Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Witajcie serdecznie w kolejny , upalny dzień sierpnia A.D. 2013 :wit
Na patelni rośliny cierpią suszę ...jedynie wilgoć utrzymuje się w cienistych rabatach , gdzie rosną hosty , miodunki , brunery i żurawki .
Gosiu ...dziękuję za pochwały ;:196 ...oj, tak - to są niezapomniane chwile spędzone z Oliwią - Ona , jak i ja - będziemy miały co wspominać .
Pomidorki koktajlowe u mnie zbyt późno sadzone , dopiero teraz dojrzewają ...zostawię znów nasiona tych , które mnie nie zawodzą .
Pozdrawiam bardzo serdecznie ;:167 ;:168
Małe co nieco ...dla Ciebie ;:196 . Oleander Double Yellow

Obrazek Obrazek

Jadzieńko ... ...porównałam ...i potwierdziło się moje typowanie ...jak nic - to jest Abraham Darby . Prawdę mówiąc denerwują mnie te " omdlałe " , zwisające kwiaty ...jakby z zawstydzenia :oops: opuściły swe główki i całą urodę ciężko jest podziwiać .
No , to miałaś "urwanie głowy " ...ale to jest przyjemne ..gość w dom - Bóg w dom ...
Pozdrawiam cieplutko , dziękując za linki ;:196

Dla Ciebie - jedne , z najpiękniejszych moich róż ; Aachener Dom (Maicapinal) i Gartentraume

Obrazek Obrazek

Justysiu ...to tkwi w naszej pamięci ...jak najpiękniejsze wspomnienie ;:167 ...
Niestety ...mieć Babcie nie każdemu jest dane ...ja miałam dwie p- ze strony Taty i Mamy ...pamiętam je bardzo dobrze .
Pozdrawiam z upalnego Południa ;:196 ...z dedykacją ...chwilo trwaj ... ;:224 - żeby jeszcze tak można było przesłać zapach ...upojny , zwłaszcza wieczorem .

Obrazek Obrazek

C.D.N ....za moment ;:224
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie ...teraz pragnę podziękować Gospodarzom P.Teresie i P.Władziowi za gościnę i
niesamowity wernisaż , w ich ogrodzie jak z bajki .
Ogród kipiący wieloma kolorami , kształtami , formami ; krzewów , bylin i drzew . Ogród , wraz ze szkółką gruntową oraz domem , wolierą dla papug , ozdobnych kurek , perliczek oraz gołębi pocztowych zajmuje 1,50 ha . Mnie udało się zrobić parę fotek , przedstawiających dzieło pracy rąk Przemiłych Gospodarzy .
Dom ...położony u stóp lasu ...dosłownie ...gałęzie drzew wchodzą na taras , położony na 1 piętrze .
Zapraszam serdecznie do Raju na Ziemi

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeżówki ...ulubione kwiaty P.Tereni .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Fuksje ...ponad 100 odmian ...co jedna , to ładniejsza ...popatrzcie sami ;:224

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A oto i sami Gospodarze w trakcie prezentacji poszczególnych odmian ...

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Kloniki i ...pomidorowe szaleństwo ...

Tereniu ...bardzo serdecznie dziękujemy za gościnę i przepiękne oleandry ( podpisane ) , datury i lantany - Tobie i Twemu Mężowi ;:196 ;:180
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Toż to cały kombinat kwiatowo-warzywny ;:oj Ależ tam musi być cudnie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jagódko czyli byłaś w raju na ziemi .Fuksje piękne kwiaty i w dodatku tyle odmian ;:oj .Ile pracy trzeba włożyć ,żeby wszystko tak pięknie rosło i kwitło ;:180 Na dodatek kurki papużki perliczki i gołębie .Podziwiam takich pracowitych ludzi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko na zdjęciach wygląda to lepiej niż w realu.Jeżówki prezentują się pięknie.
Było nam miło gościć Was ale jak zawsze czasu zbyt mało by tematy wszystkie "obgadać" i rośliny starannie obejrzeć. Mam nadzieję na następne spotkanie może razem z Ewunią przyjedziecie.
Dzisiejszy dzień to głównie podlewanie i zaznaczanie pomidorów na nasiona/plany obsadzeń przyszłorocznych już zrobione/.
A u Ciebie tak pięknie i kolorowo jak zawsze zresztą,róże kuszą ale mam silną wolę i zakaz kupowania/sama go sobie dałam/..Całuski.Teresa
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko odwiedziłaś naprawdę bajeczny ogród..... wielkie wyrazy podziwu dla Gospodarzy...... te jeżówki ..... o rany ....dosłownie brak mi słów z zachwytu..... tyle odmian, takie duże kępy i wszystkie takie piękne.....
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witam Jagódko
Bardzo się cieszę, że pokazałaś ogród Tereni i Władka. To nie do końca prawda, co pisze Terenia; w realu to wszystko wydaję się jeszcze piękniejsze, jeszcze dorodniejsze. Miałam okazję oglądać te ogrodowe skarby nie jeden raz i zawsze tęsknię za gospodarzami i za ich ogrodem. Kolekcja doniczkowych, kolekcja fuksji to nie wszystko, Terenia posiada piękne funkie, hortensje i jeszcze........... , mam sporo zdjęć z każdej miłej tam gościny. Właściwie to co ja tam będę dużo pisać, poproszę Terenię o zgodę na umieszczenie kilku zdjęć, jeśli ją otrzymam to umieszczę w moim wątku.
Pozdrawiam Ula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu ...oj ..niesamowita kolekcja przepięknych w barwach i kształtach fuksji , kloników , oleandrów , lantan , agapantów , hortensji , datur ...nie wspomnę o orchideowatych ...Paphiopedilum , storczykach , catleya- ach - pasji P. Teresy ...a jest tego chyba grubo ponad 180 sztuk .
Naprawdę , coś niesamowitego ...podziwiać można z :shock: oczami i rozdziawioną buzią . To jest efekt pracy - dodam ciężkiej pracy - Gospodarzy - zawsze uśmiechniętych , gościnnych i bardzo serdecznych , z ;:167 na dłoni .
Pozdrawiam z mokrej Małopolski ;:196 - nareszcie trochę się ochłodziło , a i deszczu potrzeba , bo okropnie sucho .
Dla Ciebie ...też z ogrodu P.Teresy i Jej Męża ...przepiękna jeżówka , o podwójnych , nałożonych na siebie płatkach .
Obrazek

Tereniu ...żadne fotki nie oddadzą uroku i piękna Waszego Raju na Ziemi - ale wszak przyznasz sama , że zdjęcia nie kłamią- zresztą - to trzeba zobaczyć na własne oczy , by się przekonać samemu ...zapomniałam sfotografować oleandry i Fiu.... :;230 .
Najbardziej mi żal , że tak szybko wszystko się działo ...następnym razem przygotuję scenariusz wg którego ...nakręcę film - ale lepszym aparatem ....Dzisiaj się ździebko ochłodziło i pada nareszcie ;:138 , więc odpada ganianie z wiadrami ze studni .
Pamiętaj Tereniu o nasionkach tych okrągłych pomidorków , który prowadzony na dwa szczepy miał dużo gron , a w każdym z nich było sporo pomidorów , no i tego wiesz ...Fiu .... ;:224
Pozdrawiam późną nocą ...deszczową ;:196
Skoro sama sobie narzuciłaś zakaz kupowania róż - to może przyjmiesz takie oto ...Stephanie Baronin zu Guttenberg i Shogun ...

Obrazek Obrazek

Jadzieńko ...nawet nie masz pojęcia co za bogactwo roślin ...ciekawych , tak w kształtach , jak i kolorach .
Podziwiam Gospodarzy , bo roboty huk ..a jest koło czego chodzić ...samo podlewanie , opryski , koszenie zabiera mnóstwo czasu .
Dla Ciebie wybrałam taką oto roślinkę ...cudownie kwitnie ...chyba z Anemonelli
Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:168

Obrazek

Aniu ...no - w rzeczy samej ...ale kombinat , to kojarzy mi się z czasami kołchozów ...to naprawdę trzeba samemu zobaczyć , by się przekonać , a P.Terenia powinna wprowadzić ...opłatę , która uprawnia do zwiedzania , a tym bardziej ofiarowane przez Nią rośliny .
Buziaki ;:196 ...a tak nawiasem mówiąc kiedy wpadniesz ?
To też z ogrodu P.Teresy ...przepiękny agapant - lilia Nilu ...

Obrazek

Ulka ...masz w 100% rację ...to koniecznie trzeba pokazać światu ...nacieszyć oczy ...niczym w Raju stworzonym na Ziemi . Koniecznie wklej fotki , a Terenia zapewne nie będzie miała nic przeciwko temu .
Prawdę mówiąc , to chciałoby się każdą roślinę obejrzeć , nad każdą się zastanowić , podumać - ja tak lubię - niestety mój M lubi zielone na talerzu ..no , może jeszcze iglaki ;:306 .
Pozdrawiam serdecznie w ...środę :wit ;:167 ;:168

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jagódko ;:196 dziękuję za piękną Anemonellę .Kiedyś przymierzałam sie do nich bo anemony bardzo mi się podobają ale też nie umiem ich utrzymać u siebie . Jeżówka od pani Tereni też śliczniusia także piękne fuksje .Nie mam do nich ręki więc spasowałam ,ale kto wie czy znów jakiej nie kupię.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Jagódko oczy ;:oj ;:oj ;:oj i głowa bolą ;:333 a ja kombinuję co by tu zrobić żeby choć jeden dzień się nie narobić ;:223
i sie nie da ;:306 obiecuję sobie że to ostatni taki rok -bo nawet o Tatrach nie mam czasu pomyśleć ;:222
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Och Jagódko chyba zacznę się rumienić choć już 18 lat dawno skończyłam.Sama wiesz że lubimy pracować w ogrodzie a nasz zwierzyniec i pszczoły to pasja M.Teraz wnusie namówiły dziadzia na papugi są więc i papugi-obawiam się tylko że będzie ich przybywać.Gołębie są ale nie pocztowe tylko tzw.wysokolotne i ozdobne.
Mam naturę chomika więc jak coś zbieram to to do oporu i tak zbiory moje są spore czy to fuksji czy storczyków czy ogrodowe.
Bardzo dziękuję za śliczne róże ale wolę pooglądać u Was w ogrodach.
Nasionka pomidorów dla Ciebie zaznaczone i wpisane/mam pamięć dobrą ale krótką/ i o Fiut..... tez pamiętam.
Wczoraj i dzisiaj też deszczowo i mocno się ochłodziło ale jeszcze deszczu prosimy bo to wszystko co napadało to mało.
Jagódko napisz mi nazwę odmiany tej hortensji,bardzo proszę.
Pozdrawiam .Teresa
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iguniu jestem ...bardzo się stęskniłam ;:168 Jak zdrówko i samopoczucie ?
Ale miałaś doznania ...faktycznie jeżówki w tym roku bardzo wpadają mi w oko a taka kolekcja ;:oj
A ja uwielbiam Twój raj na ziemi ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,chyba nie ma rosliny,której nie znasz czy nie masz w swoim ogrodzie. ;:180 Rusałeczka piękna.Pamietam jak sama lubiłam sie przebierac i z koleżanka mając jakieś 7-8 lat poszłysmy na wysokich obcasach do rodziny na wieś 5 km nie mówiąc nic w domu.Rodzice szału dostawali,mieli na policje zgłosic,wuj nas odwiózł drabiniastym wozem,bo przeciez na tych szpilkach ledwie szłysmy.Ale nam sie wtedy dostało,pamietam ten ból do dzisiaj na czterech literach. ;:124
Widzę u ciebie i pełna daturę i psiankę.Przywiozłam od kolezanki do ukorzenienia,ale czy cos wyjdzie z tego?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosieńko ...trudno mieć wszystkie rośliny ...ale te, które mam znam na pamięć - nie tylko z gatunku , ale i z odmiany . Wszak to jak moje dzieci ...więc znam ich imiona ;:306 .
Mając ileś tam lat też przebierałam się ...ale najczęściej w błyszczące , mieniące się kolorami tęczy czółenka , które były na Sylwestra i na wyjątkowe okazje ...do dzisiaj mam je przed oczyma . Jak miłe takie wspomnienia , do których wraca się z radością , ale i z łezką w oku .
Jeszcze tylko dwa dni spędzą u nas , a potem wyjeżdżają Córcia i moja Rusałeczka :( ...zrobi się pusto , głucho , ucichnie Jej radosny szczebiot . Dziękuję Gosieńko za miłe słowa ;:196 .
Datura pełna , w tym roku zrobiła się potężnym drzewem , a psiankę Rantoneta łatwo się ukorzenia ...do ziemi wciskam w jakąś doniczkę i kładę do cienia ...podlewam , by miały sadzonki wilgotno .
Pozdrawiam serdecznie ...w podzięce ...dla Ciebie za odwiedziny ;:196 ...proszę , przyjmij ten skromny kwiat .

Ketmia moscheutos - ...zwana też bagienną , meksykańską .

Obrazek

Zbyszku ...witaj " Mały Żuczku "... ;:oj dawno Cię nie było , oj , dawno . Coś zaniedbujesz swoje górskie wędrówki ...
Pracę należy rozkładać w czasie ...nie wszystko na raz ...bo i odpocząć też trzeba ...a kiedy , jeśli nie teraz ?
Pozdrawiam - przesyłając ...( a jak myślisz ? ...naturalnie , że ... ;:224 ).

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Danuś ...brakowało mi Ciebie i to bardzo ;:168 ...zdrowie , jak to zdrowie ... raz na wozie , a raz pod ...ale da się żyć i to jest ważne ...
Dziękuję za miłe słowa :oops: ...
Buziaki nocne ;:196 ;:167

Tereniu ...przecież my zawsze mamy 18 lat ..czyż nie ? Pracę lubimy chyba wszyscy w ogrodzie ...ale u Was jest to w parze , zawsze razem ...to jest piękne - Ty masz swoje , a Mąż swoje pasje ...i o to chodzi ... ;:108
Ja nie chcę dużo odmian ...moje wypróbowane ...Fiu ...Fiu ...Twoje i te okrągłe , w dużej ilości na krzaku ...
Ta hortensja , to z serii You and Me , ale nie mam pojęcia jaka to odmiana ...może Forever , albo Romance Pink .
Ja ją dostałam aż z Koszalina od Papi / Tralaluszy ...muszę ją dokładnie zapytać .
A te kwiatki , które mnie urzekły , a wkrótce będą i u mnie , to ...
Callirhoe involucrata
A to dla Ciebie ;:196
Obrazek

Jadzieńko...bardzo lubię fuksje , anemony , ale anemone nemorosa chyba skradły by Ci serce - małe , niepozorne ...ale ile mają uroku ;:108 .
W tej chwili ja mam tylko 8 odmian ...to nic , przy Tereni okazach ;:224 .
Pozdrawiam cieplutko ..lecę na wyrko ...bo mi się zaczynają kleić oczy ...jeszcze jakie głupoty napiszę ;:oj .

Kiedyś chyba Cię urzekła ...więc dla przypomnienia - aktualnie ...kwitnie całe lato - non-stop ...buziaki ;:196

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JAGÓDKO....a co to za jedna co kwitnie cale lato....spowita ogromnym bukietem kwiecia......
..a czy ta ketmia to jest rośliną wieloletnią zimującą w domku :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”