Witam wszystkich.
Jak z zły dział to przepraszam
Szukam środka który wypali całą działkę do gołej ziemi (w większości pokrzywy, piołun i oset); ale żeby nie zniszczył drzew i mogła później trawa tam wyrosnąć. Proszę Was o pomoc, w tym temacie jestem kompletnie zielony.
Ekstremalnie wypali wszystko ROUNDAP (ale uwaga na drzewa - żeby nie opryskać). Jeśli masz tego naprawdę dużo to proponuję co najmniej dwukrotną chemioterapię. U mnie były pokrzywy, osty, powoje i inne upierdliwe kłącza. Dwukrotna chemioterapia + przekopanie na wiosnę + sterane dało efekt. Zaraz odezwą się przeciwnicy chemii, ale w takich przypadkach nie ma innej możliwości.....
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku. Winston Churchill Ogródkowe chwastowisko
jeśli to nie stojące od wiosny metrowe chaszcze to nie koś, jeśli natomiast tak to ja bym wykosił jednak, a najlepsza będzie moim zdaniem mieszanina , np w proporcji 5 l roundupu i 1 l np chwastoxu extra na 1 ha.
Chwastox nie wszystko bierze i do tego drogi. Mieszanina przeze mnie wypróbowana na nie wiele się zdała.
Roundap i siarczan amonu.Pali wszystko.
Glifosad działa na zasadzie wchłaniania przez rośliny i idzie aż do korzenia.Za mocne stężenie na nic się zda, bo spali liście, korzeń pozostanie nietknięty i za jakiś czas zabawa od nowa.
Dobrze by było żeby popadało po pryskaniu.Szybciej i lepiej działa, bo na te upały obecnie to długi to efekt jak i uschnięte to prawie samo.
Chwastox może uniemożliwić działanie Roundupu. Lepiej sam Roundup, gdy zżółkną liście przeorać i po wschodach nowych chwastów (min 10 cm) ponownie Roundup. Chwastox i pokrewne zarezerwować na powój.
Jeśli drzewa są stare, nic im nie zaszkodzi. Młode, z gładką korą trzeba osłonić na czas oprysku. Może być nawet foli kuchenna.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Spowoduje obumieranie rośliny wrażliwej wcześniej niż glifosfat dojdzie do korzeni. Na efekty działania Roundupu czekałem ponad tdzień, po Chwastoxie więdły już po pary godzinach.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
jeżeli masz duży obszar to polecam Klinik,tajfun,huragan:)
na 1ha idzie 3/4/5l a da się kupić 1l więc 20-30ary zrobisz...cena nie przekracza 20zł:)
pryskasz jak trawa jest możliwie duża, gdy oprysk bedzie brał(zacznie żółknąć) można kosić,uprawiać kopać itp...
daleko od drzew bo uszkodzi...
"weźmie" wszystko oprócz skrzyp polny:D