Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

ja natomiast stosuje nylonowe skarpetki. z plastikowymi woreczkami bym uważał gdyż można bardzo łatwo kwietnia sparzyć.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie czytałem o takich przypadkach kiedyś więc ich nie używałem nigdy :wink:
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Ha nie jest tak źle ze mną, nigdzie tego nie wyczytałem a przyszło mi to na myśl. Leje u mnie niemiłosiernie od 2h, jesień pełną parą tyle że mamy jeszcze lato:P ja chce już co najmniej luty. Jeszcze kilka zabiegów w ogrodzi, ostatnie zbiory i niepozostanie nic jak wyczekiwać nowego sezonu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja jeszcze nic nie zebrałem. A kopania na kilka dni. Muszę jeszcze obornik załatwić na działkę dla ogółu warzyw. A tak ogólnie to czekam na dzień konkursu bo bez tego to nic na działce nie zrobię ;:oj
vanyavala
500p
500p

Post »

Wyczytałem że dobrze jest na kilka tygodni przed wysianiem dyni zacząć nagrzewać ziemię w miejscu gdzie chcemy to zrobić. Czy ktoś z was to robił? Była mowa o prowizorycznej szklarni dzięki której można to zrobić czy nawet 2 oknach opartych jedno o drugie, i by zostawić tę konstrukcję po wysianiu i gdy rośliny wzejdą aż nie będą się mieściły pod nią. Ja pewnie będę próbował coś "tworzyć" na razie wyczytuję jak ludzie hodują swoje olbrzymy.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdzieś na forum widziałem taktykę: czarna folia na jakiś czas a potem w nią rozsadę dyni.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vanyavala
500p
500p

Post »

A co z wodą? Podlewanie było by kłopotliwe, już chyba bardziej nada się agrowłóknina w kolorze czarnym, pozwoli ziemi się nagrzać i woda przesiąknie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nigdy nie stosowałem żadnego ogrzewania gleby jednak czytałem o czarnej agrowłókninie. Jednak takie mini szklarnie stosuje co roku jednak tylko dla ochrony przed mrozem. Są to jednak zwykłe prowizorki :wink:
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

:roll: z powodu ,,lenistwa" względem pielenia stosuję czarną agrowłókninę pod truskawki i fasolkę szparagową. Ponieważ jeden pęd poszedł w chwasty podłożyłam pod nim agrowłókninę taką jak na str 12. Za krótki to był czas w obserwowaniu jak rośnie dynia ale mogę stwierdzić, że rosła szybciej od pozostałych i przerosła starszą dynię.Jeszcze co zauważyłam ,że nie miał pęd następnych kwiatów żeńskich tak ,że na tym pędzie jest 1 dynia. jeśli chodzi o samą uprawę pod czarną agrowłókniną to ja po nawożeniu kurzeńcem i przekopaniu nie wyrównuję gleby tylko zostawiam z ,,wyżynami i dolinami". Pozwala to maksymalnie nawodnić glebę bo woda nie spływa. Czy pod folią jest dostatecznie wilgotno, to widzę chodząc po niej bo wtedy odciskają się mokre ślady obuwia. Nie wiem tylko jak by zachowywały się liście przy upałach przy rozgrzanej agrowłókninie bo ,że dyni było by cieplej to wiem na pewno.

W środę parę godz będę w domu to podzielę się spostrzeżeniami jak tam moje dyńki przeżyły beze mnie 2 tyg :D
vanyavala
500p
500p

Post »

Siejecie olbrzymy wprost do gruntu czy zaczynacie w domu w doniczkach i potem wsadzacie do gruntu w drugiej połowie maja? Przeczytałem że najlepiej mieć już jeden owoc na roślinie przed 10 lipca i by zrobić możliwie wszystko aby tak się stało. Była mowa że np. 10 dniowe "opóźnienie" może kosztować nas kilkadziesiąt kilogramów. Bo dynia przybiera nawet do 10kg dziennie. Pamiętacie od kiedy na roślinie mieliście już tylko jedna dynie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja wiem. Prowadzę zeszyt. 2013r. Więc tak: do 6kwietnia miałem wszystkie sadzonki zasiane w doniczkach. Do gruntu sadziłem od 27kwietnia do 20maja. Zapylałem dynie w dniach: 18.06 29.06 29.06 29.06 30.06 03.07 05.07 08.07 11.07 13.07 Jedyny błąd który popełniłem to to że nie wykreśliłem dyń które odpadły tzn zgniły :wink: Wysiałem je wcześnie i długo stały bo początek był mokry i chłodny ;:oj Mimo osłon które na nich były.
Później była susza przez 2miesiące. Kto wie jakie były by wielkie gdybym miał dostęp wody na działce :wink:
vanyavala
500p
500p

Post »

Wow jestem pod wrażeniem!!! Ja też taki zeszyt założę, szok normlanie. To się nazywa odpowiedź na pytanie hah. Takie notatki to dobra sprawa, możne porównywać z biegiem lat rok do roku oceniać, wyciągać wnioski. By w końcu wyhodować 1000kg dynie:)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko, czy ona będzie jeszcze jadalna. Przypuszczam, że właściciel wyhoduje ją dla zabawy i nawet jej nie spróbuje.
vanyavala
500p
500p

Post »

Jedzenie olbrzymów nie jest intencją hodowców, lepiej wyhodować kilka mniejszych które można było by zjeść niż jedną wielką. Te wielkie są typowo na konkursy.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dokładnie. Zeszyt założyłem po to by spisywać: kiedy siałem, kiedy sądziłem do gruntu, kiedy zapylałem, przyrosty (mierze olbrzymy na początku obwód później już ott ten drugi tak co tydzień dwa. Porównuje przyrosty dyń między sobą i z wcześniejszych lat) co 3 pomiary robie tabelke aby sprawdzić średni przyrost danej dyni na tydzień/dzień. Taki maniak ze mnie ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”