Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
- Siekier
- 200p

- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
ja natomiast stosuje nylonowe skarpetki. z plastikowymi woreczkami bym uważał gdyż można bardzo łatwo kwietnia sparzyć.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie czytałem o takich przypadkach kiedyś więc ich nie używałem nigdy 
-
vanyavala
- 500p

- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Ha nie jest tak źle ze mną, nigdzie tego nie wyczytałem a przyszło mi to na myśl. Leje u mnie niemiłosiernie od 2h, jesień pełną parą tyle że mamy jeszcze lato:P ja chce już co najmniej luty. Jeszcze kilka zabiegów w ogrodzi, ostatnie zbiory i niepozostanie nic jak wyczekiwać nowego sezonu.
- BobejGS

- Kontakt:
Ja jeszcze nic nie zebrałem. A kopania na kilka dni. Muszę jeszcze obornik załatwić na działkę dla ogółu warzyw. A tak ogólnie to czekam na dzień konkursu bo bez tego to nic na działce nie zrobię 
-
vanyavala
- 500p

Wyczytałem że dobrze jest na kilka tygodni przed wysianiem dyni zacząć nagrzewać ziemię w miejscu gdzie chcemy to zrobić. Czy ktoś z was to robił? Była mowa o prowizorycznej szklarni dzięki której można to zrobić czy nawet 2 oknach opartych jedno o drugie, i by zostawić tę konstrukcję po wysianiu i gdy rośliny wzejdą aż nie będą się mieściły pod nią. Ja pewnie będę próbował coś "tworzyć" na razie wyczytuję jak ludzie hodują swoje olbrzymy.
-
Drako

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdzieś na forum widziałem taktykę: czarna folia na jakiś czas a potem w nią rozsadę dyni.
-
vanyavala
- 500p

A co z wodą? Podlewanie było by kłopotliwe, już chyba bardziej nada się agrowłóknina w kolorze czarnym, pozwoli ziemi się nagrzać i woda przesiąknie.
- BobejGS

- Kontakt:
Nigdy nie stosowałem żadnego ogrzewania gleby jednak czytałem o czarnej agrowłókninie. Jednak takie mini szklarnie stosuje co roku jednak tylko dla ochrony przed mrozem. Są to jednak zwykłe prowizorki 
- Jolek

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
W środę parę godz będę w domu to podzielę się spostrzeżeniami jak tam moje dyńki przeżyły beze mnie 2 tyg
-
vanyavala
- 500p

Siejecie olbrzymy wprost do gruntu czy zaczynacie w domu w doniczkach i potem wsadzacie do gruntu w drugiej połowie maja? Przeczytałem że najlepiej mieć już jeden owoc na roślinie przed 10 lipca i by zrobić możliwie wszystko aby tak się stało. Była mowa że np. 10 dniowe "opóźnienie" może kosztować nas kilkadziesiąt kilogramów. Bo dynia przybiera nawet do 10kg dziennie. Pamiętacie od kiedy na roślinie mieliście już tylko jedna dynie?
- BobejGS

- Kontakt:
Ja wiem. Prowadzę zeszyt. 2013r. Więc tak: do 6kwietnia miałem wszystkie sadzonki zasiane w doniczkach. Do gruntu sadziłem od 27kwietnia do 20maja. Zapylałem dynie w dniach: 18.06 29.06 29.06 29.06 30.06 03.07 05.07 08.07 11.07 13.07 Jedyny błąd który popełniłem to to że nie wykreśliłem dyń które odpadły tzn zgniły
Wysiałem je wcześnie i długo stały bo początek był mokry i chłodny
Mimo osłon które na nich były.
Później była susza przez 2miesiące. Kto wie jakie były by wielkie gdybym miał dostęp wody na działce
Później była susza przez 2miesiące. Kto wie jakie były by wielkie gdybym miał dostęp wody na działce
-
vanyavala
- 500p

Wow jestem pod wrażeniem!!! Ja też taki zeszyt założę, szok normlanie. To się nazywa odpowiedź na pytanie hah. Takie notatki to dobra sprawa, możne porównywać z biegiem lat rok do roku oceniać, wyciągać wnioski. By w końcu wyhodować 1000kg dynie:)
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko, czy ona będzie jeszcze jadalna. Przypuszczam, że właściciel wyhoduje ją dla zabawy i nawet jej nie spróbuje.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
vanyavala
- 500p

Jedzenie olbrzymów nie jest intencją hodowców, lepiej wyhodować kilka mniejszych które można było by zjeść niż jedną wielką. Te wielkie są typowo na konkursy.
- BobejGS

- Kontakt:
Dokładnie. Zeszyt założyłem po to by spisywać: kiedy siałem, kiedy sądziłem do gruntu, kiedy zapylałem, przyrosty (mierze olbrzymy na początku obwód później już ott ten drugi tak co tydzień dwa. Porównuje przyrosty dyń między sobą i z wcześniejszych lat) co 3 pomiary robie tabelke aby sprawdzić średni przyrost danej dyni na tydzień/dzień. Taki maniak ze mnie