Co zrobić z chwastami?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
zambonni
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2013, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co zrobić z chwastami?

Post »

Witam wszystkich.
Jak z zły dział to przepraszam :)
Szukam środka który wypali całą działkę do gołej ziemi (w większości pokrzywy, piołun i oset); ale żeby nie zniszczył drzew i mogła później trawa tam wyrosnąć. Proszę Was o pomoc, w tym temacie jestem kompletnie zielony.
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co zrobić z chwastami?

Post »

myślę że mieszanina zbiornikowa czegoś na bazie glifosatu plus jakiś chwastox do tego. Po drzewie nie pryskaj.
Pozdrawiam Piotr
safe
50p
50p
Od: 11 wrz 2011, o 19:15

Post »

Ekstremalnie wypali wszystko ROUNDAP (ale uwaga na drzewa - żeby nie opryskać). Jeśli masz tego naprawdę dużo to proponuję co najmniej dwukrotną chemioterapię. U mnie były pokrzywy, osty, powoje i inne upierdliwe kłącza. Dwukrotna chemioterapia + przekopanie na wiosnę + sterane dało efekt. Zaraz odezwą się przeciwnicy chemii, ale w takich przypadkach nie ma innej możliwości.....
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
zambonni
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Lepszy będzie chwastox czy roundap? Najpierw chwasty wykosić i pryskać na odrosty czy to bez różnicy?
safe
50p
50p
Od: 11 wrz 2011, o 19:15

Post »

Nie kosić, środki chwastobójcze działają dolistnie. Wybór specyfiku należy do Ciebie ;)
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
piobuk1
200p
200p

Post »

jeśli to nie stojące od wiosny metrowe chaszcze to nie koś, jeśli natomiast tak to ja bym wykosił jednak, a najlepsza będzie moim zdaniem mieszanina , np w proporcji 5 l roundupu i 1 l np chwastoxu extra na 1 ha.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Chwastox nie wszystko bierze i do tego drogi. Mieszanina przeze mnie wypróbowana na nie wiele się zdała.
Roundap i siarczan amonu.Pali wszystko.
Glifosad działa na zasadzie wchłaniania przez rośliny i idzie aż do korzenia.Za mocne stężenie na nic się zda, bo spali liście, korzeń pozostanie nietknięty i za jakiś czas zabawa od nowa.
Dobrze by było żeby popadało po pryskaniu.Szybciej i lepiej działa, bo na te upały obecnie to długi to efekt jak i uschnięte to prawie samo.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Chwastox może uniemożliwić działanie Roundupu. Lepiej sam Roundup, gdy zżółkną liście przeorać i po wschodach nowych chwastów (min 10 cm) ponownie Roundup. Chwastox i pokrewne zarezerwować na powój.
Jeśli drzewa są stare, nic im nie zaszkodzi. Młode, z gładką korą trzeba osłonić na czas oprysku. Może być nawet foli kuchenna.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
zambonni
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje wszystkim za pomoc opryskam Roundupem.
piobuk1
200p
200p

Post »

dlaczego chwastox może uniemożliwić działanie roundupu ???
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Spowoduje obumieranie rośliny wrażliwej wcześniej niż glifosfat dojdzie do korzeni. Na efekty działania Roundupu czekałem ponad tdzień, po Chwastoxie więdły już po pary godzinach.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
mateo_09
100p
100p
Od: 11 sie 2013, o 16:32

Post »

jeżeli masz duży obszar to polecam Klinik,tajfun,huragan:)
na 1ha idzie 3/4/5l a da się kupić 1l więc 20-30ary zrobisz...cena nie przekracza 20zł:)
pryskasz jak trawa jest możliwie duża, gdy oprysk bedzie brał(zacznie żółknąć) można kosić,uprawiać kopać itp...
daleko od drzew bo uszkodzi...
"weźmie" wszystko oprócz skrzyp polny:D
Początkujący
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

piobuk1 pisze:jeśli to nie stojące od wiosny metrowe chaszcze to nie koś
Tak, najlepiej by chaszcze miały 10-15 cm.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”