Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Piękna ta kolekcja żołtych bylin- ale słonecznik najładniejszy - czy on wytrzymie od południowej strony przy płocie - posadzziłabym go by witał gości ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu to Ci cudaki porosły, ale bardzo ciekawe ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, dobry pomysł z wymianą oman-smotrawa, bo już dostaję kręćka, porównując zdjęcia tych dwóch roślin :roll: Mam siewki więc sprawa prosta 8-)
Ja tylko raz zobaczyłem różnicę, jak rosły obok siebie w zaprzyjaźnionym ogrodzie i coś sobie przypominam z rozmowy, że różnią się systemem korzeniowym ;:223 I chyba różnica w terminie kwitnienia.
Oman jest leczniczy a smotrawa - nie wiem.
Tak, wymiana złocienia czerwonawego była strzałem w dziesiątkę więc liczę, że i teraz tak będzie ;:136
Pobiegłem do ogrodu - rzeczywiście liście przy potarciu mocno pachną gorzko-miętowo.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit ;:196 Krysiu, jestem u Ciebie od rana i wszystko czytam. Och, jak ja Ci zazdroszczę tego zwierzyńca!!! U mnie nie ma ani jednej żabki już 3 rok. Dlaczego? Nawet ropuszek nie ma! Płakać mi się chce z tego powodu! Zaskroniec - CUDO!!!! O kwiatach nie piszę, bo słowami tego nie określę. Pozdrawiam serdecznie ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu - takie wybryki natury jak twoje te zółte kwiaty pokazywał w telewizji rok w ogrodzie
i nawet zachęcał, żeby takie fotki przysyłać :D coś niezwykłego :D
A takiego dużego węża na działce to bym sie bała br............ :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

grazynarosa22 - Grażynko o roślinach to ja bym mogła rozmawiać bez przerwy a szczególnie gdy wyczuję u osoby z którą rozmawiam wiedzę i szczere zainteresowanie. Menu pszczółek u mnie bogate a w nastepnych sezonach będzie jeszcze bogatsze - bardzo o to dbam.
A przy okazji pokaże co kilka dni temu zainteresowało mnie w trawie - popatrz sama co się dzieje z tym bąkiem bo chyba jakieś pasożyty siedzą na nim ?
On miał takie obciążenie,ze nie dawał rady latać .

Obrazek
Obrazek
Podłożyłam jasną podkładkę aby łatwiej było mu zrobić dobre zdjęcie.
Co Ty na to powiesz ?

maniusika - Janko to prawda,ze takich kwiatów u Rudbekii nagiej to chyba nikt nie ma bo wg mnie to anomalia tego roku namieszały jej w głowie ( a raczej w kwiatach) i sama nie wiem jak ma kwitnąć ... :;230
Trojeść krwista sadzona w tym roku i do tego pechowe miejsce czyli sadzonkami nie mogę się podzielić ale nasionka postaram się zebrać.
Do tego rozmnażanie trojeści najłatwiejsze z wysiewu nasion i potrzebują stratyfikacji. Podział większej kępy też możliwy ale korzenie bardzo trudne do rozdzielenia i zawsze sa spore uszkodzenia.

JAKUCH - Jadziu mnie tez te pełne bardzo sie podobają i już myślałam, że zamieniła się w odmianę 'Golden Glow' bo u niej sa pełne kwiaty ale ta odmiana ma bardzo wiotkie pędy i wiecznie trzeba ja podwiązywać. Maja ja na naszych działkach i wygląda dość kiepsko taka pochylona lub wiązana byle jak.
Może by zaznaczyć i zebrac nasionka ... pomyślę.

beatab - Beatko bez żółtego koloru nie wyobrażam sobie ogrodu. To takie małe słoneczka rozświetlające nawet w pochmurny dzień.
Słonecznik Flore Pleno rośnie u mnie na 3 stanowiskach i wszędzie jednakowo wysoki i obficie kwitnie.
Jedno ale ... aby pokazał na co go stać musi mieć glebę bardzo żyzną i wilgotną.

iwona0042 - Iwonko ja też tak je nazwałam jak pierwszy raz zobaczyła co tam u góry się dzieje - ta rudbekia jest bardzo wysoka więc dość długo ukrywała swoją niespodziankę.

JacekP - Jacku porównywanie roślin tylko na zdjęciach to za mało. Najlepiej jak rosną na tyle blisko,że można je porównać w realu.
Oman posadziłam głównie z powodu właściwości leczniczych jego korzeni ale ciężko je tak dokładnie umyć i rośnie jako ozdobna. Wolę uprawiać tylko takie rośliny pod potrzeby zdrowotne, których masa zielona jest do przetworzenia bo łatwiej. Wiedziałam, że smotrawa pachnie ale nigdy nikt nie zdradził jak ... teraz już wiem i dziękuję.
Reszta umówiona na PW.

Tosia1 - Tosieńko aleś mnie zaskoczyła - dziękuję za poświęcenie czasu. Mam nadzieję,że się zbytnio nie nudziłaś.
Wielka szkoda,że u Ciebie nikt nie chce zamieszkać - jakaś przyczyna musi być ale jaka ???
Wodę masz, rośliny też a może za dużo chemii ??? za dużo hałasu ??? Trzeba by poczytać o ich potrzebach i zmienic coś u siebie.
Mnie marzy się jeszcze ropucha zielona bo szare to codzienny widok a do kompletu zielonych żab właśnie taka ropucha by mi pasowała ale skąd zdobyć - jest pod ochroną.

Sa goście mili i oczekiwani ale są i tacy , których trzeba tępić gdy jest ich za dużo.
Dla przykładu taki sobie turkuć podjadek ... dostaje u nas popalić na rożne sposoby a jednak jeszzce widac jego działalność a także spacery w promieniach słońca wtedy działam szybko i skutecznie ... wiadomo jak

O... tak ta paskuda wygląda w ostatniej chwili swego życia ... :;230
Obrazek

Lub jakiś inny "szkodnik podgryzak" który w 2 dni załatwił mi liście pięknej Paulowni - tak wyglądała do 9 sierpnia
Obrazek
Obrazek

Az tu nagle ktoś przez 2 dni naszej nieobecności na działce zrobił dziury w jej pięknych i mięciutkich liściach

Czy to on bo go spotkałam na miejscu "zbrodni" ???
Obrazek
Obrazek

bodzia3012 - Bożenko nie oglądam ostatnio programów działkowych bo zawsze coś wypadnie ale gdy pada lub w wolnej chwili w internecie szukam ostatnich odcinków i hurtem oglądam.
Masz rację ... to prawdziwy wybryk natury.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Interesujące, co dolega temu bąkowi... U siebie w ogrodzie zauważyłam dziwne pszczoły, z dziwnymi naroślami na "nogach" (choć może to wcale nie pszczoły...). Często też widzę na kwiatach umierające pszczółki - nie mają siły się nawet poruszyć, czasem sprawdzam po czasie i niestety taka pszczoła już nie żyje :( Choć może pszczoły - jak przystało na "przodowników pracy", umierają na posterunku? :roll: Wstyd się przyznać, nie mam pojęcia..
Owad z paulowni to nie przypadkiem zawadzik leśny ? W razie wątpliwości można doczytać jeszcze tutaj.
Krysiu, w poprzednim poście u Ciebie w wątku pytałam o wrotycz - czy poza funkcją jak na razie "ozdobną" mogę z niego mieć jakiś pożytek po wysuszeniu? ;:131
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

W odpowiedzi na pytanie Ilonki ( ilona2715 ) ale może komuś innemu też się przyda odpowiadam w swym wątku .

Część bylin ma tendencję do " rozłażenia się " i m.i. z tej przyczyny określamy je jako ekspansywne.
Takich bylin jest sporo w naszych ogrodach i denerwujące jest jak swymi pędami rozrastają się niekontrolowanie poza wyznaczone miejsce. Na załączonych zdjęciach pokazuję jak wyglądają korzenie tojeści orszelinowatej po 3 latach uprawy.
U mnie większość bylin rośnie grzecznie w jednym wyznaczonym miejscu i to dzięki takim opaskom - tanie i zdaje egzamin bardziej niz doniczka przynajmniej u mnie lepiej się sprawdza.

Obrazek
Obrazek

Sama opaska wygląda tak i kosztuje niecała złotówke o ile dobrze pamiętam bo kupowałam 3 lata temu ze 30 sztuk

Obrazek

Mandragora - Milenko bardzo dziekuja za nazwę owada - juz wiem,że to nie on zrobił dziury w liściach ... Na Twe pytanie odpowiem jutro bo dzis kończę i uciekam spać.

na zakończenie pare fotek z niebiesko-białej rabaty z oddali i nie tylko

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zakończę moim ulubieńcem odsadzonym wiosną tego roku od dużej kępy nad staw.
Dzięki temu,że jest tam jedna sadzonka Sadźca widać jaka to szeroka i urodziwa bylina.
Nad staw świetna bo wodę ma na wyciągniecie reki ... :;230 upss .. raczej korzeni.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich gości zycząc ładnej pogody i deszczu tam gdzie go brak.
Pa :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu zmartwił mnie widok bąka, a przypomniało mi się, że M opowiadał mi, że w pracy na oknie widział kilka (3) martwych i umierających bąka i pszczółek ;:185 chyba nie dobrze się dzieje ;:185
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To a tym trzmielu to prawie jak kleszcze wygladają! Może to coś takiego! Niestety, owady też są nękane, tak jak my przez owady :(

Opaski są bardzo praktyczne. Nie uszkodzą korzenia przy wyciąganiu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Za deszczowe życzenia ja bardzo podziękuję Krysiu - u mnie baardzo by się przydał ! Susza okrutna i "wężolanie"uskuteczniamy codziennie w innej części ale roślinom też to niezbyt sprzyja niektóre wręcz brzydną , najlepiej lubią z konewki... ;:173 Pogoda sprzyja pracom ogrodowym bo upałów już nie ma więc niebawem udaję się na działkę... :)
Miłego dnia Krysiu! :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

christinkrysia pisze:(...) A przy okazji pokaże co kilka dni temu zainteresowało mnie w trawie - popatrz sama co się dzieje z tym bąkiem bo chyba jakieś pasożyty siedzą na nim ?
On miał takie obciążenie,ze nie dawał rady latać .

Obrazek
Obrazek
Primo ? to chyba jednak trzmiel (prawdopodobnie trzmiel kamiennik ? Bombus lapidarius ? choć pokrywających go pasożytniczych roztoczy jest tyle, że nawet barwnego wzoru na futerku nie widać, więc trudno orzec czy to akurat ten gatunek z całą pewnością), a nie bąk (Tabanus sp.)...

Secundo ? pokrywają go pasożytnicze roztocza. Różne błonkówki społeczne mają różne gatunki pasożytów, ale roztocza bywają wyjątkowo wredne i potrafią zupełnie wytrzebić kolonię trzmieli, pszczół czy mrówek... Szkoda zwierzaka...
christinkrysia pisze: (?) O... tak ta paskuda wygląda w ostatniej chwili swego życia ... :;230
Obrazek
Strasznie chciałbym spotkać takiego gościa w swoim ogródku. :-D Wiem, że budując swoje podziemne korytarze zasadniczo nie zważa na korzenie roślin i ryje przez nie na wylot ? ale poza tym to drapieżnik, który roślin nie je... Na razie muszę się zadowolić tygrzykami i modliszkami. ;-)
christinkrysia pisze: (?) Czy to on bo go spotkałam na miejscu "zbrodni" ???
Obrazek
Obrazek
(...)
To jakiś pluskwiak różnoskrzydły (niestety nie potrafię rozpoznać gatunku) ? one mają narząd gębowy kłujący, więc na pewno nie są odpowiedzialne za wygryzanie dziur, bo tego zrobić nie są w stanie. Część z nich wkłuwa się w łyko roślin i wysysa ich soki, inne są drapieżne.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Krysiu kwiaty są cudne,zadbane zdrowe.Podoba mi się taka opaska.Może pamiętasz gdzie ja nabyłaś?Krysiu ten bak mi się nie podoba,jest mi niedobrze.Ja bym się takiego bała.On chyba ma kleszcze.To może być niebezpieczne ;:185
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu - a te kleszcze nie mozna przenieś na turkucia ;:306 - zajrzyj do mnie bo nie chcę zaśmiecać Twojego wątku :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Krysiu, ja nie stosuję chemii, a za bączka serce mi się kraje. Uwielbiam je i u mnie są całe rodziny. Ważki szaleją, a motyle wszędzie!!! Cudnie. Pozdrawiam :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”