szyneczki, mniam...
Asiu - częstuj się i to szybciutko, bo niewiele jej już zostało.
Ja mam straszne wyrzuty sumienia w kwestii nasionek orlików :oops: . Myślę, że wyślę Ci z Gdańska ( będę 24 i 25 września) bo tam mam pocztę dwa kroki od domu, a tu zawsze coś mi tam wypada albo zapominam zabrać. Ale pamiętam o Tobie - przysięgam!
Michale - moja taczka bardzo dziękuje za uznanie. To moja ulubiona zabawka, niechętnie oddaję w cudze ręce, ale używana jest bardzo często. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania na działce bez niej. Dodam jeszcze, że zimuje sobie jak ta hrabina w domku w przedpokoju na kartonie w celu zabezpieczenia przed kradzieżą. Jej poprzedniczka została ukradziona wraz ze szpadlem i srebrnym świerkiem( a nie była taka ładna, oj nie...). Dlatego jestem nieco przewrażliwiona w tym temacie. Diablęta powstawiam. Ostatnio ;:108 porobiłam im fotki pt:" Koty jak aniołki śpią przed kominkiem" ale muszę je pozmniejszać. Teraz obsiadły mnie dwa koty - Fidel siedzi mi na prawym łokciu i utrudnia pisanie, Mikolina siedzi na kolanach i od niechcenia prycha na Fidela na zasadzie "niech wie kto tu rządzi". Dom bez kotów byłby rozpaczliwie smutny....
Beatko - cebulki biedronkowe są the best. W zeszłym roku nakupiłam różności i wszystko mi ładnie wyrosło i zakwitło z wyjątkiem przebiśniegów, które będą chyba śnieżycami( ;:138 )A tygrysówki kupione w dość znanej firmie na All jako mieszkanka kolorów - wszystkie zakwitły na żółto :evil:
A już myślałam, że się nie załapię. Dziewczyny pokazywały zakupy na FO a ja u nas nie mogłam trafić. A potem się okazało że do mojej wsiowej B ten towar dotarł dużo później.
Ta dodatkowa działalność to domena mojego M. Ja tylko pomocnik majstra jestem, a do wędzenia to już w ogóle mnie nie dopuszcza.

Posadziłam sobe(a raczej wnusiom) 30 krzaczków truskawek. A w planie jeszcze maliny.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczerze?to ja juz zapomniałam o nasionkach :oops: mam sklerozę zaawansowaną...
Jak wyślesz to będa ,jak nie wyslesz to nie ma problemu-nie strasaj się;))Moje orliki w tym roku w ogóle nie zakwitły-ani jeden-dlaczego?nie mam pojęcia.Na pewno sie tym jednak naraziły ...na eksmisję ....patrze na nie i patrzę i staram sie podjąć dobrą decyzję...sa w centralnym pkt mojej honorowej rabatki więc obowiązki jakies na niej spoczywają :;230 może ja przygniotły? ;:224
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Smakowicie u Ciebie, zazdroszczę zapachów. Biała róża to Alabaster.Do zobaczenia.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Marysiu - truskawki to dobra rzecz dla dzieci - sama mam poletko przy garażu i w tym roku pierwsze zbiory były dosyć obfite - podjadałam ja i córka, Ela (mama A_nie) ma truskawki całoroczne owocujące do jesieni - też dobre rozwiązanie.

Maliny - trzeba je pilnować aby się za bardzo nie panoszyły :wit :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - zapomniałaś naprawdę, czy tylko tak piszesz, żeby mi zrobić przyjemność :wink: Ja pamiętam i już mam przez to wrzody na sumieniu :oops: ...ale teraz są grzyby w lesie i zanim się z nimi obrobię to już księżyc świeci....
Grażynko - przyjedziesz jeszcze? Muszę Ci książki zwrócić. Wiem że mogę zanieść do Was i oddać w ręce Twojego Z, ale ...wolałabym spotkać się z Tobą.
Agnieszko - ja się też nieco obawiam ekspansji malin, zwłaszcza tego, żeby nie wywędrowały do sąsiada - bo może mieć potem ( uzasadnione) pretensje.

Obiecałam Michałowi fotki kotów - oto Fidelek w całej okazałości, a raczej...długości

Obrazek

Mikolina i Belzebub (podwoziem do góry)

Obrazek

Przedwczorajsze grzybki

Obrazek

Jesienna róża

Obrazek

Mieczyk i astry

Obrazek

Jesienne fiolety...

Obrazek

Panna Hortensja

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówię całkiem powaznie:))Zapomnij o nasionkach i ciesz się zdrowiem:))SERIO! ;:196
Piękny róz hortensji -cukiereczek-mniam :wit
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

aha ;:oj To ja już wiem czemu znalazłam tylko dwa kozaczki!!! Marysiu - zebrałaś już wszystkie i nowe nie zdążyły wyrosnąć :lol: Pogoda bardzo sprzyjała zaadoptowanym Grazynkowym roślinkom, moja część cała się przyjęła. Jedna z róż cudnie zakwitła, a na nowej półce zaczęła wyrastać trawka ;:138
***Ola***
Moja odskocznia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”