Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Krysieńko ...witam serdecznie ;:196 ...ta róża podejrzewam , że jest to SCARLET MEILLANDECOR kupiona jako n/n u Bogd.... u niego zwana " czerwona , zwisająca " - to jej trzeci sezon u mnie ...wszystkie trzy sztamowe róże przechowuję w temp.+5 C zimą - w kwaterze zimowej roślin tarasowych .
Ta ketmia jest bylinowa ...na zimę trzeba ją zabezpieczyć łętami , słomą ...ale wówczas później kwitnie . U mnie rośnie w dużej donicy - wcześniej wtedy rozpoczyna wegetację .
Pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:168

Dla Ciebie , specjalnie - na bis - ta róża w całej okazałości ... ;:196

Obrazek

Dorzucę świeże fotki - zrobione około 20.00 - po wyjeździe Madzi wraz z Oliwią ...już siedzą w autobusie z Zakopanego do Ustki - na miejscu będą o godz. 7.30 ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec ...Łysy ...nocą ...

Obrazek

Dobrej nocy .... ;:19 ;:19 :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko, witam w słoneczną niedzielę! :wit
Jak dziś Twoje samopoczucie? Ja korzystam z uroków lata, leniuchuję... :)
Pięknie Ci się udało zdjęcie łysego... ja pomimo jego działania dobrze dziś spałam.
Róża na kiju fantastycznie obsypana kwiatami - stanowi prawdziwą ozdobę w Twoim ogrodzie!
Hibiscusa bylinowego też mam - właśnie rozpoczął kwitnienie.
Dobrego popołudnia!
A
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już hibiskusa nie kupię. Zraziłam się, bo ciągle wymarzały.
Pokazałaś piękna jeżówkę z gościnnego ogródka.
Ten pastelowy żółty kolorek jest zabójczy.
Ciekawe jak się nazywa
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...Dobry wieczór Aguniu , jesteś - jak zawsze - miłym Gościem w moim ogrodzie wirtualnym :D ;:167 .
Dziękuję , samopoczucie w porządku , czuję się dobrze , bo dawno nie było takiego lata ...świeci słońce , wieje wiatr co prawda chłodny - ale ja taką pogodę właśnie lubię - bo nie oblewam się potem ...śmieję się sama do siebie ...gdyby mnie tak po nakłuwano , to zaiste mogła bym robić za fontannę ;:306 .
Wczoraj , późnym popołudniem grzebałam w ziemi ...wcześniej zroszonej , bo sucho , jak diabli .
Poprzycinałam róże , wyrwałam suche badyle szałwii omączonej , dzwonka brzoskwiniolistnego i usuwałam brzydko wyglądającą nasturcję . Jeszcze pozostały kępy liliowców i irysów syberyjskich do uporządkowania , bo okropnie szpecą ogród Browalii amerykańskiej ( sianej trzy lata temu ) mam mnóstwo i to wszędzie ...więc wyrywałam jej drobne , cienkie siewki .
Też mam problemy w księżyca pełni ...ale trudno mi jest zasnąć , " kopyrtam się " z boku , na bok i zaś z powrotem wracam do pozycji horyzontalnej ...ale jak już zasnę , to śpię jak suseł ;:19 .
Dlatego M idąc o godzinie szóstej do pracy zamyka dom ...bo by mnie z łóżkiem wyniesiono , a ja dalej bym spała :;230 ...w zasadzie rannym ptaszkiem nie jestem ...raczej sową , nietoperzem ...z tą różnicą , że nie poluję nocą ;:306 ...tylko piekę , sprzątam , zamykam lato w słoikach etc... Bo wówczas jest spokój , nikt mi się nie pląta pod nogami i mogę się skupić na tym , co robię .
Hibiskus moscheutos u mnie rośnie w donicy ...dlatego wcześniej rozpoczyna wegetację i co za tym idzie -kwitnienie .
Róże sztamowe mam trzy , na wiosnę kupię jeszcze dwie ...w kremowej bieli i w aksamitnej czerwieni ...jak róża Carmen z Bizeta ....o ;:oj ..już wiem ..podobną chcę do Isabel Reneissance .
Kwestia tylko ...gdzie ją znajdę ...wielkokwiatowych raczej nie chcę , raczej w stylu Rosarium Uetersen , wspomnianą Isabell , czy też napakowaną Baronesse . Szczytem marzeń była by Stephanie Baronin zu Guttenberg .na kiju ;:224 .

Serdecznie pozdrawiam :wit ...życząc spokojnej nocy i udanego tygodnia ;:168 ...pod każdym względem ;:108 .
Jest takie powiedzonko ... "mróz , zawieja ...wszyscy idą do pracy - jak dobrze , że nie ja "...znów się zacznie wyścig szczurów ...by wyssać to , co najlepsze w ludziach ...człowieczeństwo .
I tym " optymistycznym " akcentem zakończę tę pisaninę ...przesyłając ...irys ensata " Darling " .

Obrazek

Gosiu serdecznie Cię witam ;:180 ... Odnośnie Hibiskusa ...dlatego właśnie trzymam swojego w donicy ...było by mi żal , gdyby tak - nie daj Boże - wymarznął ;:145 ...takich eksperymentów właśnie unikam ...wolę w kuchni eksperymentować , niż w ogrodzie ;:108 . Co cenniejsze rośliny trzymam w donicach i wynoszę je na zimę do domu .
Zapytam Terenię jak zowie się ta piękność kremowo żółta ...bo wszystkie ma oznaczone . Powiem szczerze , że ja owszem - lubię jeżówki , ale raczej o kształtach prostych i kolorach czerwieni , kremie i bieli oraz niezaprzeczalnie śliczna jest też odmiana Green Jewel .
Dla Ciebie ...na specjalne życzenie ...
O tę Ci chodziło ...?

Obrazek

Mnie urzekły te poniżej ...ale jedynie wiem , która jest Green Jewel ...

Obrazek Obrazek Obrazek

A to kilka okazów z kolekcji Tereni ...robione w ub. r. - teraz dopiero wgrane na kompa z telefonu ... ;:224

Obrazek Obrazek Obrazek

A tak wygląda Jej Taras ...gdzie się nie obrócisz - wszędzie kwiaty ...poezja ...

Do miłego ... :wit ...jutro będą świeże fotki ...zakwitła ponownie Isabel Reneissance ...cudo ... ;:224 ;:138 , a magnolia kwitnie jak szalona :tan .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudeńka podziwiam u Ciebie .Mam Excelsę na pieńku od Bogdana ,szkoda ,ze tylko raz kwitnie .Moja miała tylko okryte miejsce szczepienia i tak pozostała na swoim miejscu przez całą zimę [łagodną ] W tym roku też ją zostawię nie będę wykopywać ryzyk fizyk jeśli nie przetrwa będzie miejsce na nowe może taką kwitnącą cały sezon ;:196 Wnusia chyba niedługo opuści babciny raj ;:196 dla Was. Jeżówki cudne szczególnie pomarańczowa
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...no Kochana ...przecież wiesz , że ja Cię zawsze chętnie goszczę ...chociaż wirtualnie ... ;:196 ...Oliwka już wyjechała w piątek ze swoją mamą , a moją Córą Madzią ;:145 ...wiesz , mieć jedną córkę ...a jakby jej nie było ... ;:185 raz , na rok się widzimy ...to za mało ...tyle km nas dzieli ...rozmowy przez tel. , czy pisanie e-maili - to nie to samo ... ;:185
Ja mam też róże od Bogdana ...Rosarium Uetersen kwitnie non-stop ...koniecznie ją kup , bo warto ...( chyba masz u siebie , ale nie sztamową )...potem Rumbę ...nieszczególnie mnie kręci ...ale za to kwitnie cały czas i kwiaty ma bardzo trwałe .
Ja mam sporo miejsca i wszystkie tarasowce - łącznie z różami -wędrują na zimę do przechowalni ...jedne - te cięższe do dawnej letniej kuchni w suterenach - a te lżejsze - na parter ...
Dziękuję w imieniu Tereni za ciepłe słowa o jej roślinkach ;:196
Pozdrawiam i może spodobają Ci się ...róże - fotki robione telefonem przez Oliwkę .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwka z pewnością będzie tęsknić do babcinych pieszczot .Raj p. Tereni to na prawdę raj na ziemi można podziwiać mnóstwo pięknych i rzadkich okazów i tylko wzdychać .Kim jest ta porcelanowa piękność podobna trochę kolorem do Jadwisi .Oliwcia ma oko do fotografowania
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

JAGÓDKO :wit Witam po letniej przerwie MIŁOŚNICZKĘ wszystkich kwiatów i krzewów a pewnie i wszelkich stworzeń :D Jak zwykle pokazujesz cudowności kwiatowe ;:138
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagódko, pięknie uchwyciłaś księżyc ;:170
Hibiskusy rosną u Ciebie wspaniale, widać, że odpowiadają im warunki i Twoja opieka ;:196
W sprawie nieznanej różyczki nie pomogę, ale sama chętnie poznałabym jej imię, bo jest naprawdę piękna ;:173
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Jagódko zgubiłam cię :oops: ale postaram nadrobić zaległości :D
pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Jagódko
Śpieszę poinformować Cię, że żywokost który dla Ciebie odsadziłam będzie do odbioru u Tereni już 5 września. Ja bardzo proszę, jeśli to możliwe o sadzonkę z tego Twojego, może być w przyszłym roku (mam też o liściach całych zielonych - ale to chyba ten lekarski)
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam fotki ...ale nawet czasu nie było , by je zrobić ...zakupy , obiad , pranie , potem szycie , a po obiedzie zbierałam maliny , pomidory i ...tak zeszło - ani się obejrzałam - a tu już zmierzch ...
Tak dzisiaj było mało ;:3 , wiatr za to hulał ...aż poprzewracał mi oleandrowe drzewa i drzewko psianki Rantoneta , więc musiałam je podwiązać do słupa i do łuku różanego , bo obciążenie z kamieni nie wystarczyło - a w powietrzu czuć już ( nie napiszę tego słowa ) ...następną porę roku ...aż mi " gęsia skórka " wyszła ...brrrr....żeby tylko była złoto pomarańczowo ruda ...prawdziwie polska ...

Ulka ...nie ma problemu sadzonkę zrobię - jak najbardziej , a za Twoją ślicznie dziękuję ;:196 .
Jak to będzie u Tereni :shock: ...chyba nie powiesz mi , że znów do Niej jedziesz ?
Pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:168

Bożenko ...a gdzie Ty się podziewałaś prawie całe wakacje ;:oj ...no , czasem i odpocząć trzeba ...nawet od FO :;230 ...Powiedz , proszę , czy z nasionek wyrosło coś , co było by podobne do przetacznika , który Ci się spodobał u mnie ?
Pozdrawiam cieplutko i ciesze się , że mnie odnalazłaś w tłumie pięknych ogrodów ;:196 .

Kasieńko ...a wiesz , że sama nie mogę się nadziwić , że ten w kolorze lila jest tak obsypany kwieciem ...a jedna gałązka ma białe kwiaty ...ciekawe , prawda ?
Ta róża - jak ją nazwała Jadzia - porcelanowa piękność - nosi imię Grand Mogul ...jednak z moich obserwacji wynika , że nie lubi ostrego słońca - więdną jej wierzchołki :? - mam ją od wiosny i kwiaty ma ładne ...ale teraz ma same badyle - nawet bez liści - bo je oberwałam ...może jeszcze pokaże na co ją stać ?
Buziole - prawie " podkrakowskie "- a na pewno "małopolskie " ;:196 ;:167

Ewuniu ...witaj ...witaj ...ciesze się , że jesteś ;:196 ..trzeba korzystać z uroków lata i ładować swe " słoneczne kolektory " ...by nam starczyło aż do wiosny ;:173
Dziękuję za miłe słowa ...tak - kocham wszystko w przyrodzie co stworzyła Matka Natura ...zwierzaki też ...mamy psa Akitę Inu ...rasy japońskiej ...koty lubię i owszem ...ale nie mam swojego ...za to cztery - a co jeden to inny - pchają się poprzez ogrodzenie z siatki ...nad oczko i polegują w kocimiętce ;:oj ...najgorsze to , że załatwiają swe potrzeby na kępach floksów płożących ...dzisiaj któryś mi złamał różę Isabel Reneissance ...leżała przechylona , a wczoraj pełna wigoru ...patrzę , a ona ma złamaną gałązkę ;:145 .
Buziaki nocne ;:196

Jadzieńko...oj , masz rację ;:108 - u Tereni - w rzeczy samej - jest raj na ziemi .
Ta porcelanowa piękność to Grand Mogul ... dopiero od wiosny jest u mnie ...jak ją zasadziłam , to potem dopiero przeczytałam , że ona potrzebuje sporo miejsca ...ale mi tam nie pasuje ...rosną kolejno : Camelot , Grand Mogul , Chopin - nie Chopin ...a wszystkie w podobnej tonacji . Kierowałam się fotkami tychże róż , które były zaczepione do nich . Same bladawce rosną pod rząd ...Nic to ..pójdą na wiosnę do przemeblowania .
Oliwka robiła fotki telefonem , a ja aparatem fotograficznym ...dopiero wyjechała , a ja już tęsknię ;:145 ...jakoś trzeba żyć ...chociaż serce boli ...
Pozdrawiam serdecznie ;:168 ;:167

Na osłodę ...coś tam wstawię ...

Abraham Darby za ...8 zł i datura żółto złocista ...
Obrazek Obrazek

Powiedzcie proszę , czy toto podobne jest do Chopina ? ...porównywałam i wydaje mi się , że mój Chopin - nie Chopin ma zbyt kanciaste płatki ...a prawdziwy ma raczej zaokrąglone . Róża kupiona u Bogdana ...wygląda mi na jakąś wielkokwiatową ...ale jak ma na imię tak naprawdę ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jagódko z ciekawością pooglądałam relację z wizyty u P. Teresy. Pamiętam z jaką emocją opowiadałaś mi o tym gospodarstwie i ogrodzie. Teraz po kilku zdjęciach Cię rozumiem, mają cudnie ;:215 a pomidorki rewelacja.
Znowu nam sezon minął tak szybko i nie było czasu żeby się spotkać. Książki u mnie leżą, może jesienią uda mi się wyrwać z domu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko to może być Polastern spójrz na nią http://www.rosebook.ru/roses/gallery/polarstern/ albo Alabaster ,ale ta raczej ma w sobie trochę różu http://www.rosebook.ru/roses/floribunda ... ter/.Ciesz ę sie ,że Jadwisie przybierają na wadze i o to chodzi ;:196 Mój Abraham za 13 był kupiony jako całkiem inna róża Harknesa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Jagódko, mnie u Tereni nie będzie (a szkoda, wielka szkoda) będzie mój M i zabierze wszystkie roślinki do Tereni, i też od Niej to co uzbierała dla mnie. Mój M często jeździ do Chorzowa, do Zarządu Głównego Polskiego Związku Hodowców Gołębi Pocztowych, a to do Tereni i Władka już nie jest daleko. Problem w tym, że zawsze się śpieszy. Byłam z wizytą u Constancji, jeśli trzeba będzie, to na pewno roślinki mogę dla Niej zabrać.
Pozdrawiam, Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”