Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Krysiu mało jestem teraz na forum i na działce z różnych powodów ale musiałam do Ciebie napisać i pochwalić się Ceossandrą. Nic nie pisałam bo chociaż sadzonki były zdrowe, coś po posadzeniu zaczęło je zjadać. Obsypałam je popiołem drzewnym. Hibiskus nie przeżył ale Ceossandra wyszła z tego i jeszcze zakwitła. Bardzo się z tego cieszę. Kwitnie już 2 tygodnie ten jeden kwiat, Dzięki Krysiu ;:196 hibiskusa nie ma mi żal bo mam dwa tylko nie tak ciemne. Możesz usunąć zdjęcia, ale musiałam Ci pokazać.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysieńko!...jestem, podziwiam i pozdrawiam!
Jak zwykle fotorelacje ;:215
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu co to za roślinka kwitnąca na fioletowo za galtoniami, przed werbeną.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Gosia123A pisze:(...) On chyba ma kleszcze.To może być niebezpieczne ;:185
Roztocze pasożytujące na błonkówkach społecznych są bardzo niebezpieczne ? ale tylko dla błonkówek społecznych. Dla ludzi (i innych ssaków) są zupełnie niegroźne. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ;:oj pierwszy raz widze coś takiego na trzmielu ;:oj te roztocza są okropne....nie tylko nie daja zyć mojemu synowi( te domowe rzecz jasna)ale też owadom :?:
Ostatnio jak podlewałam to musiałam przerwać bo sporo ich było (trzmieli i pszczółek) na kwiatach,szczególnie teraz na rozchodnikach siedzą....stałam i patrzyłam jak pracują....
aaaa.....byłam tez u rodziców i widziałam ogromną kolonie motyli....pawie oczka i takie do nich podobne,kolorowe ale bez oczka....tyle motyli to ja nie widziałam ;:oj fruwały w sadzie.....siadały na leżących śliwkach,chyba jadły.....i być może tam na drzewach mają zamiar hibernować czy jak ?
Stałam tak jak nimfa a one latały koło mnie.....fajne to było ;:oj
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogród pełen owadów (i nie tylko ) żyje - rusza się, brzęczy, szumi, furczy i rośnie :D
Jest taka kreskówka 'Bee movie'. Opowiada, oczywiście na wesoło, jak to pszczoły zwiedziwszy się, że ludzie 'kradną' im miód i sprzedają je za ciężkie pieniądze zaprzestają jego produkcji, a tym samym nie zbierają pyłków i nie zapylają. I co się wówczas dzieje... Świat traci kolory, zamiera. Może w dużym uproszczeniu, ale właśnie o to chodzi. I dlatego tak ważne jest nie nadużywanie chemii i dbanie o środowisko.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Też jestem ciekaw, co to za roślina niebieskofioletowa rośnie za galtonią? Przypomina przetacznikowca :idea:
Bardzo żal mi bąka (Loki, to synonim trzmiela u nas, choć z naukowego punktu widzenia niepoprawny 8-) ), bo wielkość tych roztoczy w stosunku do wielkości bąka jest zatrważająca :shock:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

iwona0042 - Iwonko cieszy mnie odzew na widok tego biednego bąka.
To znaczy,że nie jest nam obojętnie to co nas otacza.

takasobie - Miłko Twoi ulubieńcy czyli ptaki też pewnie sa nękane.
Opaski faktycznie warte zastosowania w każdym wypadku gdy mamy roslinę mająca tendencje do niekontrolowanego rozrastania.

marpa - Maryniu chłodniejszy okres to dla mnie też wytchnienie i nawet sporo pracy już zrobiłam. Gdyby nie wyjazdy to zaplanowane przenosiny kilku krzewów też miałabym za sobą a tak to ciągle spędzają mi sen z oczu.

Locutus - Jurku wielkie ;:180 ;:180 ;:180 za cierpliwość w tłumaczeniu poruszonego tematu.
Do tej pory jak sobie przypomnę co miał na sobie ten bąk - trzmiel to az mnie wstrząsa.
Do turkucia podjadka mam inne podejście bo spory szkody w cennych roślinach miałam w tym sezonie więc nie dziw się,że tak postepuje z nimi.
Pewnie jest ich więcej i stąd te przykre dla mnie efekty.
Locutus pisze:
Gosia123A pisze:(...) On chyba ma kleszcze.To może być niebezpieczne ;:185
Roztocze pasożytujące na błonkówkach społecznych są bardzo niebezpieczne ? ale tylko dla błonkówek społecznych. Dla ludzi (i innych ssaków) są zupełnie niegroźne. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
I całe szczęście w tym nieszczęściu dla owadów,że jesteśmy w tym przypadku bezpieczni.
bardzo dziękuję.

Gosia123A - Gosiu tych opasek planowałam włożyć kilka sztuk do paczki bo wysyłam do Ciebie rośliny więc poszłam w sobotę do sklepu ogrodniczego i .... skończyły się. ... nawet sobie nie dokupiłam.

beatab- Beatko pobiegłam do Ciebie i ...a z dech zaparło .
takiej wypasionej cebuli dawno nie widziałam.

Tosia1 - Tosieńko w takim razie trzeba uzbroić się w cierpliwość i mieć nadzieję.

danutab - Danusiu aleś mi niespodziankę zrobiła - zdjęcie niech zostanie bo kwiaty Crossandy sa śliczne.
Jak przekwitnie to uszczknij ja w odpowiednim miejscu aby zaczęła się krzewić w szesz i za rok będziesz miec ładny okaz.
Szkoda,że hibiskus czerwony półpełny nie udało sie wyhodować - mam sadzonki z korzonkami a dziś cięłam hibiskusa który rośnie jak drzewko ala bonsai i znów mam kilka sadzonek.
Odezwij się na PW może cos wykombinujemy, tylko sama sadzonkę to szkoda poczte dorabiać... :;230

bwoj54 - Bogusiu dziękuję.
Niezbyt często zagladam nawet do siebie bo jakos czasu mało ale nadrobię jak zmieni sie w kalendarzu trochę dat... :;230
korzo_m pisze:Krysiu co to za roślinka kwitnąca na fioletowo za galtoniami, przed werbeną.
Obrazek
Dorotko kolorystyka podobna i nie za bradzo wiem o która chodzi więc dzis zrobiłam fotki od drugiej strony rabaty i pokaże po kolei z opisem włącznie.

Od prawej strony w lewą rozpoczynając
-biało kwitnąca to gaura na tle werbeny patagońskiej.
W tle widac kepę kłosowca

Kłosowiec fenkułowy (anyżowy)
osiąga wysokość 60-120 . ładna kępa bardzo długo kwitnącej byliny - widac stanowisko mu pasuje i dobrze bo mi potrzebny do suszenia.
Cała roślina pachnie anyżem .
Może byc ozdobą w ogrodzie a jednocześnie surowcem zielarskim.
Liście i łodygi, zarówno świeże jak i suszone, można wykorzystać na herbatę lub do produkcji likierów i nalewek.
Spośród kłosowców jest to gatunek najbardziej zimotrwały i siewki się zdarzają też.
Świetny na kwiat cięty ale szkoda mi go ciąć do wazonu bo bardzo miododajne kwiaty więc oblegany jest przez pszczoły i inne owady.
Prawdopodobnie miód z kłosowca jest przejrzysty o złocistym odcieniu , bardzo przyjemny w smaku i wartościowy.

To czysty gatunek bo w uprawie mam tez odmianę Agastache foeniculum 'Golden Jubilee' (Kłosowiec) o złocistych liściach. Jego siewki nie zawsze powtarzają cechy .

Ten gatunek ma wyjątkowo pięknie wybarwione liście - ciemna zieleń i zdjęcie tego nie oddaje bo trudno na tej rabacie robić zdjęcia - brak podejścia odpowiedniego.... :;230

Obrazek
Obrazek

Obok rosnie krzew kwitnący w podobnym kolorze
- Niepokalanek mnisi ( pieprzowy) -
Fioletowo-niebieskie kwiaty rosną w podłużnych kwiatostanach.
Owoce są małe, twarde i czteronasienne i po wysuszeniu przypominają wyglądem czarny pieprz.
Z tych nasion można kupić za spore pieniądze lekarstwo na poprawę zdrowia.
To krzew zakwitający pod koniec lata , wtedy rozkwitają gęste, wzniesione grona do 20-30cm długości atrakcyjnych i silnie pachnących kwiatostanów.
Rośnie jako krzew lub małe drzewko - nadaje się do formowania. Dość późno rusza wegetacja ale to normalne przy tej grupie krzewów, które kwitną późnym latem.
U mnie w tym roku zbyt mocno zarosły go inne rośliny - jakoś tak wyszło ale w następnym juz bedzie inaczej.
To wyjątkowo cenny krzew dla kobiet i mężczyzn szczególnie w zaburzeniach równowagi hormonalnej.

Obrazek
Obrazek
Krzew rośnie u mnie drugi sezon. Dostałam go jako prezent po pewnym zamieszaniu przy ub rocznych zakupach w szkółce Futuregardens.
Zaczęłam zamówienie od 2 sztuk tego krzewu, potem dołożyłam 3 hortensje i przy realizacji okazało się, że niepokalanki nie obudziły się po paskudnej zimie.
Cenię sobie ich szacunek do klienta i przekonałam się o tym kilkukrotnie.

I na koniec trawa, której wielkości nie przewidziałam - jest cudna i często ścinam jej kłosy do kompozycji w wazonie. To ona mi zasłania spora część krzewu.
Nazwa wyleciała mi z głowy a nasiona mam od koleżanki z forum - może ktoś rozpozna jej imię.

Obrazek
Obrazek

grazynarosa22 - Grażynko ale z Ciebie wielka szczęściara.
Chwila jak z najpiękniejszych baśni świata - pamietaj o tej chwili i gdy bedzie Ci kiedys smutno pomyśl o niej.
dziękuję ;:196

sweety- Aniu po opowiadaniu Grażynki Twoje słowa zabrzmiały jakoś wyjątkowo smutno.
Przeraża taka wizja i mam nadzieje,że ludzie o tym wiedzą i mają świadomość ile od nas samych zależy.

JacekP - Jacku odpowiedź jest wyżej bo o to samo pytała Dorotka - zapraszam.
Co do ilości tego świństwa jakie miał bąk na sobie to wiem jak mu ciężko było poruszać sie po trawi - przewracało go na boki a o lataniu mowy nie było.
Pewnie do tej pory już padł i nie męczy się.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu Witam ;:196
Piękny kłosowiec ;:215 ja też mam :tan ( ściągnęłam opis od Ciebie , chyba się nie pogniewasz ??? :oops: )
Niepokalanek mnisi - bardzo ciekawy i śliczny - jak go się rozmnaża ???? nasiona , szczepki ????
Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu, ja w tej samej sprawie co Terenia, Niepokalanek mnisi ( pieprzowy) to czytam ciekawa roślinka, w jaki sposób się go rozmnaża?
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Też jestem od tego roku właścicielką kłosowca i właśnie zauważyłam że bardzo lubią go pszczółki :)
Mam też biały ale nie wiem czemu została z niego tylko jedna gałązka reszta czarniała u dołu i obumierała. Jaka mogła być tego przyczyna???
Trawka fajna. Taka delikatna. Czy ona jest jednoroczna??
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

JacekP pisze:(...) Loki, to synonim trzmiela u nas, choć z naukowego punktu widzenia niepoprawny (...)
U was? Znaczy się gdzie? Bo jak patrzę na ten wątek, to słowa ?bąk? w odniesieniu do trzmiela używają ludzie i z Ostródy i z Warszawy i ze Szczecina...

Kiedyś gadałem z kumplem z Wrocławia o tym jak nie cierpię bąków, bo w przeciwieństwie do komarów ? które jakoś tak zasadniczo omijają mnie szerokim łukiem ? tną mnie bezlitośnie. Rozmowa robiła się coraz bardziej absurdalna, aż w końcu musiałem mu artykuł z wikipedii o bąkach pokazać, żeby zrozumiał, jakie zwierzę mam na myśli ? bo on cały czas myślał, że ja o trzmielach mówię i się dziwił strasznie, że mnie tak atakują. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu- jak niepokalanek rozmnaża się z nasion- to ja też chcę - bo u mnie zbliża się to nieuniknione :;230
a cebula olbrzymka to Henry dla Ciebie :wit
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Krysiu na razie przynajmniej jesienią dam sobie spokój z sadzonkami. Mam ciemne mieszkanie i latem aby rośliny odżyły zanoszę je na działkę tam stoją na krytym tarasie i nabierają siły by przezimować w domu dlatego staram się ograniczyć moje zachcianki domowych kwiatów. Może wiosną przypomnę się i coś wykombinujemy. Poczcie też trzeba dać zarobić, bo zaginie :;230
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

[quote="christinkrysia"]
I na koniec trawa, której wielkości nie przewidziałam - jest cudna i często ścinam jej kłosy do kompozycji w wazonie. To ona mi zasłania spora część krzewu.
Nazwa wyleciała mi z głowy a nasiona mam od koleżanki z forum - może ktoś rozpozna jej imię.

Obrazek
Obrazek[quote="christinkrysia"]

Witam się w pięknym wątku pełna podziwu ;:108

Ta trawa, jeśli jednoroczna, to prawdopodobnie proso włosowate(Panicum capillare). Gdyby było tylko dolne zdjęcie, byłabym stuprocentowo pewna, ale takiego potwora jak na górnym jeszcze nie widziałam, choć teoretycznie może mieć pędy do 80 cm wysokie, więc sama oceń proporcje :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”