Suszone pomidory
Składniki
co najmniej 2-3 kilogramy silnie dojrzałych pomidorów średniej wielkości
Do suszenia polecam pomidory odmiany lima, mają mało soku i pestek, a dużo miąższu, albo takie podłużne
kilka główek czosnku
1,5 łyżki suszonej bazylii
0,5 łyżki suszonego tymianku
0,5 łyżki oregano (opcjonalnie)
pół łyżki świeżo, grubo zmielonego czarnego pieprzu
sól najlepiej gruboziarnista
2-3 szklanki oliwy (lub oleju)
ocet balsamiczny – opcjonalnie – 0,5 łyżeczki na słoik
świeża bazylia (6-15 listków na słoik, w zależności od wielkości listków), rozmaryn, ostra papryczka chilii
z 3 kg wychodzi około 6-7 słoiczków
dlatego w sklepie pomidory suszone są takie drogie
Wykonanie
Przygotować ok 6-7 słoików o pojemności 0,3 litra - muszą być bardzo dobrze umyte - zarówno słoiki, jak i zakrętki, najlepiej wyparzone i doskonale wysuszone
główki czosnku porozdzielać na pojedyncze ząbki,
pomidory sparzyć wrzątkiem , a zaraz potem zanurzyc w zimnej wodzie i obrać ze skóry , każdy przekroic na połowę lub na ćwiartki, usuwając miejsce, do którego była przyczepiona szypułka .
Można pomidorów nie obierać ze skóry, ale wtedy mamy „zabawę” z oddzielaniem jej przy jedzeniu…
usunąć z pomidorów sok i nasionka
tak przygotowane pomidory ułożyć ściśle (bo bardzo zmniejszają swoją objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni (na termoobiegu o 10 stopni mniej)

- widać jak się kurczą ;)
w mniej więcej połowie suszenia obok pomidorów położyć ząbki czosnku w łupinach (suszyć co najmniej 6-8 godzin, a bywa i dłużej - zależy od piekarnika) ,
sprawdzając co kilka godzin, czy pomidory nie zaczynają zbytnio wysychać - powinny zmniejszyć swoją objętości o około 1/3, stać się elastyczne, ale nie suche jak wiór , i uwalniając na zewnątrz parę …
Ususzone, ale miękkie pomidory oprószyć (jeszcze na blasze) solą, suchymi ziołami, pieprzem. Układać w słoikach przekładając plasterkami obranych ząbków czosnku (ja daje sporo), dołożyć 6-15 listków świeżej bazylii (albo rozmaryn) na każdy słoik. Można dodać też kawałki papryczek chilii, jak ktoś lubi ostrzejsze smaki.
Warstwy wkładanych pomidorów zalewać oliwą i skrapiać octem balsamicznym , tak by dostały się we wszelkie zakamarki. Kiedy słoik będzie napełniony, stuknąć nim kilka razy o stół, by oliwa dostała się wszędzie
Można zakręcić i wstawić do lodówki, na bieżące spożycie po 3-4 dniach maceracji, można je trzymać w lodówce bardzo długo (u mnie niemożliwe

) ...
lub zapasteryzować na dłużej – poprzez zalanie gorącą oliwą i odwrócić słoiki "do góry nogami", albo zalać oliwą zimną (jak w przepisie) i pasteryzować „na sucho” w gorącym piekarniku przez 10-15 min, żeby słoik się zamknął.
Są przepyszne, można je podawać jako samodzielną przystawkę, albo do serów, pizzy, wędliny, mięs nadziewanych, sałatek, i z czym się lubi
