Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agapa pisze:Otóż zaletą mojego m jest to, że daje duży cień
:lol: :lol: :lol:

Nie no, padłam z radości, cudne!!! I chyba mój Sz.M. ma tę samą zaletę :wink: Też jedyną :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to tak, jak mój :;230
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuś biegnę zameldować, że na zamówienie wczasującej się w okolicy rodzinki robiłam kolejny raz goloneczki, wsypał mnie mąż , który je uwielbia :D Poczęstowałam kuzynów forszmaczkiem, którym się zachwycali, a mój mąż na to , a jakie ona golonki robi........i popłynęłam, zostałam zakrzyczana i piekarnik ledwie pomieścił 10 golonek, ale później mlaskania i zachwytów nad Ewusinymi golonkami była cała masa :lol: Jeszcze raz wielkie dzięki za bajeczny przepis :D
Ewuś jeszcze tylko taka dygresja.... rodzinka była z Twoich okolic- Łódź, Koluszki i Brzeziny :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

No, jak się przyznałaś, to teraz masz przechlapane - spróbuj przyjechac do rodzinki i nie zajrzeć do mnie :twisted: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Ave - masz może przepis na gruszki?? Stoi u mnie cała miska i brak pomysłu.....
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A ja się podłączę z pytaniem o przetwory też z gruszek, ale z owoców dzikiej gruszy. To takie małe, kamienne, słodkie, okrąglutkie gruszeczki średnicy + - 3-4 cm, o zielone, omszałej skórce, czasem z małym kolorkiem. Dojrzewają właśnie teraz i jest tego mnóstwo, aż żal, żeby się zmarnowało, a na zimę byłoby jak znalazł :)

Robiłam już z niej nalewkę, nic niezwykłego, chociaż niezła. Ale może można je włożyć do octu, czy użyć do czegoś innego? Do czego? I jak?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Nalewko a na ostro z papryczką do mięsa?
Awatar użytkownika
merry
100p
100p
Od: 16 sie 2009, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mało z krzesła nie spadłam patrząc na te pyszności :D Odkryłam kopalnię wiedzy na temat roślin i nie spodziewałam, że na tym forum są jeszcze wątki z przepisami i to jakimi :) Już wybrałam sobie co jutro upichcę na obiad, dziękuję za natchnienie i przy okazji bardzo Cię proszę o instrukcję jak się obrabia skrzydełka przed nadziewaniem bo i to bym chciała kiedyś zrobić :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :)
Przelotem urlopowo-wypoczynkowym tu jestem, zostawiam przepis na gruchy wg Mari z WŻ :)

Składniki
1 kg twardych gruszek sredniej wielkosci
1/2 lyzki soku z cytryny
3/4 szklanki miodu /nie moze byc spadziowy/
1 szklanka cukru
1 szklanka octu winnego
1/2 lyzeczki kardamonu ( do kupienia np w Tesco)
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
6 gozdzikow
1/2 lyzeczki cynamonu
szczypta imbiru

Wykonanie:
Gruszki umyc, obrać, przekroić i wyjąć gniazda nasienne.
Nastepnie wrzucić do garnka, wlać tyle wody by lekko przykryła owoce, dodać sok z cytryny i gotować 5 minut.
W międzyczasie ocet, miod i cukier podgrzewać w rondelku, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać przyprawy i zagotować.
Gruszki odsączyć, ułożyć w słoikach, zalać je gorącą zalewą i szczelnie zakręcić.
Pasteryzowac 10 minut.

Merry - odbierz PW :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suszone pomidory

Obrazek

Składniki

co najmniej 2-3 kilogramy silnie dojrzałych pomidorów średniej wielkości

Obrazek

Do suszenia polecam pomidory odmiany lima, mają mało soku i pestek, a dużo miąższu, albo takie podłużne

kilka główek czosnku
1,5 łyżki suszonej bazylii
0,5 łyżki suszonego tymianku
0,5 łyżki oregano (opcjonalnie)
pół łyżki świeżo, grubo zmielonego czarnego pieprzu
sól najlepiej gruboziarnista
2-3 szklanki oliwy (lub oleju)
ocet balsamiczny – opcjonalnie – 0,5 łyżeczki na słoik
świeża bazylia (6-15 listków na słoik, w zależności od wielkości listków), rozmaryn, ostra papryczka chilii

z 3 kg wychodzi około 6-7 słoiczków
dlatego w sklepie pomidory suszone są takie drogie :)

Wykonanie

Przygotować ok 6-7 słoików o pojemności 0,3 litra - muszą być bardzo dobrze umyte - zarówno słoiki, jak i zakrętki, najlepiej wyparzone i doskonale wysuszone

główki czosnku porozdzielać na pojedyncze ząbki,

pomidory sparzyć wrzątkiem , a zaraz potem zanurzyc w zimnej wodzie i obrać ze skóry , każdy przekroic na połowę lub na ćwiartki, usuwając miejsce, do którego była przyczepiona szypułka .
Można pomidorów nie obierać ze skóry, ale wtedy mamy „zabawę” z oddzielaniem jej przy jedzeniu…

usunąć z pomidorów sok i nasionka

tak przygotowane pomidory ułożyć ściśle (bo bardzo zmniejszają swoją objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni (na termoobiegu o 10 stopni mniej)

Obrazek

Obrazek - widać jak się kurczą ;)

w mniej więcej połowie suszenia obok pomidorów położyć ząbki czosnku w łupinach (suszyć co najmniej 6-8 godzin, a bywa i dłużej - zależy od piekarnika) ,
sprawdzając co kilka godzin, czy pomidory nie zaczynają zbytnio wysychać - powinny zmniejszyć swoją objętości o około 1/3, stać się elastyczne, ale nie suche jak wiór , i uwalniając na zewnątrz parę …

Ususzone, ale miękkie pomidory oprószyć (jeszcze na blasze) solą, suchymi ziołami, pieprzem. Układać w słoikach przekładając plasterkami obranych ząbków czosnku (ja daje sporo), dołożyć 6-15 listków świeżej bazylii (albo rozmaryn) na każdy słoik. Można dodać też kawałki papryczek chilii, jak ktoś lubi ostrzejsze smaki.

Warstwy wkładanych pomidorów zalewać oliwą i skrapiać octem balsamicznym , tak by dostały się we wszelkie zakamarki. Kiedy słoik będzie napełniony, stuknąć nim kilka razy o stół, by oliwa dostała się wszędzie

Można zakręcić i wstawić do lodówki, na bieżące spożycie po 3-4 dniach maceracji, można je trzymać w lodówce bardzo długo (u mnie niemożliwe :lol: ) ...
lub zapasteryzować na dłużej – poprzez zalanie gorącą oliwą i odwrócić słoiki "do góry nogami", albo zalać oliwą zimną (jak w przepisie) i pasteryzować „na sucho” w gorącym piekarniku przez 10-15 min, żeby słoik się zamknął.

Są przepyszne, można je podawać jako samodzielną przystawkę, albo do serów, pizzy, wędliny, mięs nadziewanych, sałatek, i z czym się lubi :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A skoro jesteśmy już przy przetworach to podaję mój sposób na ... buraczki

Obrazek

Buraczki w trzech odsłonach

Składniki

1,2 - 1,5 kg buraków (po ugotowaniu i obraniu)
2 cebule
1 nieduża papryka czerwona
1/4 szklanki oleju lub oliwy (co kto lubi)
1/4 - 1/3 szklanki cukru (w zależności od tego czy buraczki mają być bardziej słodkie czy mniej)
4-5 łyżek octu (można zamienić na kwasek cytrynowy, ale nie robiłam z kwaskiem wiec trzeba zdać się na swój smak - kwasek trzeba rozpuścić w wodzie).
Musi to mieć taki słodko- kwaśny wyrazisty smak
2 płaskie łyżeczki soli, pieprz do smaku

Wykonanie

Ugotować buraki (ja gotuje w łupinach, które potem obieram). Po obraniu musi ich być tyle ile wskazałam w składnikach.

Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić.

Obrazek

Paprykę i cebulę pokroić w drobna kostkę (ale bez przesady), wymieszać, przełożyć na patelnię. Dodać olej, dusić pod przykryciem ok 10 min.

Obrazek

Do cebuli dodać cukier zmieszany z octem (lub kwaskiem) i razem prychcić jeszcze ok 5 min (pod przykryciem) na małym ogniu, aż cebula i papryka będą miękkie.

Buraki ogrzać na ogniu (można dodać odrobinę wody, żeby nie przywarły).

Dodać do buraków składniki z patelni (cebula z papryką), wszystko jeszcze razem wymieszać i ogrzać ok. 3 min

Obrazek

Doprawić pieprzem,
Dosmaczyć wg własnego gustu - sól, cukier, kwas - należy jednak pamiętać, że najlepiej zrobić to troszkę później, żeby buraczki trochę sie "zaprzyjaźniły" z cebulką, papryką i dodatkami.

Obrazek

A dlaczego w 3 odsłonach ?
Odsłona 1 - podawać na goraco do obiadku np. z golonką albo innym mięskiem
Odsłona 2 - są znakomite jako osobna przystawka na zimno w czasie przyjęć np. do drobiu i mięs
Odsłona 3 - gorące buraczki upakowane w słoiki i zapasteryzowane przez 15 min są wspaniałym przetworem na zimę , który robię co roku. Zimą tylko otwieram i podaję na ciepło lub zimno jw. Znakomicie się przechowują.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Ewo - wszystko mi się podoba i apetycznie wyglada, oprócz pasteryzowania - nie ma innego sposobu (np. w piekarniku, w mikrofali) :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, pasteryzować można też w piekarniku "na sucho" - każdy może sobie wybrać swój sprawdzony sposób pasteryzacji... :)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

E-vita! :D ..........b. dziękuję .......wydrukowane i przechodzeę do wykonania :D

mam 6 kg malinowych[ tyle w tym sezonie "nakapało :o ] hmmm maja duzo miązszu :? ale SUSZYMY! :D :D

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łoł :shock: 6 kg malinowych !!! ;:8
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”