Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8593
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Az mnie naszło na taki obiad...
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Pomysł na zapiekankę super.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

AGNES :wit Dawno mnie tu nie było ale zapiekankę muszę wypróbować ;:137
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Dziś po raz pierwszy robię suszone pomidorki w oleju. Skorzystam z forumowego przepisu wstawionego przez Kasię - labka 1. Oto ten przepis....

,,Pomidory suszone...

Pomidorki umyć..osuszyć..i do dzieła :tan
Najlepsze są średnie i z miąższem..jeśli maja sporo wodnistego środka to trzeba wydrążyć..i zostawić boczny miąższ ze skórką.
W zależności od wielkości kroimy na pół lub na ćwiartki...
Ułożyć na dużej blaszce i pergaminie dość ciasno , lekko posolić każdy kawałek.

Teraz w zależności od posiadanego piekarnika ustawiamy temperaturę przy termoobiegu ok 70 stopni...bez trzeba pokombinować...muszą się suszyć..nie piec...( ja suszyłam koktajlowe bo tych mam najwięcej i nie wydrążone..więc trwało to dość długo ok 10 godz. ale większe , mniej wodniste lub wydrążone to ok 4-6 godzin.)

Muszą być pomarszczone, ale dość jędrne ..suche w dotyku..ale miękkie, nie wyschnięte na wiór.
Tu na prawdę trzeba pierwszy raz pilnować bo każdy piekarnik inaczej piecze...i każde pomidory sa inne.

Blaszka na środkowej półce..nie pod grillem, raczej niżej niż wyżej..więc środek najlepszy..
Suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika...ja wkładam drewnianą łyżkę żeby się nie zamykało..bo para musi uciekać.

Ususzone zdejmujemy ..wkładamy do miski, skrapiamy octem winnym jasnym (ok 1 łyżeczka na porcję z 1 blaszki), posypać świeżo suszonymi ulubionymi ziołami, ja sypałam lekko , tegoroczną suszoną bazylia i oregano.
Delikatnie ale dokładnie mieszamy...

Przygotowanie słoików..

Do każdego słoiczka wkładałam pokrojone ok 2 ząbki czosnku , świeże, umyte i osuszone: gałązkę estragonu (same listki), gałązkę bazylii,kilka ziarenek gorczycy, kawałek listka lauru,2-3 ziela angielskie, kilka ziarenek kolorowego pieprzu, pokrojone ok. pól chilli, pewnie jak ktoś nie ma to pieprz można sobie darować..bo czarny podobno nie jest smaczny, a chilli może być suszone wg uznania ostrości.
Tutaj chyba każdy może dodać swoje ulubione przyprawy..ja podaję te, które ja użyłam..a potem było smaczne ..

Pomidorki układamy dość ściśle w słoiki , ale nie do pełna.

W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, można ją zmieszać z innym olejem tylko lepszej jakości, ja dodałam Kujawki, ale i Słonecznikowy jest dobry, nie może się to za gotować ..trzeba rozgrzać mocno..ale nie dopuścić do wrzenia.

Następnie bardzo ostrożnie(olej skwierczy wtedy i może pryskać) zalewać pomidorki , muszą być schowane. Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem.

Tak na prawdę..na drugi dzień można już szamać... świeża bułeczka, bagietka, chlebek, masełko..i .........pomidorki..mmmmmmm mniammm ;:173 ,,

Mam nadzieję, że wyjdą pyszne.... bardzo jestem ich ciekawa :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4630
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lublin/okolice

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Aga Ty o pomidorkach a u mnie właśnie się suszą.Robię tak jak napisałaś ale nie solę.
Robiłam w ubiegłym roku i były super, tylko szybko się skończyły.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Witajcie kochane.Dawno mnie nie było.
Ostatnio moja rodzina polubiła warzywa na patelnie.Kupuje je na wage.Ale tak sobie pomyślałam ,sa warzywa.Można samemu je zamrozić.I postanowiłam spróbować.
Czy ktoś tak mroził i czy trzeba je parzyć ,obgotowywać? No i jakie proporcje tej mieszanki?
Prosze o poradę.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Jolu a gdzie suszysz w piekarniku czy suszarce??? W suszarce suszą się bardzo długo... ale tak robię.... Bardzo ciekawa jestem jak wyjdą..... ja też nie soliłam....ale to z przeoczenia, cieszę się, ze to nie zaszkodzi później w smaku 8-)

Moniś niestety takiej mieszanki nigdy nie robiłam, więc Ci nie pomogę..... ale często warzywa przed zamrożeniem trzeba blanszować...choć na szczęście nie wszystkie....
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

;:196 za przepis na suszone pomidorki bo mam bycze rogi .. są bardzo mięsiste
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42349
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Ja wszystkie warzywa blanszuję, bo nie blanszowane a zamrożone potem są twarde. Podczas mojej nieobecności mój M mroził fasolkę (nie blanszował) nie dało się jej zjeść :oops:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

O jak się cieszę że wątek ożył ;:215 No i gospodyni jak zawsze sympatyczna ;:196 Pewnie znowu nam będzie serwowała nowości ;:180 Ja dzisiaj robiłam obiadek z pierwszej strony wyspy Marysi ,makaron z pomidorami zapiekanka ,super wszystkim smakowało i polecam ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11411
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Agniesiu Twoje pomidory suszone muszą być przepyszne.
Już sobie obiecałam po przeczytaniu u Elsi o suszeniu pomidorów, a Ty jeszcze mnie w tym upewniłaś.
Muszę spróbować, tylko w suszarce na grzyby, gdyż mam kuchenkę na gaz, a i tak płacę wysokie rachunki. :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4630
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lublin/okolice

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Ja pomidorki suszę w piekarniku, wczorajsza partia jeszcze dzisiaj do dosuszenia.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Teresko takie mięsiste pomidorki będą idealne do suszenia :D Ja miałam różne, żółte były najbardziej mięsiste, pozostałe to koraliki ze sporą ilością nasion....ale za to malutkie :D

Marysiu ja też sporo blanszuję.... ale nie wszytko , np papryki nie , ale to całe szczęście bo bardzo dużo jej mrożę 8-) :lol:

Eluniu dziękuję Ci za takie cieplutkie słowa ;:196 Na razie jeszcze pełne ręce roboty, ale już niedługo, gdy skończy się sezon to na pewno pojawi się sporo nowych przepisów :D Teraz to tylko tak z doskoku 8-)
Zapiekanki bardzo lubię i zajrzę do Marysi, co to za zapiekanka :D

Tajeczko ja pomidorki robiłam po raz pierwszy z przepisu Kasi -labka1 . Wczoraj wieczorkiem zalałam oliwą i dziś otworzę już pierwszy słoiczek, bo nie mogę się doczekać jak smakują 8-) :lol: .... mam nadzieję, ze wyszły dobre :roll:
Ja również suszyłam je w suszarce do grzybów...... uważam że to rewelacyjne urządzenie....suszę w nim mnóstwo różnych owoców i warzyw.... nawet maliny cudownie się zasuszają.... nie tracą formy, wyglądają jak świeżo zerwane z krzaczka, tylko są leciutkie jak puch.... do herbatek idealne...i wspaniale smakują i pięknie wyglądają 8-)

Jolu dzięki za odpowiedź ;:196 Ja suszyłam w suszarce do grzybów, ale trzeba było suszyć przez 2 dni po kilka godzin.....

A tak wyglądają pomidorki już gotowe w słoiczkach :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

AGNESS pięęękne foto :wit
Ale' ... jeśli będziesz robić jeszcze suszone pomidory to dla porównania spróbuj wg przepisu Ave, przede wszystkim pomidory bez skórki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1078798
Według mnie suszenie w tej suszarce, w której robiłaś, jest sraszliwie drogie..kiedyś przeliczyliśmy podczas suszenia grzybów, od razu mi się odechciało :D
W piekarniku suszenie pomidorów zajęło mi max 6 godzin.
Zrobiłam też suszony mix pomidorowo-paprykowy. Papryki, grube, słodkie po przekrojeniu na pół i usunięciu nasin zapiekłam najpierw w piekarniku na papierze do pieczenia żeby zdjąć skórki tak jak robił Slawgos http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3295246 . Potem suszyłam z pomidorami.
Pyyyyszny taki mix, próbowałam po 2 tygodniach
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Moniko dziękuję bardzo za sugestie i za link do przepisu ;:167 Chętnie wypróbuję i inne smaki :D
W suszarce do grzybów niesamowicie długo się pomidorki suszą..... 2 dni :roll: Jeśli tak jak piszesz, że w piekarniku do 6 godzin, to naprawdę 1/3 czasu ....następnym razem tak zrobię.... Powiedz proszę w jakiej temp suszysz i czy z termoobiegiem?
Ja powiem szczerze, że z suszarki do grzybów bardzo często korzystam, suszę w niej mnóstwo owoców i warzyw :roll:
Z mixem pomidorowo-paprykowym świetny pomysł, na pewno wykorzystam ;:180
Ja robię ostrą papryczkę nadziewaną fetą, w oliwie.... jak dla mnie super sprawa , moja rodzinka bardzo lubi :D

A dziś zapraszam na jesienne placuszki z jabłkami :D

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”