Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Az mnie naszło na taki obiad...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Pomysł na zapiekankę super.
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNES
Dawno mnie tu nie było ale zapiekankę muszę wypróbować 


Pozdrawiam Ewula
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dziś po raz pierwszy robię suszone pomidorki w oleju. Skorzystam z forumowego przepisu wstawionego przez Kasię - labka 1. Oto ten przepis....
,,Pomidory suszone...
Pomidorki umyć..osuszyć..i do dzieła
Najlepsze są średnie i z miąższem..jeśli maja sporo wodnistego środka to trzeba wydrążyć..i zostawić boczny miąższ ze skórką.
W zależności od wielkości kroimy na pół lub na ćwiartki...
Ułożyć na dużej blaszce i pergaminie dość ciasno , lekko posolić każdy kawałek.
Teraz w zależności od posiadanego piekarnika ustawiamy temperaturę przy termoobiegu ok 70 stopni...bez trzeba pokombinować...muszą się suszyć..nie piec...( ja suszyłam koktajlowe bo tych mam najwięcej i nie wydrążone..więc trwało to dość długo ok 10 godz. ale większe , mniej wodniste lub wydrążone to ok 4-6 godzin.)
Muszą być pomarszczone, ale dość jędrne ..suche w dotyku..ale miękkie, nie wyschnięte na wiór.
Tu na prawdę trzeba pierwszy raz pilnować bo każdy piekarnik inaczej piecze...i każde pomidory sa inne.
Blaszka na środkowej półce..nie pod grillem, raczej niżej niż wyżej..więc środek najlepszy..
Suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika...ja wkładam drewnianą łyżkę żeby się nie zamykało..bo para musi uciekać.
Ususzone zdejmujemy ..wkładamy do miski, skrapiamy octem winnym jasnym (ok 1 łyżeczka na porcję z 1 blaszki), posypać świeżo suszonymi ulubionymi ziołami, ja sypałam lekko , tegoroczną suszoną bazylia i oregano.
Delikatnie ale dokładnie mieszamy...
Przygotowanie słoików..
Do każdego słoiczka wkładałam pokrojone ok 2 ząbki czosnku , świeże, umyte i osuszone: gałązkę estragonu (same listki), gałązkę bazylii,kilka ziarenek gorczycy, kawałek listka lauru,2-3 ziela angielskie, kilka ziarenek kolorowego pieprzu, pokrojone ok. pól chilli, pewnie jak ktoś nie ma to pieprz można sobie darować..bo czarny podobno nie jest smaczny, a chilli może być suszone wg uznania ostrości.
Tutaj chyba każdy może dodać swoje ulubione przyprawy..ja podaję te, które ja użyłam..a potem było smaczne ..
Pomidorki układamy dość ściśle w słoiki , ale nie do pełna.
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, można ją zmieszać z innym olejem tylko lepszej jakości, ja dodałam Kujawki, ale i Słonecznikowy jest dobry, nie może się to za gotować ..trzeba rozgrzać mocno..ale nie dopuścić do wrzenia.
Następnie bardzo ostrożnie(olej skwierczy wtedy i może pryskać) zalewać pomidorki , muszą być schowane. Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem.
Tak na prawdę..na drugi dzień można już szamać... świeża bułeczka, bagietka, chlebek, masełko..i .........pomidorki..mmmmmmm mniammm
,,
Mam nadzieję, że wyjdą pyszne.... bardzo jestem ich ciekawa
,,Pomidory suszone...
Pomidorki umyć..osuszyć..i do dzieła

Najlepsze są średnie i z miąższem..jeśli maja sporo wodnistego środka to trzeba wydrążyć..i zostawić boczny miąższ ze skórką.
W zależności od wielkości kroimy na pół lub na ćwiartki...
Ułożyć na dużej blaszce i pergaminie dość ciasno , lekko posolić każdy kawałek.
Teraz w zależności od posiadanego piekarnika ustawiamy temperaturę przy termoobiegu ok 70 stopni...bez trzeba pokombinować...muszą się suszyć..nie piec...( ja suszyłam koktajlowe bo tych mam najwięcej i nie wydrążone..więc trwało to dość długo ok 10 godz. ale większe , mniej wodniste lub wydrążone to ok 4-6 godzin.)
Muszą być pomarszczone, ale dość jędrne ..suche w dotyku..ale miękkie, nie wyschnięte na wiór.
Tu na prawdę trzeba pierwszy raz pilnować bo każdy piekarnik inaczej piecze...i każde pomidory sa inne.
Blaszka na środkowej półce..nie pod grillem, raczej niżej niż wyżej..więc środek najlepszy..
Suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika...ja wkładam drewnianą łyżkę żeby się nie zamykało..bo para musi uciekać.
Ususzone zdejmujemy ..wkładamy do miski, skrapiamy octem winnym jasnym (ok 1 łyżeczka na porcję z 1 blaszki), posypać świeżo suszonymi ulubionymi ziołami, ja sypałam lekko , tegoroczną suszoną bazylia i oregano.
Delikatnie ale dokładnie mieszamy...
Przygotowanie słoików..
Do każdego słoiczka wkładałam pokrojone ok 2 ząbki czosnku , świeże, umyte i osuszone: gałązkę estragonu (same listki), gałązkę bazylii,kilka ziarenek gorczycy, kawałek listka lauru,2-3 ziela angielskie, kilka ziarenek kolorowego pieprzu, pokrojone ok. pól chilli, pewnie jak ktoś nie ma to pieprz można sobie darować..bo czarny podobno nie jest smaczny, a chilli może być suszone wg uznania ostrości.
Tutaj chyba każdy może dodać swoje ulubione przyprawy..ja podaję te, które ja użyłam..a potem było smaczne ..
Pomidorki układamy dość ściśle w słoiki , ale nie do pełna.
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, można ją zmieszać z innym olejem tylko lepszej jakości, ja dodałam Kujawki, ale i Słonecznikowy jest dobry, nie może się to za gotować ..trzeba rozgrzać mocno..ale nie dopuścić do wrzenia.
Następnie bardzo ostrożnie(olej skwierczy wtedy i może pryskać) zalewać pomidorki , muszą być schowane. Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem.
Tak na prawdę..na drugi dzień można już szamać... świeża bułeczka, bagietka, chlebek, masełko..i .........pomidorki..mmmmmmm mniammm

Mam nadzieję, że wyjdą pyszne.... bardzo jestem ich ciekawa

- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aga Ty o pomidorkach a u mnie właśnie się suszą.Robię tak jak napisałaś ale nie solę.
Robiłam w ubiegłym roku i były super, tylko szybko się skończyły.
Robiłam w ubiegłym roku i były super, tylko szybko się skończyły.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witajcie kochane.Dawno mnie nie było.
Ostatnio moja rodzina polubiła warzywa na patelnie.Kupuje je na wage.Ale tak sobie pomyślałam ,sa warzywa.Można samemu je zamrozić.I postanowiłam spróbować.
Czy ktoś tak mroził i czy trzeba je parzyć ,obgotowywać? No i jakie proporcje tej mieszanki?
Prosze o poradę.
Ostatnio moja rodzina polubiła warzywa na patelnie.Kupuje je na wage.Ale tak sobie pomyślałam ,sa warzywa.Można samemu je zamrozić.I postanowiłam spróbować.
Czy ktoś tak mroził i czy trzeba je parzyć ,obgotowywać? No i jakie proporcje tej mieszanki?
Prosze o poradę.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu a gdzie suszysz w piekarniku czy suszarce??? W suszarce suszą się bardzo długo... ale tak robię.... Bardzo ciekawa jestem jak wyjdą..... ja też nie soliłam....ale to z przeoczenia, cieszę się, ze to nie zaszkodzi później w smaku
Moniś niestety takiej mieszanki nigdy nie robiłam, więc Ci nie pomogę..... ale często warzywa przed zamrożeniem trzeba blanszować...choć na szczęście nie wszystkie....

Moniś niestety takiej mieszanki nigdy nie robiłam, więc Ci nie pomogę..... ale często warzywa przed zamrożeniem trzeba blanszować...choć na szczęście nie wszystkie....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja wszystkie warzywa blanszuję, bo nie blanszowane a zamrożone potem są twarde. Podczas mojej nieobecności mój M mroził fasolkę (nie blanszował) nie dało się jej zjeść 

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
O jak się cieszę że wątek ożył
No i gospodyni jak zawsze sympatyczna
Pewnie znowu nam będzie serwowała nowości
Ja dzisiaj robiłam obiadek z pierwszej strony wyspy Marysi ,makaron z pomidorami zapiekanka ,super wszystkim smakowało i polecam 




Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11411
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agniesiu Twoje pomidory suszone muszą być przepyszne.
Już sobie obiecałam po przeczytaniu u Elsi o suszeniu pomidorów, a Ty jeszcze mnie w tym upewniłaś.
Muszę spróbować, tylko w suszarce na grzyby, gdyż mam kuchenkę na gaz, a i tak płacę wysokie rachunki.
Już sobie obiecałam po przeczytaniu u Elsi o suszeniu pomidorów, a Ty jeszcze mnie w tym upewniłaś.
Muszę spróbować, tylko w suszarce na grzyby, gdyż mam kuchenkę na gaz, a i tak płacę wysokie rachunki.

- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja pomidorki suszę w piekarniku, wczorajsza partia jeszcze dzisiaj do dosuszenia.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Teresko takie mięsiste pomidorki będą idealne do suszenia
Ja miałam różne, żółte były najbardziej mięsiste, pozostałe to koraliki ze sporą ilością nasion....ale za to malutkie
Marysiu ja też sporo blanszuję.... ale nie wszytko , np papryki nie , ale to całe szczęście bo bardzo dużo jej mrożę
Eluniu dziękuję Ci za takie cieplutkie słowa
Na razie jeszcze pełne ręce roboty, ale już niedługo, gdy skończy się sezon to na pewno pojawi się sporo nowych przepisów
Teraz to tylko tak z doskoku
Zapiekanki bardzo lubię i zajrzę do Marysi, co to za zapiekanka
Tajeczko ja pomidorki robiłam po raz pierwszy z przepisu Kasi -labka1 . Wczoraj wieczorkiem zalałam oliwą i dziś otworzę już pierwszy słoiczek, bo nie mogę się doczekać jak smakują
.... mam nadzieję, ze wyszły dobre
Ja również suszyłam je w suszarce do grzybów...... uważam że to rewelacyjne urządzenie....suszę w nim mnóstwo różnych owoców i warzyw.... nawet maliny cudownie się zasuszają.... nie tracą formy, wyglądają jak świeżo zerwane z krzaczka, tylko są leciutkie jak puch.... do herbatek idealne...i wspaniale smakują i pięknie wyglądają
Jolu dzięki za odpowiedź
Ja suszyłam w suszarce do grzybów, ale trzeba było suszyć przez 2 dni po kilka godzin.....
A tak wyglądają pomidorki już gotowe w słoiczkach





Marysiu ja też sporo blanszuję.... ale nie wszytko , np papryki nie , ale to całe szczęście bo bardzo dużo jej mrożę


Eluniu dziękuję Ci za takie cieplutkie słowa



Zapiekanki bardzo lubię i zajrzę do Marysi, co to za zapiekanka

Tajeczko ja pomidorki robiłam po raz pierwszy z przepisu Kasi -labka1 . Wczoraj wieczorkiem zalałam oliwą i dziś otworzę już pierwszy słoiczek, bo nie mogę się doczekać jak smakują



Ja również suszyłam je w suszarce do grzybów...... uważam że to rewelacyjne urządzenie....suszę w nim mnóstwo różnych owoców i warzyw.... nawet maliny cudownie się zasuszają.... nie tracą formy, wyglądają jak świeżo zerwane z krzaczka, tylko są leciutkie jak puch.... do herbatek idealne...i wspaniale smakują i pięknie wyglądają

Jolu dzięki za odpowiedź

A tak wyglądają pomidorki już gotowe w słoiczkach




Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNESS pięęękne foto
Ale' ... jeśli będziesz robić jeszcze suszone pomidory to dla porównania spróbuj wg przepisu Ave, przede wszystkim pomidory bez skórki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1078798
Według mnie suszenie w tej suszarce, w której robiłaś, jest sraszliwie drogie..kiedyś przeliczyliśmy podczas suszenia grzybów, od razu mi się odechciało
W piekarniku suszenie pomidorów zajęło mi max 6 godzin.
Zrobiłam też suszony mix pomidorowo-paprykowy. Papryki, grube, słodkie po przekrojeniu na pół i usunięciu nasin zapiekłam najpierw w piekarniku na papierze do pieczenia żeby zdjąć skórki tak jak robił Slawgos http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3295246 . Potem suszyłam z pomidorami.
Pyyyyszny taki mix, próbowałam po 2 tygodniach

Ale' ... jeśli będziesz robić jeszcze suszone pomidory to dla porównania spróbuj wg przepisu Ave, przede wszystkim pomidory bez skórki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1078798
Według mnie suszenie w tej suszarce, w której robiłaś, jest sraszliwie drogie..kiedyś przeliczyliśmy podczas suszenia grzybów, od razu mi się odechciało

W piekarniku suszenie pomidorów zajęło mi max 6 godzin.
Zrobiłam też suszony mix pomidorowo-paprykowy. Papryki, grube, słodkie po przekrojeniu na pół i usunięciu nasin zapiekłam najpierw w piekarniku na papierze do pieczenia żeby zdjąć skórki tak jak robił Slawgos http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3295246 . Potem suszyłam z pomidorami.
Pyyyyszny taki mix, próbowałam po 2 tygodniach
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Moniko dziękuję bardzo za sugestie i za link do przepisu
Chętnie wypróbuję i inne smaki
W suszarce do grzybów niesamowicie długo się pomidorki suszą..... 2 dni
Jeśli tak jak piszesz, że w piekarniku do 6 godzin, to naprawdę 1/3 czasu ....następnym razem tak zrobię.... Powiedz proszę w jakiej temp suszysz i czy z termoobiegiem?
Ja powiem szczerze, że z suszarki do grzybów bardzo często korzystam, suszę w niej mnóstwo owoców i warzyw
Z mixem pomidorowo-paprykowym świetny pomysł, na pewno wykorzystam
Ja robię ostrą papryczkę nadziewaną fetą, w oliwie.... jak dla mnie super sprawa , moja rodzinka bardzo lubi
A dziś zapraszam na jesienne placuszki z jabłkami




W suszarce do grzybów niesamowicie długo się pomidorki suszą..... 2 dni

Ja powiem szczerze, że z suszarki do grzybów bardzo często korzystam, suszę w niej mnóstwo owoców i warzyw

Z mixem pomidorowo-paprykowym świetny pomysł, na pewno wykorzystam

Ja robię ostrą papryczkę nadziewaną fetą, w oliwie.... jak dla mnie super sprawa , moja rodzinka bardzo lubi

A dziś zapraszam na jesienne placuszki z jabłkami


