Queen of the Musk ładnie rozrośnięta, uwielbiam jej zapach
Róże 2013/2014 - Gosia
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże 2013 rok - Gosia
Plantier zakwitła, a to niespodzianka
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozrosła się bo w końcu przeniosłam ją w inne miejsce i pozwoliłam jej swobodnie kwitnąć i rosnąć.
Z tym nietypowym rokiem słyszałam też o innych wypadkach powtarzania kwitnienia - może to wina słońca?
Raz jest susza, potem pada - a róże szaleją i same nie wiedzą co mają robić.
W Rosen Park można już zamawiać Royal Jubilee ale nie widziałam by mieli nowości wprowadzone.
Jak ktoś jest zainteresowany to zbieram zamówienia na szkółki niemieckie.
Z nowości zeszłorocznych - róża kupiona u Schmida - Miss Leda - Jurgena Weihraucha - Leda plus Bonica.

Wedding Bells - Eleganza Kordessa która skradła moje serce już dawno temu:

kwitnie nieprzerwanie.
Z tym nietypowym rokiem słyszałam też o innych wypadkach powtarzania kwitnienia - może to wina słońca?
Raz jest susza, potem pada - a róże szaleją i same nie wiedzą co mają robić.
W Rosen Park można już zamawiać Royal Jubilee ale nie widziałam by mieli nowości wprowadzone.
Jak ktoś jest zainteresowany to zbieram zamówienia na szkółki niemieckie.
Z nowości zeszłorocznych - róża kupiona u Schmida - Miss Leda - Jurgena Weihraucha - Leda plus Bonica.

Wedding Bells - Eleganza Kordessa która skradła moje serce już dawno temu:

kwitnie nieprzerwanie.
- Deirde

Witajcie, trochę mnie nie było ale jak prowadzi się wątki prywatne w trzech różnych miejscach to nie zawsze czasu na wszystko wystarcza.
Chciałbym ten wpis poświęcić jednej róży --- Acropolis.
Z góry chce podziękować koleżance z forum która mi ją kupiła, uratowała i przywiozła - bardzo dziękuje A.
Acropolis dostałam już kwitnącą - tak wyglądała sadzonka - pies ją z pewnych powodów sprawdzał:

Kwiaty Acropolis mnie zachwycają - oto powód:

Acropolis ma kwiaty w kolorze starego różu z żółtymi zewnętrznymi płatkami ale ma też inne odcienie:

Tu już dzisiejszy kwiat:

Mam nadzieję że Wam podobała się ta róża.
Chciałbym ten wpis poświęcić jednej róży --- Acropolis.
Z góry chce podziękować koleżance z forum która mi ją kupiła, uratowała i przywiozła - bardzo dziękuje A.
Acropolis dostałam już kwitnącą - tak wyglądała sadzonka - pies ją z pewnych powodów sprawdzał:

Kwiaty Acropolis mnie zachwycają - oto powód:

Acropolis ma kwiaty w kolorze starego różu z żółtymi zewnętrznymi płatkami ale ma też inne odcienie:

Tu już dzisiejszy kwiat:

Mam nadzieję że Wam podobała się ta róża.
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu, uprzedziłam Twój ruch
Wczoraj zamówiłam sobie Acropolis. Oczarowała mnie w ogrodzie 100róż Ani (AnaAn). Ma piękne, zmienne kwiaty, a do tego krzaczek jest niewielki i kompaktowy. Czego chcieć więcej?
- beatris
- 200p

- Od: 16 mar 2008, o 15:20
To chyba tez ja zamowie
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
- Deirde

swety - ona kompaktowa? Moja koleżanka ma dość dobrą ziemię - jej Acropolis osiąga wysokość ponad 160 cm - na dodatek kwitnie bukietami kwiatów - to jest prawdziwy widok. Z tego też powodu zdecydowałam się na jej zakup wiosną tego roku, dopiero teraz niedawno ją odebrałam.
Beatko - zamów, jest fajna.
Dostałam wiadomość przez swój kanał że zdjęcie nr 2 i 3 to prawdziwy Acropolis, te podwójne kwiaty to przypuszczalnie sport który mam na krzewie.
Na dodatek przygotowałam jeszcze jedną róże ulubioną - Jude the Obscure:

lubię w niej kolor kwiatów - mleczno-żółty odcień i zapach.
Beatko - zamów, jest fajna.
Dostałam wiadomość przez swój kanał że zdjęcie nr 2 i 3 to prawdziwy Acropolis, te podwójne kwiaty to przypuszczalnie sport który mam na krzewie.
Na dodatek przygotowałam jeszcze jedną róże ulubioną - Jude the Obscure:

lubię w niej kolor kwiatów - mleczno-żółty odcień i zapach.
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
No cóż... Coś mi się pokićkało, ale zamówiona już jest, więc znajdę jej inne miejsce i tyle 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Piękne zdjęcia i piękna róża!
Dzisiaj byłam u Kierzka. Piękne krzewy mają, ale ja byłam twarda!
Dzisiaj byłam u Kierzka. Piękne krzewy mają, ale ja byłam twarda!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Gosiu, zastanawiałam się nad Acropolis, ale ona ma 7 strefę. Obawiam się, że na Mazowszu będzie miała problem z zimowaniem.
- Deirde

sweety - róże rosną tak jak im na to pozwolą różne warunki, zobaczysz jak ta odmiana zachowa się u Ciebie.
Miłka - jestem z Ciebie dumna.
Ja też miałam tam załamanie bo Edeny ponad 150 cm i First Lady o wysokości 120 cm - no i zastanawiałam się czy nie kupić Edena porządnego. Niestety - ze względu na mój wyjazd do Koszalina zrezygnowałam z zakupów - ja byłam rozsądna.
nena - co do strefy - z tym jest różnie, mi nie wytrzymał kiedyś Lions Rose, a powinien sobie poradzić.
No a teraz róże - Bouquet Parfait Lensa
mam dwie sztuki bo jeden z pędów mi się ukorzenił i teraz rośnie na własnych korzeniach, zachwycająca róża:

angielki:
Pegasus - w tym roku pędy wyrosły na wysokość 180 cm

3 metrowy Charles Austin:

Falstaf

dwie róże Rosen Tantau - 3,5 metrowa Giardina:

Aspiryn Rose

Dzięki za pochwałę zdjęć - nadal je robię Canonem oraz obiektywem makro Tamrona.
Miłka - jestem z Ciebie dumna.
nena - co do strefy - z tym jest różnie, mi nie wytrzymał kiedyś Lions Rose, a powinien sobie poradzić.
No a teraz róże - Bouquet Parfait Lensa
mam dwie sztuki bo jeden z pędów mi się ukorzenił i teraz rośnie na własnych korzeniach, zachwycająca róża:

angielki:
Pegasus - w tym roku pędy wyrosły na wysokość 180 cm

3 metrowy Charles Austin:

Falstaf

dwie róże Rosen Tantau - 3,5 metrowa Giardina:

Aspiryn Rose

Dzięki za pochwałę zdjęć - nadal je robię Canonem oraz obiektywem makro Tamrona.
- Aancyk
- 1000p

- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Acropolis jest przepiękna, poszukuję jej od dłuższego czasu, czy można ją zamówi w jakimś sklepie internetowym?
- Deirde

Acropolis przez dłuższy czas była dostępna w sklepach LM z innymi różami Meillanda po 21 zł.
Niestety teraz sprzedają róże Austina, Rosen Tantau, Kordesa.
Ja swoją mam z Niemiec, kobiety kupiły swoje ze szkółki w Belgii ale tam była droga.
Niestety teraz sprzedają róże Austina, Rosen Tantau, Kordesa.
Ja swoją mam z Niemiec, kobiety kupiły swoje ze szkółki w Belgii ale tam była droga.
Na mnie Acropilis nie robi takiego wrażenia, ale już Jude de Obscure tak ... śliczna.
Bardzo Ci wyskoczyły róże w tym roku Gosiu. Będziesz miała burzę kwiatów w przyszłym roku.
Czy Falstaff dobrze, że kwitnie? Czytałam, że jest leniwy.
Bardzo Ci wyskoczyły róże w tym roku Gosiu. Będziesz miała burzę kwiatów w przyszłym roku.
Czy Falstaff dobrze, że kwitnie? Czytałam, że jest leniwy.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu pokaż Charlesa Austin i Giardinę wiesz jak mnie rajcują "krzaczory" 3 m? ola, lalalalalal
- Deirde

Aniu - na razie są to pojedyncze 3 metrowe gałęzie, jak będzie więcej światła to zrobię fotki.
Aga - na początku Acropolis też nie bardzo mi się podobała, potem widziałam ją i Pashminę u koleżanki i Acropolis jednak była ładniejsza. Co do Falstafa - zdecydowanie leniwy - lepszy jest Othello.
Co do naszej rozmowy o świetle w Wielkopolsce - na ogół tego nie robię ale zobacz sama o jakie bliki świetle mi chodzi:
Zauważ te odbicia na liściach - powinny być zdecydowanie miększe:

Cartier - na liściach widać odbicia, im bardziej skórzaste liście tym więcej odbić:

Louise Odier:

Zdjęcia zwykle robię w Rawach i ewentualnie można spróbować je skorygować ale nie wiem czy to coś da. Operowanie tłem lub blendą chyba nie da rady przy tak dużych krzewach.
Aga - na początku Acropolis też nie bardzo mi się podobała, potem widziałam ją i Pashminę u koleżanki i Acropolis jednak była ładniejsza. Co do Falstafa - zdecydowanie leniwy - lepszy jest Othello.
Co do naszej rozmowy o świetle w Wielkopolsce - na ogół tego nie robię ale zobacz sama o jakie bliki świetle mi chodzi:
Zauważ te odbicia na liściach - powinny być zdecydowanie miększe:

Cartier - na liściach widać odbicia, im bardziej skórzaste liście tym więcej odbić:

Louise Odier:

Zdjęcia zwykle robię w Rawach i ewentualnie można spróbować je skorygować ale nie wiem czy to coś da. Operowanie tłem lub blendą chyba nie da rady przy tak dużych krzewach.