Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p
Od: 29 maja 2013, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

Jolek są różne odmiany. Jedne rosną duże, inne małe. Bobej uprawia atlantic giant pumpkin w skrócie AGP - może urosnąć do gigantycznych rozmiarów, - rekord polski około 580,5kg.
Powiem parę informacji o tym, jak ja uprawiam swoje " giganty ", a następnie może wypowie się wcześniej zapytany ;:180 .

Dynie hoduję w słonecznym miejscu. Podłożem jest wyrównany i przekopany kompostownik z obornikiem. Aby zapewnić dyńce lepszy start, przygotowuję rozsadę ( wysiewam 20 kwietnia ). Około 15-20 maja wkopuję sadzonkę do gotowej ziemi. Dynia powinna mieć zawsze wilgotno. Ja pod swoją melonową wylewam OBECNIE po trzy 15l-owe wiaderka wody chyba, że pada, ale ten krzaczek zajmuje u mnie około 50m/2 ;:224. Osobiście nie stosuję gnojówek i innych wywarów z roślin ( brak wiedzy, wyedukuję się w zimę :uszy ) . U mnie dynie rosną jak chcą :;230 , nic nie przycinam, albowiem uważam, że waga owocu zależy po części od strony zielonej :roll: i po za tym szkoda mi " niszczyć " krzaczków :? . Dopiero drugi rok eksperymentuje z gigantami ( rok temu miałem jedynie Bambino - rekord 14,6 kg ). Jestem amatorem, ale z każdym sezonem idzie mi coraz lepiej, tego samego Ci życzę Jolek. ;:333

PS: Za rok spróbuję z AGP. ;:4

EDIT: Rozruszajmy ten wątek ;:304.
"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"

pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o giganta i ogólnie dynie to mam ją drugi rok więc też dużo nie wiem. Ogólnie kopie dół 1m\1m na głębokość 50cm no tak do kolan i ładuje na przemian 10cm obornika lub kompost i ziemi (to na jesień) na wiosne to juz prawie nic z dołkiem nie robie. Wysiewam do gruntu ok 15maja. No i pokrzywówka i pokrzywówka pełen opór tzn (jak jest to fes). No i woda woda woda woda. Tak aby miała stale wilgotno ale nie za mokro. I nic takiego więcej. PĘDÓW NIE PRZYCINAM wg mnie im więcej liści tym dla giganta lepiej. No i oczywiście rozsada i jedna dynia na jeden krzak oczywiście na pędzie głównym min 3m od korzenia i nie dopuścić do ukorzenienia się pędu ok 1m w każdą stronę od dyni bo może ogonek się złamać przy wzroście dyni. Ok dynie zmierzone :D
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To moje Big Max.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
gosiawil478
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 20:42

Post »

W takim razie nie będę przycinała pędów. Mam nadzieję, że dynie będą miały chociaż po 5kg.
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

W tamtym roku moja największa Big max miała 38 kg. Pędu głównego nie uszczykiwałem.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O jakiej odmianie dyskutujemy? Jednak jeśli krzak jest ładny tzn dokarmiany zadbany to bez problemu powinien utrzymać: 1wielki 2 duże 3średnie 4lub więcej ładnych owoców ale ponawiam najważniejszą kwestie WSZYSTKO zależy od odmiany i przeznaczenia uprawianych dyń. Jeżeli ktoś ma AGP i chce uzyskać giganta to pozostawia jedną dynie na krzaku jeśli jednak ktoś uprawia dynie hokkaido to można mieć dużo dyń bo są mniejsze a pędy uszczykuje sie aby dynie szybciej dojrzewały.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje wczoraj mierzone dynie: D1-119KG D2-61KG D3-160.5KG D4-146KG D5-118.5KG D6-70.5 D7-44KG Oczywiście zaznaczam że uprawiam tylko i wyłącznie odmianę Atlantic giant pumpkin. Pestki z mojej zeszłorocznej dyni nie kupione z żadnych rekordowych olbrzymów. Rozbieżność w wagach spowodowana innymi warunkami i sposobem uprawy (eksperymenty z których żaden nie przyniósł pozytywnych efektów) :)
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

Efekty powalające. Mam nadzieję że po sezonie wystawisz nasiona na sprzedaż lub na akcję wymiany :D
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszą takie być bo biorę udział w naszym lokalnym konkursie na największą. Co do pestek to na razie nie wiem. Chociaż pewnie dobrą połowę zjem :D (UWIELBIAM). Pewnie jakąś część dam na kolejną edycje konkursu. Jeszcze trochę czasu zostało. Chociaż sprzedaż to dla mnie za dużo roboty a co akcji to muszę się najpierw zorientować o co w tym chodzi. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

;:109 aaah, marzy mi się taka choć setka ;:oj dynie zaczęłam hodować dla kurek na zimę a mąż już mnie ustawia po co mi giganty. Kroić bym musiała piłą spalinową :D
Napisz czy w takich gigantach jest dużo pestek i dlaczego eksperyment nie przyniósł oczekiwanych wyników. czy to jest związane z aurą tegoroczną czy innymi czynnikami ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! Zacznę od pestek. Zeszłoroczna dynia miała 142kg hmm.. 150 dałem na nast konkurs, znajomym, zjadłem ponad 150 i trochę na sadzonki tegoroczne. Zostało mi coś koło 100szt. To musiało być ponad 500. Co do eksperymentów to 2 krzaki wysiałem b wcześnie do gruntu jakoś po 20kwietnia. Zły pomysł mimo że rosły na kompoście takim bardzo ładnym który wydawał się ciepły i mimo osłon dynie nie dość że przez chłód stały to poźniej zrzucały kolejne zawiązki. Dziś mają 2 najmniejsze dynie z mojej kolekcji (choć jedna teraz ruszyła jak szalona ale to już za pózno). Trzeci eksperymentalny krzak (bo na jakiejś stronie przeczytałem) prowadziłem tylko na jeden pęd główny. Efekt? Dynia średnia a liście jak koła od mojej kolarzówki :D Za rok spróbuje na 3pędy.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:lol: ładnie to określiłeś ,, liście jak koła od mojej kolarzówki" bo u mnie podobna sytuacja a dynie malutkie. Zastanawiałam się czy to może być spowodowane dużą ilością kurzeńca w glebie. Czy samym dyniom oprócz azotu (który idzie w liście) jest jeszcze potrzebny inny składniki w większej ilości. bo skoro liście dorodne to coś brakuje ,,owocom".
Z drugiej strony może im potrzeba większej wilgotności otoczenia aby skórka prędzej nie dojrzewała i mogła się rozrastać bo w tym roku to raczej bardziej sucho. Jakieś wnioski trzeba z tego roku wyciągnąć :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kumpla mama która zajmuje się ogrodnictwem od lat mówiła mi że azotu więcej potrzebuje z początku do wzrostu liści. A przy wzroście owocu potrzebuje więcej potasu. Ile w tym prawdy? Kto wie niech napisze :D Co do pogody to wiadomo.. Susza i u mnie. W okolicy pada a u mnie jakoś nie :D A na działce nie mam bierzącej wody aby starą ledwo działającą pompe. Ale od jutra pogoda ma ulec zmianie niby i oby :D
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

A powiedz jak przygotowujesz gnojówkę z pokrzyw?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wink: ja mam tylko kranówkę i baniak na 1000 L. który bardzo szybko ,,wyparował" i pogodę podobną do Twojej - tylko słuchy o opadach :lol:
Interesuje mnie jeszcze jak u Ciebie z nawożeniem. Czy ziemię jaką przygotujesz pod dynię jeszcze nawozisz jakimiś preparatami w czasie wzrostu i od którego momentu? Czy dokarmiasz dolistnie ? Wyczytałam w mojej starej książce ,że olbrzymkę należy zasilać co 2 tyg preparatem do pomidorów. Może w tym jest tajemnica jej wielkości.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”